«De ga meg fire poser blod med én gang. Anestesilegen har sagt at jeg var døende»

Da Turid Thoresen (37) satte seg på 17-trikken i Oslo, var livet helt normalt. Hun skulle hjem til mannen og sønnene. Minutter etter var alt forandret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Plutselig snur alt. Det har vært en stor omveltning, forteller Turid.

Fire uker er snart gått siden en mann gikk berserk og knivstakk flere passasjerer på trikken ved Bislett i Oslo. 23 år gamle Terje Mjåland fra Skien mistet livet og fire andre passasjerer ble hardt skadd.

Turid var blant de skadde.

-  Hadde det ikke vært så kort vei til sykehuset, ville jeg ikke vært i live nå, sier tobarnsmoren fra Ullevål Hageby.

Med tre hull i hjertet og en punktert lunge rømte hun ut av trikken og gjemte seg bak et hus. Da hadde hun nettopp blitt stukket i brystet med en stor, taggete rambokniv.

Svart hull

Turid tar imot oss med et stort, vennlig smil på Cato-senteret i Son. Her har hun bodd siden hun ble skrevet ut av sykehuset for ei uke siden. De neste seks ukene skal hun trene seg opp, både fysisk og psykisk.

Hun viser vei bort til sofaen på rommet sitt. Børster bort noen bollesmuler som ligger igjen etter at mannen Torgeir og sønnene Lars (11) og Erik (16) var på besøk kvelden før.

Turid har på seg mørk treningsbukse og hvit topp med utringet hals. På brystet lyser to store arr. Ett fra kniven, og ett fra operasjonen.

Turid trekker pusten og begynner å fortelle:

-  Jeg var på vei hjem fra jobben, som vanlig. Torgeir og guttene var ute og handlet smokingskjorter til bryllupet til lillesøsteren min. Torgeir ringte og spurte om de skulle plukke meg opp, men jeg sa jeg kunne ta trikken, forteller Turid.

Selv husker hun ingen ting av dette.

Svart hull

Hele dagen er et svart hull. Men ved hjelp av familien, politiet, ambulansepersonell og legene har hun klart å rekonstruere de dramatiske timene.

-  Jeg satt langt framme, som jeg pleier. Det er nemlig et hospits ved Dalsbergstien holdeplass, hvor det kan komme på litt ubehagelige passasjerer. Derfor føltes det også tryggest å sitte framme ved sjåføren, forteller hun.

Turid har hørt at gjerningsmannen reiste seg stille og rolig opp og begynte å hogge løs på trikkepassasjerene. Henne stakk han på venstre side av brystet.

-  Jeg har sett bilder av kniven. Det er jo en skikkelig morderkniv, sier hun.

-  Etter at trikken stoppet og dørene ble åpnet, skal jeg ha løpt cirka 45 skritt og gjemt meg bak Bislett bad. Det må ha vært et overlevelsesinstinkt, sier hun.

Da ambulansepersonalet fant henne, hadde hun mistet store mengder blod. Pulsen var borte.

-  De ga meg fire poser blod med én gang. Anestesilegen har sagt at jeg var døende, sier hun.

Besøk i brudekjole

På sykehuset ble det konstatert at Turid hadde tre hull i hjertet og en punktert lunge.

-  Lungen ble punktert av knivspissen. Hullene i hjertet er fra taggene på kniven. Jeg fikk dem da han trakk kniven ut av kroppen min, forteller hun.

Turid ble operert med én gang. Det var en tøff operasjon. Legen åpnet hele brystkassen. Fortsatt sitter smertene i kroppen, og Turid er nødt til å bruke sterke smertestillende midler.

-  Det kjennes ut som om jeg har blitt skikkelig jult opp, forklarer hun.

Hun legger hånda på venstre side av overkroppen. Det er der det gjør mest vondt. Etter operasjonen ble hun overført til intensivavdelingen. Der våknet hun, 14 timer seinere. Fire dager etter ble hun overført til hjerteavdelingen.

-  Det var samme dag som søsteren min giftet seg. Hun kom på besøk i brudekjolen. Jeg hjalp henne med å sette opp håret, forteller Turid. Hun er veldig glad for at hun hadde to gode venninner hos seg den dagen.

-  Bryllupet har vært planlagt i to og et halvt år. Det var rart å ikke kunne være der, sier Turid.

Livskraft

Nå, drøye tre uker etterpå, er Turid på beina igjen. Den spreke 37-åringen ser godt ut. Hun smiler og er i godt humør.

-  Det er så mye man kan gråte over her i verden. Jeg tror man kommer lenger ved å være positiv og vise omsorg, sier Turid.

Hun snakker om hvor mye hun savner de eldre på dagsenteret, hvor hun jobber som daglig leder.

-  Jeg var innom der på mandag for å hilse på. Det var nesten så jeg begynte å gråte. Jeg savner dem sånn. Kanskje jeg kan hilse til dem gjennom dere? spør hun.

Turid forteller at det er vanskelig å gå brått fra å være den som yter omsorg til å bli den som er avhengig av andres hjelp.

-  Alt går så sakte nå. Jeg skulle gjerne løpt rundt slik jeg pleide, sier hun.

De seks ukene hun skal bruke til å trene seg opp på Cato-senteret virker veldig lange.

-  Det falt noen tårer første kvelden etter at jeg kom hit. Jeg følte meg så alene og savnet familien min og vennene mine, forteller hun.

Pågangsmot mangler hun imidlertid ikke.

-  Jeg har en veldig livskraft. Jeg skal ikke dukke under på grunn av dette. Jeg vil fortest mulig tilbake til livet mitt, forteller Turid.

Håper psyken holder

Som mor er hun engstelig for hvordan sønnene takler at mamma nesten ble drept på vei hjem fra jobben.

-  Jeg er redd for hva dette kan gjøre med dem på sikt, sier tobarnsmoren.

Hun tenker også på hvilke reaksjoner hun selv kan få etter hvert.

-  Mange sier at jeg kommer til å få en depresjon. Jeg klarer ikke helt å kjenne meg selv igjen i det. Jeg håper ikke jeg blir redd og engstelig, sier Turid.

Hun tenker også mye på hvordan det vil bli hvis minnene fra trikken plutselig skulle komme tilbake.

-  Målet er at jeg skal få tilbake livskvaliteten jeg hadde før dette skjedde. Arrene på brystet må jeg leve med. Vi får håpe at psyken holder, sier Turid.

Mannen som knivstakk henne har hun ikke tenkt mye på.

-  Jeg har brukt kreftene på å overleve. Hvordan jeg vil tenke om ham, vet jeg ikke ennå, sier Turid.

ÅSTEDET: Da 17-trikken stoppet ved Bislett i Oslo, ble passasjerene sluppet ut. Turid Thoresen løp 43 skritt med tre hull i hjertet, men Terje Mjåland døde av skadene. Ved åstedet ble det lagt ned blomster.
LIVSGLAD: Turid Thoresen er ikke i tvil om at livskraften hennes har hjulpet henne på beina igjen.
PÅ BEINA IGJEN: - Arrene på brystet må jeg leve med. Vi får håpe at psyken holder, det er det viktigste, sier Turid Thoresen. Fire uker etter dramaet er hun på beina igjen, men husker ikke det som skjedde.
DRAPSVÅPENET: Politioverbetjent Finn Abrahamsen viser fram en kniv av typen «Rambo First Blood», lik den gjerningsmannen gikk løs på passasjerene på 17-trikken med. En ble drept og fire hardt skadd.