De første nakenscanner- bildene er på avveie

Ble lagret av amerikansk politi.

BLID OG FORNØYD: Denne ansatte i sikkerhetskontrollen på Ronald Reagan-flyplassen i Washington ser ikke ut til å ha noe imot de nye sikkerhetstiltakene. Det kan hende personene på bildene som nå er lekket mener noe annet. Foto: AFP/Scanpix
BLID OG FORNØYD: Denne ansatte i sikkerhetskontrollen på Ronald Reagan-flyplassen i Washington ser ikke ut til å ha noe imot de nye sikkerhetstiltakene. Det kan hende personene på bildene som nå er lekket mener noe annet. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettstedet Gizmodo presenterer nå avsløringa millioner av flypassasjerer håpet aldri ville komme.

Røntgenbilder av kliss nakne besøkende i en rettsbygning i Florida, tatt av de nye, kontroversielle nakenscannerne, er på avveie.

- Politiet i Florida lagret over 35 000 bilder. Flere av disse bildene har vi, skriver nettstedet.

Bildene skal vise både ansatte og besøkende i en rettsbygning i Orlando, og skal ha vært lagret av politiet over lengre tid. Det kan være stikk i strid med regelverket, som sier at bildene skal bli slettet etter at det er blitt sett over av en politimann.

• Se bildene hos Gizmodo.

- Garanti Bildene er altså ikke fra noen flyplass, men er tatt med en scanner av samme type som det skal brukes på flyplasser. Det er ved hjelp av den liberale, amerikanske informasjonslovgivningen Gizmodo fått tilgang til hundre av bildene.

- At vi kan se disse bildene i dag, er nærmest en garanti for at andre vil se tilsvarende bilder i framtida. Er du heldig, er det et bilde av deg eller familien din, skriver nettstedet.

Bildene flyter altså ikke fritt på nettet. Men ved å fylle ut en innsynsbegjæring fikk Gizmodo tilgang til 100 bilder av intetanende, amerikanere - og at politiet lagrer bildene over tid, gjør lekkasjer svært sannsynlig.

Bildene som er lekket har relativt lav oppløsning, og personlige trekk ble sladdet før publisering.

Støtte Amerikanske luftfartsmyndigheter har i sine retningslinjer gjort det klart (PDF) at alle scannere de anskaffer må ha mulighet for å lagre og videresende bilder for trenings- og evalueringsbruk.

Denne funksjonen skal imidlertid ikke være påslått.
- De eneste stedene hvor denne funksjonen skal være på er ved testings- og utviklingsanlegg, heter det fra luftfartsmyndighetene TSA.

Samtidig med Gizmodos avsløring heter det i en spørreundersøkelse CBS har fått gjennomført at fire av fem amerikanere er for de nye sikkerhetstiltakene.

Terrorfaren anses som for stor, går det fram av undersøkelsen, til at flertallet lar seg hisse opp av de nye scannerne på flyplassene.

Den første flyplassen som tok i bruk teknologien var Schiphol i Amsterdam.

Dagbladet har søkt Avinor for en oppdatering på når slikt utstyr vil være på plass i Norge, og vilkårene omkring lagring av materiale, uten hell.

AVBILDET OG LAGRET: Bilder av omkring 100 besøkende i en rettsbygning i USA er på avveie. Det samme kan skje med flyreisende. Faksimile: Gizmodo
AVBILDET OG LAGRET: Bilder av omkring 100 besøkende i en rettsbygning i USA er på avveie. Det samme kan skje med flyreisende. Faksimile: Gizmodo Vis mer