De gigantiske spøkelses­byene står tomme. Men Kina har en plan

- Må skje en endring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved jevne mellomrom dukker det opp bilder fra Kina av gigantiske byer som knapt har en innbygger. Gigantiske spøkelsesbyer, reist på rekordtid, som står tomme.

For utenforstående kan dette fenomenet virke merkelig, dårlig planlagt og særdeles lite økonomisk. Men alt er en del av en større plan.

Farlig tankegang? BI-professor Jan Ketil Arnulf har Kina som spesialfelt, og har tilbrakt mye tid i verdens mest folkerike land. Han forteller til Dagbladet at denne tankemåten er helt spesiell for Kina.

- Det har vært sagt veldig lenge at dette er en veldig farlig måte å bruke penger på, men i Kina gjør de det bare. Tankegangen er at bygger vi en motorvei, så flytter folk dit. Det er de samme med de store byene, sier Arnulf.

Spesielt i det nørdøstlige delene av landet er dette et stort prosjekt. Arnulf sier videre at Kina i tiden som kommer fortsatt vil se en stor omveltning av befolkningsstrukturen.

- Dette er et resultat av den samme tankegangen. I dag bor om lag 40 prosent av landets befolkning på landsbygda. I Norge er dette tallet 2 prosent selv med tunge landbrukssubsidier. Her må det skje en stor endring i løpet av de neste ti årene. Derfor bygger de byer og satser på at folk flytter etter.

- Flere tiår inn i framtiden Wade Shepard er forfatter. Han har ved flere anledninger besøkt de store folketomme byene, og ga nylig ut boka «Ghost Cities of China». Han forteller til Dagbladet at i Kina er begrepet «spøkelsesby» mer beskrivende for en utviklingsfase enn et fysisk sted. At det er nye byer eller distrikter som er bygd med lange tidsperspektiver, og er midt i utviklingen.

- Det vil bestandig være noen mindre prosjekter som ikke lykkes, men sett i forhold til de store prosjektene blir de bagateller. Dette var heller ikke prosjekter som var ment å være lønnsomme i dag, i morgen eller om ti år. De tenker flere tiår inn i framtiden, sier han.

FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FOLKETOMT: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, en av Kinas mange spøkelsesbyer. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet

- De siste 20 årene har Kina investert tung for å få bygd ut infrastruktur over hele landet. Mest for  at byene i innlandet og i vest skal få muligheten til å ta igjen de enorme metropolene i øst. Landet hadde et stort problem: En del var på full fart inn i framtiden, mens en annen del hang igjen i steinalderen.

Han mener også at prosjektet langt på vei har vært en ubetinget suksess, og mener det kan bli husket som det mest omfattende og vellykkede eksperimentet i menneskelig i historie.

- Dersom vi ser på kartet over Kina ser vi byer som Chengdu, Chongqing, Wuhan og Changsha - byer som nå driver den økonomiske veksten. For ti år siden var de nærmest for «spøkelsesbyer» å regne, sier Shepard.

Folketomt I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, byen som har blitt omtalt som verdens mest kjente spøkelsesby.

Byen lå ikke fullstendig øde, men voldsomme områder ble på starten av 2000-tallet bygd ut for å huse store folkemengder. Denne tilflytting lot vente på seg.

I denne byen var lufta fri for smog. Husene var nybygde. Veiene var nyasfalterte og brede som flyplasser. Bussene var gratis. Et meteorformet museum i hypermoderne arkitektur og et bibliotek på 21 000 kvadratmeter sto midt i glaningen på Djengis Khan i granitt.

Over alt hang det overvåkningskameraer - helt overflødige i en by uten kriminalitet.

- Forstår ikke Selv om titusenvis av boliger sto tomme, fantes det ingen utleiemegler eller eiendomsmeglerkontor her. Dagbladet møtte bare 31 år gamle Wang Qun. Han tjente til livets opphold med å innrede hjem.

ORDOS: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, byen som har blitt omtalt som verdens mest kjente spøkelsesby.

Byen lå ikke fullstendig øde, men voldsomme områder ble på starten av 2000-tallet bygd ut for å huse store folkemengder. Denne tilflytting lot vente på seg. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix
ORDOS: I 2012 besøkte Dagbladet Ordos, byen som har blitt omtalt som verdens mest kjente spøkelsesby. Byen lå ikke fullstendig øde, men voldsomme områder ble på starten av 2000-tallet bygd ut for å huse store folkemengder. Denne tilflytting lot vente på seg. Foto: REUTERS/David Gray/NTB Scanpix Vis mer

Wang var lei spøkelsesby-stemplet. For ham er ikke byen tom. Det er bare ingen som bor der ennå.

- De utenlandske journalistene som valfarter hit forstår ikke. Det er ikke noe galt her. Husene er solgt. Og de som har kjøpt venter på å selge til prisene stiger. Da skal du se at det kommer folk hit, sa Wang.

Etter Dagbladets reportasje har befolkningen økt betraktelig i Ordos, men da Huffington Post besøkte byen i 2015 var det fortsatt omlag ni av ti nybygde leiligheter som sto tomme.

- Alt er solgt Shepard peker på at selv om byer, slik som Ordos, har flere titalls tusen tomme leiligheter, er det ikke slik at de ikke blir solgt.

- Når man ser videobilder av et hav med tomme leiligheter, kan du være sikker på at så godt som alle har blitt solgt - ofte for veldig store summer. Det er naturligvis slik at noen utbyggere går konkurs, men de eneste som i praksis «taper penger» er myndighetene.

Men ifølge Shepard er heller ikke dette for et tapsprosjekt å regne. Alt kommer nemlig tilbake til statskassa før eller senere.

- Ser man litt mer nøye på det, ser man at dette er banker styrt av kommunistpartiet som gir penger til byer styrt av kommunistpartiet. Disse bygger igjen infrastruktur som tjener kommunistpartiet. Hånden som gir og hånden som tar er den samme, sier han.

EKSPERT: Wade Shepard er forfatter. Han har ved flere anledninger besøkt de store folketomme byene, og ga nylig ut boka «Ghost Cities of China». Han forteller til Dagbladet at i Kina er begrepet «spøkelsesby» mer beskrivende for en utviklingsfase enn et fysisk sted. At det er nye byer eller distrikter som er bygd med lange tidsperspektiver, og er midt i utviklingen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Wade Shepard er forfatter. Han har ved flere anledninger besøkt de store folketomme byene, og ga nylig ut boka «Ghost Cities of China». Han forteller til Dagbladet at i Kina er begrepet «spøkelsesby» mer beskrivende for en utviklingsfase enn et fysisk sted. At det er nye byer eller distrikter som er bygd med lange tidsperspektiver, og er midt i utviklingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Etter finanskrisene i 1998 og 2008 investerte Kina flere billioner (tusen milliarder) norske kroner i den lokale økonomien, og mye av dette gikk til urbaniseringsinitiativer. Den senere tiden har staten nedskalert satsingen noe, og vi har sett flere private selskaper som nå bygger nye byer og distrikter - ofte med langt mer effektive forretningsplaner.

SPØKELSESBYER: Ordos er en av flere store kinesiske byer som lenge har stått nærmest folketomme. BI-professor Jan Ketil Arnulf sier at dette er en del av den kinesiske strategien for å få folk til å flytte til mer urbane strøk. Foto: NTB Scanpix
SPØKELSESBYER: Ordos er en av flere store kinesiske byer som lenge har stått nærmest folketomme. BI-professor Jan Ketil Arnulf sier at dette er en del av den kinesiske strategien for å få folk til å flytte til mer urbane strøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer