Corona, long covid

De første smittede: Sliter fremdeles

For første gang har forskere kunnet undersøke hvordan det har gått med alvorlig syke coronapasienter - hele to år etter at de var syke. Overraskende mange sliter fremdeles.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Det tok ikke lang tid før medier verden over begynte å rapportere om et «skrekkvirus», etter at et mystisk smitteutbrudd rammet kinesiske Wuhan like før jul i 2019.

Nå, to og et halvt år seinere, er ikke lenger smittespredningen med coronaviruset SARS-CoV-2, som førte til massive tiltak og nedstenginger både nært og fjernt, ukjent for noen.

Hittil er det på verdensbasis registrert over 530 millioner smittede, og viruspandemien har krevd over seks millioner menneskeliv.

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

De første kineserne

Nå har forskere undersøkt hvordan det har gått med de første overlevende i Kina - 2469 alvorlig syke coronapasienter utskrevet fra sykehus i Wuhan mellom 7. januar og 29. mai 2020.

Den ferske long covid-studien er publisert i anerkjente The Lancet Respiratory Medicine.

SMITTEUTBRUDD: En heldekket helsearbeider ser til en coronapasient på et sykehus i kinesiske Wuhan i januar 2020. Foto: Xiong Qi/Xinhua via AP
SMITTEUTBRUDD: En heldekket helsearbeider ser til en coronapasient på et sykehus i kinesiske Wuhan i januar 2020. Foto: Xiong Qi/Xinhua via AP Vis mer

De utskrevne coronapasientene ble helsesjekket seks måneder, tolv måneder og to år etter virusinfeksjonen og sammenliknet med ei kontrollgruppe.

Først og fremst slår studien fast at selv to år etter covid-19, hadde pasienter med long covid-symptomer lavere livskvalitet, dårligere treningskapasitet, flere psykiske helseavvik og økt bruk av helsetjenester etter utskrivning enn pasienter uten long covid-symptomer.

CORONA: Shanghais 26 millioner innbyggere er inne i tredje uke med full nedstengning, og det begynner å gå utover innbyggerne i byens tålmodighet. Video: Ap/Twitter Vis mer

Over halvparten

Videre fant forskerne at de tidligere alvorlig syke coronapasientene hadde mer utbredte symptomer og flere problemer med smerte eller ubehag, samt angst eller depresjon etter to år, sammenliknet med normalbefolkningen.

Seks måneder etter covid-19 hadde 68 prosent av pasientene fremdeles minst ett symptom å slite med.

Etter to år hadde fremdeles 55 prosent minst ett symptom.

Utmattelse og muskelsvakhet var hyppigste symptomer.

På den positive siden, fant forskerne bedring over tid i alle symptomgrupper, og særlig fant de nedgang i angst- og depresjonsplager.

89 prosent av pasientene hadde klart å komme seg tilbake i jobb etter to år.

«Covid-19-overlevende hadde en bemerkelsesverdig lavere helsestatus enn befolkningen generelt etter to år», skriver forskerne.

De mener forskningsfunnene viser at det er et «presserende behov» for å lære mer om og finne effektiv behandling for long covid-plager.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

- Overraskende

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener den nye studien fra Kina er verdifull fordi den følger covid-19-pasienter i hele to år etter sykehusinnleggelse og sammenlikner helseplagene deres med pasienter uten covid-19 som har tilsvarende alder, kjønn og helsestatus.

- Slapphet og muskelsvakhet var de hyppigste langtidsplagene etter covid-19, og selv om plagene avtok over tid, er det litt overraskende at mer enn halvparten hadde en covid-19-relatert helseplage etter to år, sier Nakstad

CORONAEKSPERT: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Shad Madian
CORONAEKSPERT: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Shad Madian Vis mer

Han trekker fram som positivt at studien viser en klar forbedring av helserelatert livskvalitet over tid, særlig når det gjelder angst- og depresjonsplager.

- Studien er ikke egnet til belyse helseplager hos dem med mildere sykdomsforløp, siden det bare er innlagte pasienter som er fulgt opp. Det er også viktig å notere seg at studiepasientene ble syke i den første fasen av pandemien med «Wuhan-varianten» av viruset, da vaksiner ikke var tilgjengelige, sier Nakstad og legger til:

- Det kan derfor være andre helseplager som preger dem som har blitt behandlet på sykehus det siste året med delta- og omikronvariantene av viruset.

- Dårligere livskvalitet

Også Folkehelseinstituttets (FHI) forskningssjef ved Senter for forskning på epidemitiltak, Signe Flottorp, ser viktigheten av den nye studien.

- Dette er en god studie med god design. Ingen tidligere studier av senfølger etter covid-19 har hatt så lang oppfølgingstid, påpeker hun.

FORSKNINGSSJEF: Signe Flottorp i FHI. Foto: Privat
FORSKNINGSSJEF: Signe Flottorp i FHI. Foto: Privat Vis mer

Flottorp mener det er oppløftende at de fleste var tilbake i arbeid etter to år.

- Samtidig viser studien at covid-19-pasientene hadde dårligere livskvalitet sammenliknet med kontrollgruppa. Dette er egentlig ikke overraskende ut fra det vi vet om senfølger etter andre infeksjoner, sier forskningssjefen.

Hun påpeker at studien undersøkte uvaksinerte som var sykehusinnlagt med covid-19 i starten av pandemien.

- Vi forventer mindre senfølger hos personer som ikke har vært sykehusinnlagt, og blant vaksinerte som har vært smittet av omikronvarianten.

Malin Nesvoll, best kjent som «Makeupmalin» fikk corona i 2020, og én ting sliten hun fortsatt med. Video: Celina Morken, reporter: Thea Hope Vis mer

Vaksine kan hjelpe

Flottorp mener det er viktig med videre oppfølging av long covid-pasienter for å lære mer om mekanismer og årsaker.

- Det er viktig å få denne kunnskapen, og det blir interessant å se hva andre studier vil vise.

Nylig har det også kommet studier som kaster lys over coronavaksinenes mulige effekt mot long covid-problemer, seinest en studie publisert 18. mai i anerkjente British Medical Journal (BMI).

- Flere studier har vist at coronavaksine reduserer risikoen for senfølger etter covid-19, sier Flottorp og legger til:

- Det er også holdepunkter for at vaksinering av tidligere uvaksinerte som har senfølger etter coronavirussykdom kan redusere plagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer