Washington:

- De første etappene i et kuppforsøk

Trump-supportere brøt barrierene og tok seg inn i Capitol Hill. Én person er bekreftet skutt og drept, og det er meldt at demonstrantene brukte kjemiske våpen mot politiet. Én ting overrasker USA-eksperten.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld skulle det amerikanske senatet lese opp og formelt godkjenne Joe Bidens valgseier.

Dette arbeidet, som pleier å være en ren formalitet, ble avbrutt av at en stor mengde Trump-tilhengere stormet kongressbygningen.

Demonstranter tok seg inn i bygget, hele veien inn til senatskammeret. Washingtons politisjef sier at demonstrantene tok et kjemisk middel i bruk for å ta seg forbi politiet og inn i kongressbygningen.

Kaoset utspilte seg både på utsida og innsida av Capitol Hill i Washington D.C. Flere skal være sendt til sykehus, og en kvinne er død etter at hun ble skutt inne i kongressbygningen.

Det kom tidlig melding om at visepresident Mike Pence hadde blitt eskortert ut fra senatskammeret, og seinere kom det meldinger om at de andre folkevalgte i kongressen var evakuert til et trygt sted.

DRAMA: Politiet barrikaderte seg på innsiden av Capitol Hill da demontranter tok seg inn i bygget. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB
DRAMA: Politiet barrikaderte seg på innsiden av Capitol Hill da demontranter tok seg inn i bygget. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Vis mer

Bare timer i forveien holdt president tale for tusenvis som demonstrerte mot valgresultatet i Washington D.C. Han holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget.

- Alle vi her i dag vil ikke se at vår valgseier blir stjålet av en radikal venstre-demokrat, som er hva de gjør, og stjålet av «fake news media». Det er hva de har gjort og hva de gjør. Vi vil aldri gi opp og vi vil aldri erkjenne valgtap. Man gjør ikke det når det er snakk om et ran.

Fant eksplosiver

Nødetatene har gjort funn av eksplosiver minst to steder i den amerikanske hovedstaden Washington under onsdagens opprør.

Den ene ble funnet ved bygningen som huser hovedkvarteret til Republikanerne, og den andre på Capitol Hill, som huser Kongressen og andre offentlige institusjoner.

Eksplosivene var ekte og måtte sprenges for å bli uskadeliggjort, melder CNN.

Rundt midnatt norsk tid melder nyhetsbyrået Reuters at kongressbygningen er sikret. Kort tid etter melder CNN at Nancy Pelosi, speaker i Representantenes hus, har kunngjort at de har besluttet å gjenoppta den sesjonen for å sertifisere Joe Bidens seier i løpet av kvelden og natta.

Ved midnatt norsk tid trådte portforbud i kraft i Washington. Kort tid seinere var folkemengdene betydelig mindre.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

- Blandet budskap

Visepresident Mike Pence rykket raskt ut på Twitter med følgende budskap:

- Alle involverte må respektere myndighetene og umiddelbart forlate bygningen, skrev han på Twitter.

OPPTØYER: Washington D.C., onsdag kveld norsk tid. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
OPPTØYER: Washington D.C., onsdag kveld norsk tid. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer

Trump, på sin side, kvitterer følgende i en video på Twitter:

- Jeg kjenner smerten deres, jeg vet dere er såret. Vi har hatt et valg som ble stjålet fra oss. Det var et valgskred og alle vet det, spesielt den andre siden. Men dere må gå hjem nå. Vi må ha fred, lov og orden, sier han i en video som seinere er blitt fjernet av både Facebook og YouTube.

Et «blandet budskap,» mener USA-kjenner og Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

- Det var et blandet budskap, men det viktigste umiddelbart er at han ber dem gå hjem. Det kommer de nok ikke til å gjøre med det første, sier til Dagbladet.

Han er ikke spesielt overrasket over onsdagens opptøyer.

- Det som overrasker meg er at det ikke var tilstrekkelig med politi. Det var ganske åpenbart at det om til å bli bråk av noe slag, men at de skulle klare å trenge seg inn i selve Capitol og inn i salene uten særlig motstand, det hadde jeg ikke trodd.

Washington-politiets håndtering av onsdagens opptøyer vil trolig bli gjenstand for gransking, mener Snoen.

- ET ANGREP: Påtroppende president Joe Biden tok til talerstolen mens bildene av de sjokkerende scenene fra Washington gikk verden rundt. Vis mer

- Biden blir president

Han er heller ikke overrasket over at Trump holder fast ved budskapet om at valget ble «stjålet» fra ham.

- Dette kommer Trump til å si til han er død. Men når Kongressen etter hvert får samlet seg igjen, vil alle prosedyrer være ferdige. Joe Biden vil bli innsatt 20. januar. Hvilken form det arrangementet vil få er litt åpent, men han kommer til å bli sverget inn, og da er ikke Trump lenger president i USA. Det er det viktigste, tross alt.

Flere eksperter knytter opptøyene til Trumps udokumenterte påstander om valgfusk, og til talen han holdt tidligere onsdag.

- Dette er de første konkrete etappene i et kuppforsøk. Det du ser utspille seg nå er, tror jeg, en bevisst del av president Trumps strategi for å torpedere overgangen til Biden. Nå får vi se om det stopper med forsøket, eller hvordan det tar i vei, sier USA-ekspert Svein Melby til Dagbladet.

Snoen stiller seg delvis bak denne analysen.

- Han har jo ikke direkte bedt dem storme Capitol, men han har for lenge siden bedt dem komme til Washington, og lovet at det skulle bli «wild». Tidligere ba han folk kjempe for ham. Det er ikke så merkelig at en del av dem som hører på ham tolker det som det de nå faktisk har gjort.

INNE: Demonstranter tok seg inn i Capitol Hill. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
INNE: Demonstranter tok seg inn i Capitol Hill. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

Frykter gjentakelse

De ekstreme bildene fra Washington viser at en grense er tråkket over, mener Snoen.

- Det er klart at de har brutt et tabu for stabile demokratier. Sånn sett kan frykte at man vil se liknende ting også i framtida. De har brutt en barriere.

Det viktige, mener Snoen, er hvordan det Republikanske partiet nå reagerer på hendelsene

- De er dypt splittet. Republikanerne i Representantenes hus har hittil, så vidt vi vet, vært innstilt på å ikke godkjenne valget, mens et klart flertall i senatet har vært innstilt på å godkjenne det. Du har en klar splittelse der, og spørsmålet er hvordan dette vil påvirke de vurderingene.

Kaoset kan imidlertid også avføde en positiv utvikling, mener han.

- Jeg vil tro at det hvis det påvirker noen, vil det vippe dem over på det jeg flere anger har kalt demokratiets side. Det vil uansett være en kraftig splittelse i det partiet, men en positiv effekt av dette kan være at det får noen av republikanerne til å se konsekvensene av det de har vært med på, sier han, og legger til:

- Det er kanskje mer et håp enn en analyse. At det blir tydeliggjort at dette er en fare mot det amerikanske demokratiet.

- Prinsippløs streber

I bresjen for protestene mot valgresultatet står senator Ted Cruz. I en tale i senatet onsdag gjentok han anklagene om valgfusk, som helt siden valgdagen har blitt kringkastet fra Trump-leiren.

- Cruz er en prinsippløs streber som i lang tid har forsøkt å posisjonere seg som Trumps arvtaker. Derfor støtter han Trump i alt og ett her. Han var ganske tidlig ute med disse valgfuskpåstandene, og han står i spissen for et opprør i senatet.

Nå vil han trolig jobbe hardt for å distansere seg fra demonstrantene, mener Snoen.

- Han kommer til å vri seg nå, for han skjønner at hans sak ikke er tjent med dette. Han vil prøve å holde avstand til denne reaksjonen, men som Trump er han blant dem som har lagt grunnlaget for det, med stadig snakk om valgfusk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer