I HARDT VÆR: Enhetsregjeringen i Zimbabwe kom aldri ordentlig i gang før den første skandalen rammet prosjektet. Nå er Roy Bennett (t.v), her fotografert med MDC-leder Morgan Tsvangirai, arrestert, mistenkt for bedrageri. Foto: John Hrusa/EPA/Scanpix
I HARDT VÆR: Enhetsregjeringen i Zimbabwe kom aldri ordentlig i gang før den første skandalen rammet prosjektet. Nå er Roy Bennett (t.v), her fotografert med MDC-leder Morgan Tsvangirai, arrestert, mistenkt for bedrageri. Foto: John Hrusa/EPA/ScanpixVis mer

De første skandalene har rammet Zimbabwes nye regjering

Landbruksminister arrestert, tiltalt for forræderi. Zanu-PF ville kuppe ministerutnevnelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Roy Bennett er pågrepet, tiltalt for forræderi. Bennett, som tilhører partiet Morgan Tsvangirais MDC, var tiltenkt rollen som landbruksminister i em samarbeidsregjeringen mellom MDC og Robert Mugabes Zanu-PF.

- Skandaløst

- Dette er skandaløse og politisk motiverte anklager, kommenterer partiet i en offisiell uttalelse, ifølge BBC.

Bennett er en kontroversiell figur i det lutfattige landet. Han var en av de hvite bøndene som mistet hus og mark under Zanu PFs væpnede aksjoner tidlig på 2000-tallet.

- Han har glemt at hans forfedre var drapsmenn og plyndrere, uttalte daværende justisminister Patrick Chinamasa, ifølge Wikipedia.

Bennett måtte da sone åtte måneder i fengsel, for å ha dyttet til en motdebattant under en diskusjon om jordfordeling.

Demonstrant
er beskutt

Den omdiskuterte politikeren har kun nylig returnert til Zimbabwe etter tre års eksil i Sør-Afrika. Bennett rømte ifølge Sky News landet etter å ha blitt mistenkt for å konspirere mot Robert Mugabe.

Partifeller møtte opp for å markere sin støtte med den arresterte Bennett, da han ble innlosjert på politistasjonen i byen Murare.

Politifolk svarte ifølge BBC med å åpne ild. Ingen er meldt skadet eller drept i aksjonen.

Forsøk på ministerjuks

Veien til en formell forbrødring mellom de to partiene har vært lang og mildt sagt tornefull; grusomme bilder sirkulerte for en tid tilbake av Zanu-PF sympatiserer som i flokk banket politiske motstandere med stokker.

Zanu-PF beskyldes også for å ha forsøkt å kuppe ministerutnevnelsene. Ifølge avtalen de to partiene har inngått skulle MDC få 16 og Mugabes Zanu-PF 15 ministre.

Likevel møtte syv ekstra Zanu-PF medlemmer uanmeldt opp ved utnevnelsen, og krevde plasser i regjeringen.

Intense forhandlinger måtte ifølge BBC til for å gjenopprette enighet.

OMDISKUTERT: Her møter Roy Bennett pressen etter å ha sluppet ut fra fengsel i 2000. AFP/Scanpix
OMDISKUTERT: Her møter Roy Bennett pressen etter å ha sluppet ut fra fengsel i 2000. AFP/Scanpix Vis mer