XIAOBO-VENN: Mo Zhixu kan ringe ut, men ikke motta telefoner. I går skal han ha blitt bortvist til sin hjemby Leshan. Foto: AP/Scanpix
XIAOBO-VENN: Mo Zhixu kan ringe ut, men ikke motta telefoner. I går skal han ha blitt bortvist til sin hjemby Leshan. Foto: AP/Scanpix Vis mer

De forsvant dagen før nobelhyllesten

Venner og støttespillere av Nobel-vinner Lui Xiaobo ble satt i husarrest og fikk kuttet telefon- og internettforbindelse i Kina i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEIJING/OSLO (Dagbladet): Menneskerettighetsaktivister, advokater, artister og venner av Nobel fredsprisvinner Liu Xiaobo ble i går satt i husarrest av kinesisk politi. Flere overvåkes og har blitt bedt om å ikke forlate hjemmene sine, delta på demonstrasjoner og internettforbindelsen deres har blitt brutt.

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med en rekke av støttespillerne til fredsprisvinneren direkte eller via kontaktpersoner.

Flere sine telefoner er for tiden ikke i bruk. Dagbladet har fått informasjon om at flere ble oppsøkt av sikkerhetsmyndigheter i Kina dagen før Nobelseremonien.

Husarrest Her er rapportene om noen av dem:

• Zhang Zuhua, en av initiavtakerne og forfatterne bak demokrati-oppropet «Charter-08» er satt i husarrest. Han skal ha blitt satt i en politibil etter å ha blitt fulgt etter i dag på vei hjem.

• Teng Biao, den berømte menneskerettighetsadvokaten ble satt i husarrest i en forstad til Beijing etter en forelesning han hadde i går. Han får ringe ut, men får ikke motta telefoner før den 12. desember, får Dagbladet opplyst.

• Professor Cui Weiping ble satt i husarrest går ettermiddag.

• Eks-redaktør Gao Yu ble i går fraktet til en flyplass i Beijing. Flere politimenn skal ha vært utenfor hjemmet hennes i går.

FRAKTET TIL FLYPLASS: Gao Yu. Foto:     AFP/SCANPIX
FRAKTET TIL FLYPLASS: Gao Yu. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

• Menneskerettsaktivistene Yang Hai og Fu Sheng er satt i husarrest utenfor byen Xian. Det samme er menneskerettighetsadvokaten Zhang Jiankang. Hai skal ha protestert kraftig fordi hans mor er alvorlig syk. Han skal ha fått beskjed om at han vil slippe fri søndag 12. desember.

Kuttet internett • Aktivisten Ma Xiaoming var ikke å få tak i går. Meldinger går ut på at han skal ha blitt satt i husarrest.

• Internettforbindelsen hjemme hos aktivist og doktoren Fan Yafeng ble i går kuttet. Han ble tatt med av politiet og kona ble avhørt.

• Mobiltelefonen til artisten Ai Weiwei har vært «død». Internettforbindelsen til studioet hans er også borte og ingen fra nettselskapet har så langt vært tilgjengelige til å fikse det.

• Menneskerettighetsadvokaten Li Xiongbing ble i går stanset av sikkerhetsvakter på vei til en konferanse.

• Advokaten Xu Zhiyong skal ha blitt skygget av seks nasjonale sikkerhetsvakter. Det samme har skjedd med aktivisten Gu Chuan som skal ha blitt stoppet tre ganger av sikkerhetsvakter i løpet av gårsdagen.

Stoppet under hundelufting • Forfatterne Jiang Tanwen og Xiashang i Shanghai fikk i går ikke lov til å reise hjemmefra.

• Læreren og Xiaobo-venn, Mo Zhixu har blitt ført til sin hjemby Leshan i Sichuan-provinsen. Mobilen hans skal «ikke være i drift». Som flere andre kan han ringe ut, men ikke motta samtaler.

• Aktivisten Wen Tao ble stoppet av politiet under hundelufting i går. Tre politimenn skal ha forklart at de har fått klager om hans hund i nabolaget.

Advart • Aktivisten Zhang Shijie sa i går ettermiddag:

OVERVÅKES: Advokaten Xu Zhiyong. Foto: AP/SCANPIX
OVERVÅKES: Advokaten Xu Zhiyong. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Har akkurat kommet fra sikkerhetsmyndighetene. Har blitt advart mot å delta i noen feiringer i disse dager. Dette er ordre fra høyeste hold. Andre får ikke lov til å forlate landet.

• Forfatteren Wang Lixiong, som i 2008 mottok Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris på vegne av sin kone Tsering Woeser, ble advart mot å forlate hjemmet sitt. Han skal være overvåket.

• Aktivisten Xiao Yong i Guangzhou skal ha blitt fraktet bort av to politimenn. I går ettermiddag skal politiet ha beslaglagt mannens PC, eksterne harddisk og mobilene til han og kona.

Kona trues med besøksnekt De siste ukene har minst et 40 talls demokratiforkjempere, venner og familie av fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) blitt arrestert, satt i husarrest og ilagt forbud mot å snakke med utenlandske journalister om Nobelprisen.

Fredsprisvinnerens kone, Liu Xia, har sittet i husarrest siden tildelingen ble kjent. I de første dagene som fulgte kommuniserte hun med Dagbladet via Twitter, e-post og telefon. Men så ble alt brutt. Etter det Dagbladet erfarer har kinesiske myndigheter truet Liu Xia med at dersom hun fortsetter kommunikasjonen, vil de frata henne retten til å besøke mannen i fengsel en gang i måneden.

Heller ikke ektemannens advokater får snakke med henne. Mo Shaoping og Shang Baojun er i likhet med flere titalls andre nektet å borde utenriksfly. Da kunstneren Ai Weiwei i forrige uke triumferte på Twitter med at han hadde passert passkontrollen på vei ut av Kina, gikk det bare minutter før oppdateringen kom:

- De sa det kunne skade nasjonens sikkerhet hvis jeg forlot landet, sier Kinas svar på Andy Warhol.

- Fritt internett I går ble NRK.no, BBC.com og CNN.com sperret i Kina. Fra før av er sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube utilgjengelig for internettbrukere i Kina.

- Disse nettsidene du refererer til, jeg kjenner ikke til hvilke problemer de har. Jeg viser til kinesisk lov og vi har fritt Internett, svarte Kinas pressetalskvinne Jiang Yu på en pressekonferanse i går.

DØD TELEFON: Artisten Ai Weiwei. Foto:  EPA/SCANPIX
DØD TELEFON: Artisten Ai Weiwei. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
I HUSARREST: Menneskerettighetsadvokaten Teng Biao. Foto: AP/SCANPIX
I HUSARREST: Menneskerettighetsadvokaten Teng Biao. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer