«De første dagene satt vi i sjokk»

Fredag ble 45 ansatte i Finance Credit sagt opp. Nå frykter de at finansskandalen kan bli brukt mot dem på arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verneombud Jorunn Johannessen ble kalt inn til et møte hos advokatfirmaet Selmer lørdag 16. november. Der fikk alle de ansatte beskjed om at toppsjefene Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen var pågrepet for brudd på regnskapsloven samme dag, og at Gunnar Foss var satt inn som bankenes mann.

- Vi har hatt det tøft - det er ikke til å legge skjul på. De første dagene satt vi i sjokk. Å oppleve sånne ting er ikke noe du blir ferdig med på et kvarter, forteller Johannessen.

Mong og FC

Hun er senior saksbehandler i selskapet, og har i tillegg hatt rollen som verneombud. Hun har måttet ta seg av kolleger i tida etter at finansskandalen ble rullet opp.

- Vi er like mye tatt på senga som alle andre. Arbeidet har vært amputert, og vi sto uten muligheten til å ringe og fakse i fire dager. Hovedproblemet har vært mangelen på informasjon. Vi har fått den fra avisene, sier Johannessen.

Hun forteller at galgenhumoren har vokst fram som et viktig virkemiddel for å holde humøret oppe.

- Vi er en sammensveiset gjeng, og det har gitt oss styrke. En av spøkene har vært: Vi hadde en gang «en Mong»; nå har vi «en FC», forteller hun med referanse til gigantsprekken for oljeraffineriet Mongstad.

- Vanlige ansatte

De rundt 45 ansatte fikk fredag ettermiddag beskjed om at de var sagt opp. Nå håper Johannessen at det er ei framtid for henne og de andre i selskapet.

- Jeg håper dette ikke vil bli brukt mot oss på noen måte, at arbeidsgivere vil se på oss som vanlige arbeidstakere. Men vi er ikke helt ferdige i Finance Credit. Vi møter opp mandag, det er en del ting å sluttføre.

Johannessen har på tross av den alvorlige siktelsen stort sett gode ting å si om Torgeir Stensrud.

- Jeg har et godt inntrykk av Stensrud, som jeg har hatt mest med å gjøre. Jeg er ikke så forferdelig imponert over Kristoffersen, uten at jeg vil utdype det.

Jorunn Johannessen frykter at denne saken vil «forfølge» henne i lang tid framover.

- Jo mer som kommer fram, jo tøffere vil det bli.

HÅPER PÅ NY JOBB: Fredag ble alle de ansatte i Finance Credit sparket. - Vi har hatt det tøft - det er ikke til å legge skjul på, sier verneombud Jorunn Johannessen.