TVETYDIG FORSKNING: Nye undersøkelser viser at elever i Sogn og Fjordane gjør minst lekser- og gjør det best på skolen. Lærer Håvard Tjora mener lekser er en fordel, mens forsker Hans Johan Breidablik er forbløffet over resultatene. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
TVETYDIG FORSKNING: Nye undersøkelser viser at elever i Sogn og Fjordane gjør minst lekser- og gjør det best på skolen. Lærer Håvard Tjora mener lekser er en fordel, mens forsker Hans Johan Breidablik er forbløffet over resultatene. Foto: Thomas Brun / NTB scanpixVis mer

De gjør minst lekser, men ligger på karaktertoppen. - Et mysterium, mener forsker

Ungdomsskoleelever i Sogn og Fjordane gjør minst lekser. Likevel ligger de på karaktertoppen i landet. Nå gjør andre skoler et forsøk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Lekser har en lang tradisjon i norsk skole. Den har økt elevenes selvdisiplin, gode arbeidsvaner og har ført til økt læring blant elevene.

Ungdata-rapporten fra 2017 tyder imidlertid på at leksearbeid i seg selv ikke har særlig store læringseffekter.​ Det framstår derimot ofte påtvunget. Mange elever opplever derfor kravene fra skolen som stressende og konfliktfylte. Det viser undersøkelsen som 3000 elever på ungdom- og videregående skoler over hele landet har besvart.

Et av spørsmålene elevene fikk var: «Hvor lang tid bruker du gjennomsnittlig per dag på lekser og annet skolearbeid (utenom skoletiden)?». Resultatene viser at andelen som bruker mye tid på leksearbeid, for første gang siden 2011, har gått ned.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn