Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De forsto henne på sykehus i Wien, men ikke på Furuset sykehjem

Anne B. Ragde og søster tapte tilsynssak om pleie til syk mor. Kjemper videre mot språklig kaos.

 IKKE MEDHOLD:  Furuset sykehjem og Stovner bydel har ikke brutt forsvarlighetskravet, konkluderer Fylkesmannen i Oslo og Akershus på tilsynsklagen fra Anne B. Ragde (bildet) og søster - her ved mor Birte Solveij Ragdes båre under begravelsen i Fossum kirke 3. april i år. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET.
IKKE MEDHOLD: Furuset sykehjem og Stovner bydel har ikke brutt forsvarlighetskravet, konkluderer Fylkesmannen i Oslo og Akershus på tilsynsklagen fra Anne B. Ragde (bildet) og søster - her ved mor Birte Solveij Ragdes båre under begravelsen i Fossum kirke 3. april i år. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anne B. Ragde og hennes søster har tapt tilsynssaken de anla mot Stovner bydel i Oslo og Furuset sykehjem for grov uforstand og tjenesteforsømmelse i omsorgen for deres dødssyke mor Birte Solvej Ragde (80).

Den kjente forfatteren reagerer på flere av premissene i kjennelsen, og setter i tillegg full fyr på en brannfakkel i debatten om kvaliteten på norsk eldreomsorg.

- Mange som jobber på sykehjem kan ikke norsk. Mor var en språkmektig kvinne som behersket engelsk, tysk og fransk i tillegg til litt arabisk og litt italiensk og selvfølgelig norsk.

- Hun var mentalt frisk nok til å løse kryssordene i Dagbladet og VG tre dager før hun døde, men hun greide ikke å kommunisere med omsorgspersonalet på Furuset. På sykehus i Wien noen uker før var ikke det noe problem, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Hverdagsnorsk Institusjonssjef Birgit Birkeland på Furuset sykehjem kan ikke kommentere kjennelsen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus i tilsynssaken fordi hun ennå ikke har fått den.

Om språkkunnskapene på sykehjem har hun følgende generelle kommentar:

- Hjelpepleiere og omsorgsarbeidere må ha bestått en eksamen i muntlig og skriftlig norsk på såkalt nivå 3 for å bli ansatt. Det tilsvarer hverdagsnorsk. Sykepleiere og leger må ta den såkalte Bergenstesten, som ligger et nivå høyere.

- Søkere som ikke har slike dokumenterte språkkunnskaper får tilbud om norskkurs. Slik har det vært de par siste årene, også på Furuset, sier Birkeland til Dagbladet.

I klagen anfører Anne B. Ragde to datoer hun ringte Furuset sykehjem og hadde problemer med å bli forstått. Institusjonssjefen skriver i sitt tilsvar til fylkeslegen at det var erfarne pleiere som snakket norsk på disse tidspunktene.

Lymfekreft Det var under en tur til Wien i fjor høst sammen med forfatterdatteren at Birte Solvej Ragde (80) ble akutt syk.

Etter en undersøkelse på sykehus i den østerrikske hovedstaden, dro hun hjem til Oslo og nye undersøkelser på Akershus universitetssykehus, som påviste en aggressiv type lymfekreft.

Fire måneder seinere - 27. mars i år - døde hun på Furuset sykehjem.

Bad på gangen Anne B. Ragde og hennes søster mener at moren fikk et kortere liv og dårlig livskvalitet mot slutten på grunn av grov uforstand og tjenesteforsømmelse både ved Furuset sykehjem og fra de ansvarlige i Stovner bydel, som flyttet henne dit fra langt mer tidsmessige Stovnerskogen sykehjem.

Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus avvist tilsynsklagen fra Ragde-søstrene på tross av kritiske merknader om både informasjonsrutinene mellom sykehjemmene og om den bygningsmessige standarden på 30 år gamle Furuset sykehjem uten bad på rommene.

«Fylkesmannen finner ikke at bydel Stovner eller Sykehjemsetaten ved Furuset sykehjem har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven paragraf 4-1. Saken er med dette avsluttet og kan ikke påklages», skriver fylkeslege Petter Schou og seniorrådgiver Heidi Fugli i sin konklusjon til partene.

Bydelen før pasienten Anne B. Ragde mener fylkesmannen setter feil fokus og tar mer hensyn til ressursene i Stovner bydel enn til pasientens beste.

- Vi hadde et positivt møte med fylkeslegen, og fikk absolutt inntrykk av at han og de andre fagfolkene forsto hva vi klagde på. Derfor er vi dessto mer skuffet når vi ser begrunnelsene og henvisninger til minimumsstandard. Dette oser av ullen ansvarsfraskrivelse, sier Anne B. Ragde til Dagbladet og viser blant annet til følgende formulering i Fylkesmannens vurdering:

«Hva som er forsvarlig avgjøres etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, og ikke hvordan helsepersonellet ideelt burde opptrådt.»

Koffert og fire hjem I løpet av den korte sykdomsperioden hadde Birte Solveij Ragde sine personlige eiendeler i en koffert på rotløs flytting mellom fire institusjoner: Ahus, Stensby sykehus, Stovnerskogen sykehjem og Furuset sykehjem.

- En slik tilværelse, med liten eller ingen kommunikasjon, skapte en forvirrende, angstfull og lite verdig avslutning på mors liv.

- Samordningsreformen har åpenbart en del av skylden for at det ble som det ble for mor. Pasienter skal ut av sykehus og inn på kommunale sykhjem så snart en behandling er avsluttet.

Rett ut i rullestol - Mor ble fraktet til Ahus på morgenen for å få cellegift. Og samme ettermiddag blir hun plassert i en rullestol i resepsjonen mens hun er kvalm, dårlig og engstelig.

- Slikt er uverdig. Selvfølgelig skulle hun fått være på sykehuset, iallefall til morgenen etter, sier Ragde.

Hun og søsteren har også politianmeldt Stovner bydel og Furuset sykehjem. Saken blir etterforsket av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, som har orientert søstrene om at saken ikke blir ferdig behandlet der før avgjørelsen i tilsynssaken er gransket.

 BLE FLYTTET RUNDT:  Birte Solvej Ragde mens hun enneå var frisk. De fire siste månedene av sitt liv ble hun flyttet rundt på fire institusjoner.  Foto: Privat.
BLE FLYTTET RUNDT: Birte Solvej Ragde mens hun enneå var frisk. De fire siste månedene av sitt liv ble hun flyttet rundt på fire institusjoner. Foto: Privat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media