Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De fortjente det sikkert, de er jo tystere

To menn ble banket opp etter at de navnga Young Guns-menn i pengeforfalskningssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Rettssaken mot de ti mennene og den ene kvinnen som politiet knytter til den kriminelle gjengen Young Guns startet i Oslo tingrett i dag.

En sentral del av saken dreier seg om to påståtte hevnangrep mot menn som i politiavhør gikk langt i retning av å angi bestemte gjengmedlemmer i en alvorlig straffesak.

Falske penger

Politiet etterforsket i 2007 og 2008 et nettverk som de mistenkte for å produsere og bruke falske penger, blant annet til å kjøpe narkotika. Mohammed «Jeddi» Javed, som ledet Young Guns fram til han ble drept i januar i år, var siktet i pengeforfalskningssaken før han døde.

I avhør i denne saken navnga to personer flere Young Guns-medlemmer. Til sammen seks menn er nå tiltalt for å ha banket opp de to personene.

Det ene vitnet, en 25 år gammel mann, ble ifølge politiet overfalt, slått og sparket på Tøyen i Oslo fredag 25. januar i fjor. Det skjedde kort tid etter at en av de tiltalte i avhør hadde blitt konfrontert med at de to mennene hadde navngitt Young Guns-mennene.

En av mennene erkjente i retten i dag at han hadde vært med på angrepet.

- Jeg slo ham et par-tre ganger og sparka ham en par-tre ganger mens han lå nede, sa mannen i retten i dag.

Han nekter for at han var med på angrepet som en hevn for at 25-åringen hadde vitnet.

- Det ble en krangel og så blanda jeg meg inn, sa han.


- Tystere blir tatt

Fem av de tiltalte, blant dem tre fra Tøyen-saken, er også tiltalt for å ha angrepet en mann utenfor Soria Moria kino på Torshov i Oslo 16. februar i fjor.

Flere av de tiltalte hadde da sett en Bollywood-film på kinoen, der de traff den andre mannen som hadde navngitt Young Guns-medlemmene. Ifølge tiltalen gikk de til angrep på ham og sparket og slo ham i hodet og flere andre steder på kroppen.

En av mennene som er tiltalt for begge angrepene ble i retten i dag konfrontert med at han i avhør hadde kalt mennene tystere.

- De fortjente det sikkert, de er jo tystere, sa han.

På spørsmål fra aktor om hva han mente med det, svarte mannen:

- De fortjener det når de sitter i avhør hos politiet og griner og snakker om andre. Tystere blir tatt. Det var sånn i 1998 og det er sånn i 2008. Du veit like godt som meg at tystere pleier å bli tatt, sa mannen til aktor.

- Var redde
Bare en av de tiltalte mennene erkjente i retten i dag at de hadde vært med i angrepene. De to som ble angrepet anmeldte Young Guns-mennene flere måneder etter hendelsene.

Politiet ser svært alvorlig på de to angrepene.

- Rettsvesenet er totalt avhengig av at personer som gir personer får beskyttelse, så det er en alvorlig sak, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan.

- Hvorfor anmeldte ikke de to personene sakene før lenge etter?

- Jeg tror de var redde, de turte først ikke å gå til politiet.

To av de tiltalte Young Guns-medlemmene er også tiltalt i pengeforfalskningssaken. De er tiltalt for å ha brukt falske tusenlapper. Mannen som ble banket opp på Tøyen er tiltalt for å ha forsøkt å kjøpe 350 gram kokain med 120 000 kroner i falske tusenlapper.

Mafiaparagrafen

De elleve personene politiet mener er tilknyttet Young Guns er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen og rettsaken er politiets forsøk på knuse Young Guns.

Fem av mennene er tiltalt for å ha truet flere B-gjeng-medlemmer utenfor et advokatkontor i mai i år, etter en voldelig konfrontasjon mellom de to gjengene i forbindelse med rettsaken mot Young Guns-medlemmet Alex Fuica, som var tiltalt for drapsforsøk på B-gjengleder Ghulam Abbas.

Tre av mennene er også tiltalt for å ha forsøkt å true en million kroner fra eieren av en hasjplantasje på Fetsund i Akershus. Politiet mener de skrev et trusslbrev som de skrev under med «B-gjengen +». B-gjengen er Young Guns? rival i Oslos underverden.

Seks av de tiltalte er også tiltalt for å ha truet en og samme mann (28). De var i mannens leilighet, to av dem med finlandshette og en av dem, en 23 år gammel mann, avfyrte ifølge tiltalen minst to skudd. De andre, blant annet den tiltalte kvinnen, er tiltalt for trusler og for å ha oppfordret 23-åringen til å skyte.

Påtalemyndigheten vil i den fem uker lange rettssaken bruke mye tid på å prøve å vise at de tiltalte ikke bare er gode venner, men en organisert kriminell gruppe som utøver vold, trusler og vinningskriminalitet i fellesskap.

- Vi mener vi kan bevise at de aller, aller fleste på tiltalebenken tilhører Young Guns. Hvorvidt Young Guns er en organisert kriminell gruppe har aldri blitt prøvd for retten før, det blir en utfordring, sa politiadvokat Richard Beck Pedersen i sitt innledningsforedrag i formiddag.

TILTALT: Disse tre mennene er tiltalt for angrepet på de to vitnene.
TILTALT: Disse tre mennene er tiltalt for angrepet på de to vitnene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling