Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De gamle rulles ut

Milliardene ruller inn i Vojislav Kostunicas Jugoslavia, mens Slobodan Milosevics lojale menn rulles ut av politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slik gikk dagen i går, på den første arbeidsdagen etter revolusjonen. Det var en løfterik første arbeidsdag i den nye tid.
  • Mest oppløftende var det at Milosevics gamle kumpaner, som formelt sett sitter i viktige maktstillinger, ser ut til å vike plassen uten kamp. Statsminister Momir Bulatovic trakk seg i går som statsminister i Serbia, og det blir nyvalg til det serbiske parlamentet 19. desember. Dermed er den viktigste posisjonen de Milosevic-lojale hadde igjen, allerede vunnet for opposisjonen. Det hele skjedde uten sverdslag. Det gir håp om at alle Milosevics menn innser at slaget er tapt, og ikke er fristet av tanken på omkamp.
  • Samtidig satt EUs utenriksministere i møte, og ble enige om å oppheve de økonomiske sanksjonene mot Jugoslavia som ble innført under krigen i Bosnia, og under den etniske rensingen av Kosovo og NATOs bombing i fjor. Nærmere 20 milliarder kroner lover EU til gjenoppbyggingen etter Milosevics vanstyre og NATOs bombing. Med Norges 130 millioner er det omtrent halvparten av de midlene EU selv har estimert som en rimelig sum for gjenoppbyggingen av landet.
  • Det er en selvfølge at særlig de land som var med på å bombe Jugoslavia for litt mer enn et år siden nå åpner lommeboka. Ikke bare for å betale for de skadene landet ble påført, men fordi stabiliteten i Europa er avhengig av et Serbia og Jugoslavia med politisk frihet og økonomisk vekst. Det har vært antydet at det bør stilles krav til hjelpen om at Milosevic og andre krigsforbrytere skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag. Vi mener meget bestemt at Milosevic skal stilles for retten i Haag, og tror det vil skje. Men vi mener samtidig at det er uklokt å stille slike krav nå. Det vil bare splitte den store koalisjonen som forrige uke vant en revolusjon.