Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De første bildene

6000 mennesker døde i terrorangrepene. Tusenvis er fremdeles savnet. Her de de første bildene fra dødens ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lukter fremdeles sterk røyk i World Trade Center. Lufta er tett. Letemannskapene har enda ikke kunnet gå gjennom alle ruinene. Nå har for første gang journalister og fotografer fått lov til å være med ned i de ruinene som er gjennomsøkt, skriver Aftonbladet. Der det før var lys, høye etasjer, musikk og rulletrapper er det nå sammenpresset stål og tett mørke. Hele etasjer er presset sammen til centimeterhøy grus.

Knuste t-banen

Under World Trade Center lå det et shoppingsenter på seks etasjer med butikker, parkeringshus og restauranter, i tillegg til t-bane.

Tusenvis av mennesker er fremdeles savnet.

Midt i det stivnede landskapet ligger en bar, Commuters Café. Flaskene i hylla er fulle av støv, men hele. TV-en i veggen ser helt uskadd ut. Et glass står på bardisken. Det er halvdrukket. Han eller hun som startet arbeidsdagen tirsdag 11. september med noe å drikke, rakk aldri å drikke ferdig.

I parkeringshuset står utbrente biler.

Kan ikke forstå

Ifølge Aftonbladet skriver journalist James Glanz i New York Times at han føler seg som om han er på tur i et gammelt grottelandskap. Så grotesk er de forvridde stålmassene, mørket, den sumpaktige leiren på bakken og den røykfylte lufta. Mange steder er det brått slutt på gulvet. I stedet er det store hull ned i bakken til mer leire og enda tettere luft.

Det er ikke kjent at noen døde nede i disse etasjene. Folk klarte å redde seg ut på den halvtimen det tok før den ufattelig store stålkonstruksjonen over dem raste sammen. T-banen hadde sluttet å gå. Ingen ble fanget i togsettet som fremdeles står under ruinene.

James Glanz skriver at hjernen vegrer seg for å forstå det han ser. I veggene rundt ham er det spor av kontorstoler, pulter, gjenstander som har blitt brukt i etasjene som har rast sammen. Nå ser det ut som geologiske arter i en bergvegg, siterer Aftonbladet.

KASTET RUNDT: Bilene i parkeringshuset ble kastet rundt da de enorme kreftene brøt løs i World Trade Center tirsdag 11. september. De utbrente vrakene er vitner om tragedien. Foto: SCANPIX
URØRT: Commuter Cafe er full av støv, men ser ut som den gjorde da folk flyktet for livet. Ironisk nok har glass og flasker overlevd smellet. Foto: SCANPIX
SØKER: Politiet bruker hunder og egne hender på jakt etter rester av de døde. Foto: SCANPIX
KNUST: En gang var dette et vanlig parkeringsanlegg. Fremdeles er det mulig å smyge seg under taket. Andre steder er mange etasjer presset sammen til en knapp meter. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart