De første gruvearbeiderne har allerede fått reise hjem

Utskrevet fra sykehuset og vel hjemme i forbausende god form.

FIKK REISE HJEM: Carlos Mamani Soliz ankommer sitt hjem etter at han slapp ut av sykehuset.Foto: AFP PHOTO/Claudio SANTANA/Scanpix
FIKK REISE HJEM: Carlos Mamani Soliz ankommer sitt hjem etter at han slapp ut av sykehuset.Foto: AFP PHOTO/Claudio SANTANA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De tre første av gruvearbeiderne som satt innesperret i Chile i over to måneder, er nå utskrevet fra sykehuset og vel hjemme.

Alle de 33 gruvearbeiderne ble sendt på sykehus for grundig legesjekk etter dramaet i dypet, og de friskeste ble utskrevet knapt et døgn senere.

Utenfor ventet horder av pressefolk og gratulanter, og de tre måtte derfor nærmest smugles ut av sykehuset for deretter å bli kjørt hjem.

Legene betegner den generelle helsetilstanden til mennene som tilbrakte 69 døgn under bakken som god, selv om to av dem sliter med lungesykdommen silikose.

Tre andre har tannproblemer og ble behandlet for dette torsdag, mens en av arbeiderne har pådratt seg lungebetennelse nede i gruvegangen.

I søkelyset Nå venter et liv i medienes søkelys for de 33 gruvearbeiderne, som overøses av gratulasjoner, gaver og tilbud av høyst varierende karakter.

Noen vil ha heltene fra dypet med i reklamefilm, andre tilbyr dem sponsoravtaler og vil ha dem til å medvirke i bokprosjekter og filmer.

Fotballklubbene Manchester United og Real Madrid har invitert de 33 til Europa, Apple-sjefen Steve Jobs har sendt samtlige en iPod og et gresk selskap tilbyr dem ferie i Hellas.
Enorm oppmerksomhet Redningsoperasjonen fikk enorm oppmerksomhet, ikke bare i Chile, men over hele verden. Anslagsvis 1 milliard mennesker fulgte med via TV og internett i det dramatiske døgnet det tok å få de 33 ut fra sitt underjordiske fangenskap.

Blant dem som fulgte TV-sendingene med spenning og som har sendt gratulasjoner, var USAs president Barack Obama, Brasils president Lula da Silva, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og pave Benedikt XVI.

(NTB)

PÅ VEI HJEM: Juan Illanes.Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
PÅ VEI HJEM: Juan Illanes.Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer