De første flyene har sluppet inn i Burma

Jan Egeland mener FN burde ha presset mye hardere. Kunne vært på vei etter fem timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Internasjonale hjelpeorganisasjoner står fortsatt ved grensa og venter på å slippe inn til millioner av kriserammede mennesker i Burma. Myndighetene krever visum fra alle som vil inn og bruker svært lang tid på å få utstedt disse.

Fire fly fra FN fikk imidlertid i dag tillatelse til å lande i Burma med nødhjelp og mat. I tillegg slapp i dag to lasteskip og to fly fra India inn med flere hundre tonn
nødhjelp, opplyser indiske myndigheter.

I formiddag kom meldingen om at også USA skal få lov til å fly inn nødhjelp. Thailand har meglet med det burmesiske regimet og sier til SkyNews at flyene vil lette i morgen eller lørdag.

Jan Egeland er fortvilet over at det har tatt så lang tid å nå fram til ofrene med nødhjelp.

- FN har til enhver tid fly med nødhjelp stående klare. De kan være på vei med hjelpearbeider etter 6-7 timer og hjelpearbeidet kan være i gang etter 24 timer. Nå vil det for ta 15-20 dager før hjelpen er framme hos dem som trenger det. Og da vil svært mange være døde, sier Jan Egeland til NRK.

- Lar stormaktene slippe unna

Egeland var ansvarlig for FNs hjelpearbeid etter tsunamien. Da tok det 5-6 dager før arbeidet var skikkelig i gang.

- FN burde vært raskere til å presse militærjuntaen i Burma til å samarbeide og slippe nødhjelpen inn i landet. Ofte får sikkerhetsrådets makter slippe for billig unna. Kina har makten i regionen og kan presse Burma til å åpne grensene, de har ikke tatt dette ansvaret, sier Egeland.

Frankrike fremmet i går et forslag om å dra inn i Burma uten å få tillatelse av regimet. Dette ble nedstemt i sikkerhetsrådet.

Burmas offisielle statlige media har anslått at 60.000 mennesker er døde eller savnede etter at syklonen Nargis feide over sørlige deler av landet lørdag. Vestlige diplomater tror så mange som 100.000 kan ha mistet livet.

Flere millioner mennesker er hjemløse, og uten tilgang på mat og drikkevann. Lokale hjelpearbeidere som har nådd de verst rammede områdene i landet, som Irrawady-deltaet forteller at forholdene er forferdelige, døde mennesker ligger og råtner og folk slåss om det lille de har av mat og drikke. Og de mangler det aller viktigste - rent drikkevann. Nå frykter FN at sykdommer vil spre seg.

Et regime bygd på isolasjon

USAs utenriksminister Condoleezza Rice har gjentatte ganger bedt militærjuntaen om å slippe hjelpen til.

- Dette er ikke et spørsmål om politikk. Dette er en menneskelig katastrofe, sier Rice til BBC.

Men Egeland forstår at den burmesiske militærjuntaen er redde for å åpne grensene.

- Dette regimet har jo overlevd og holdt på makten sin nettopp ved å isolere seg. Å slippe inn tusenvis av mennesker og mange fly er svært skremmende for dem. De forstår ikke at dette er ubeveæpnede folk som bare vil hjelpe.

Juntaens soldater har rykket ut til en del områder med nødhjelp.

- Men det er ingenting som tyder på at hæren er i katastrofeberedskap. Burma har flere hundretusener soldater, men de gjør ikke nok for å hjelpe, sier Egeland.

• Følg utviklingen i FNs hjelpearbeid her.

ENDELIG PÅ VEI: Et fly fra India fikk omsider lov til å lande i Burma i dag med nødhjelp til ofrene etter syklonen.
FLERE TITUSENER OMKOMMET: Irrawadi-deltaet er spesielt hardt rammet og på jordene ligger døde mennesker og råtner.
ETTERLYSER PRESS: Jan Egeland, tidligere spesialrådgiver i FN, mener FN burde vært ute mye raskere og presset på å få hjelpe ofrene i Burma.