De første flyene har tatt av fra Gardermoen

Bedre vær og færre passasjerer kan hindre kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedre værutsikter og færre passasjerer kan hindre at kaoset passasjerer har opplevd på Oslo Lufthavn Gardermoen de siste dagene fortsetter.

- Det er ikke så verst på Gardermoen i øyeblikket. Det går litt fram og tilbake, men været er ikke fullt så dårlig som i går. Nå er det en sikt på 1.400 meter, men det er fortsatt mulighet for frysende tåke, sier flykonsulent Ulf Werner ved Meteorologisk institutt til NTB ved 8-tiden lørdag.

Gardermoen har en temperatur på minus ti grader i morgentimene, mens det på 3.000 fot er fire varmegrader. Det er dette som fører til tåkeproblemene.
Halvparten så mange reisende
De første flyene har tatt av i morgentimene på Oslo Lufthavn Gardermoen lørdag.

- Ifølge meteorologene vil det være litt små endringer i løpet av dagen, men fremdeles vil vi ha problemer med frysende tåke. Det vi ser er også at vi har noen forsinkelser på fly fra Europa. Dette kommer av at det er problemer ute i Europa også, slik at vi får flyene for sent inn til oss.

- Heldigvis er det langt færre avganger i dag enn vi hadde fredag fra Gardermoen, slik at vi håper å slippe de samme forsinkelsene som vi opplevde da, sier assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun ved lufthavna til NTB.

Ifølge Bruun er det forventet at rundt 35.000 passasjerer skal reise fra Gardermoen i løpet av lørdagen. Dette er bare halvparten så mange reisende som dagen før.

- Vi håper at færre passasjerer skal gjøre det lettere. Fredag var den store juletrafikkdagen, og det var derfor ekstra uheldig at vi fikk de værforholdene vi gjorde, sier Bruun til NTB.

Hun forteller at mange passasjerer allerede er på plass i tillegg til alle som har overnattet på flyplassen. Hvor mange dette dreier seg om, vet hun ikke.


SAS positive 
Også SAS Norge er positive til at de skal få sine julepassasjerer hjem til høytiden.

- Det ser bedre ut enn i går. I og med at vi har færre avganger enn i går, er det i dag kapasitet til å håndtere værsituasjonen, sier informasjonssjef Kenneth Vikse i SAS Norge til NTB.

SAS måtte fredag kansellere en del flyavganger på grunn av været på Gardermoen.

HÅPER PÅ BEDRING: Tett tåke og vanskelige værforhold gjorde at det ble mange kanselleringer og forsinkede avganger i går. I dag håper man flytraffiken vil gå mer som normalt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
HÅPER PÅ BEDRING: Tett tåke og vanskelige værforhold gjorde at det ble mange kanselleringer og forsinkede avganger i går. I dag håper man flytraffiken vil gå mer som normalt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Vi satte opp busser, og tilbød det til de som ønsket det, samt noen ekstra fly i natt. Vi har også noen ekstraavganger i løpet av dagen i dag, så samlet sett ser det ikke så verst ut. Men mange forsinkelser gjorde jo at mange passasjerer ikke kom av gårde da de skulle, sier Vikse.


(©NTB)