<strong>FLOMKATASTROFE I PAKISTAN:</strong> Millioner av mennesker rammes av flommen i Pakistan. På bildet ser man barn og voksne som klamrer seg til en liten øy i flomvannet i den pakistanske byen Sukkur. Foto: AFP PHOTO/ASIF HASSAN
FLOMKATASTROFE I PAKISTAN: Millioner av mennesker rammes av flommen i Pakistan. På bildet ser man barn og voksne som klamrer seg til en liten øy i flomvannet i den pakistanske byen Sukkur. Foto: AFP PHOTO/ASIF HASSAN Vis mer

De første månedene i 2010 blant de varmeste målt noensinne

- Med global oppvarming fører det mer ekstreme værtyper, sier forskningsdirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Russland er rammet av den verste hetebølgen på nærmere 100 år. I Kina er 127 personer bekreftet døde og rundt 1300 savnet etter at jordskred dro meg seg hus og ødela veier i Gansu-provinsen nordvest i landet.

Og de siste dagene har voldsom nedbør skapt store katastrofer i flere asiatiske land, og dødstallene er store i både Pakistan, India og Kina. Hele 12 millioner mennesker blir berørt av flommen i Pakistan.

- Global oppvarming fører med seg mer ekstreme værtyper. Det blir tørrere der det er tørt og våtere der det er vått, sier Knut Alfsen, forskningsdirektør ved Senter for Klimaforskning, til Dagbladet. 

- Ukontroversielt Han opplyser at de første månedene av 2010 er blant de varmeste periodene som er målt noensinne.

- Den amerikanske meteorolog-organisasjonen NOOA mener at de tolv siste månedene er de varmeste målt noensinne. Men dette kommer litt an på hvordan man måler det. Men det er ukontroversielt å si at denne perioden har vært blant de varmeste som noensinne er målt, forklarer han.

Alfsen tror antall naturkatastrofer vil øke i årene framover som resultat av den globale oppvarmingen, men gjør det også klart at det er vanskelig å knytte enkeltkatastrofer til menneskeskapte klimaendringer, fordi dette vanskelig lar seg bevise.

<strong>BRANNER I RUSSLAND:</strong> Skogbranner og hetebølge herjer i Russland. Foto: AFP / ANDREY SMIRNOV.
BRANNER I RUSSLAND: Skogbranner og hetebølge herjer i Russland. Foto: AFP / ANDREY SMIRNOV. Vis mer

- Man er enig om at hyppigheten av naturkatastrofer vil øke, og spådommen er at flere slike hendelser vil skyldes global oppvarming, sier han.

Naturkatastrofer Meteorolog  Pär Homlgren sier til avisa Aftonbladet at naturkatastrofer kommer til å ramme hardere i sørøst Asia også i framtiden.  

- Vi kommer til å se slike hendelser i mange årtier framover og da i mye større omfang, særlig i de områdene som rammes nå og da kanskje fremfor alt i sørøst Asia der det kommer til å bli veldig mye verre framover.

Meteorologen sier også at han har inntrykk av at det er flere og verre naturkatastrofer i år enn det har pleid å være tidligere.

<strong>FLOMOFRE:</strong> Flomofre forsøker desperat å komme seg ut av kriseområdene i Pakistan. Foto: REUTERS/Adrees Latif
FLOMOFRE: Flomofre forsøker desperat å komme seg ut av kriseområdene i Pakistan. Foto: REUTERS/Adrees Latif Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer