Foto: Lotta Härdelin
Foto: Lotta HärdelinVis mer

- De gjør sykehus om til helsestasjoner

Mads Gilbert refser sykehusplanen som Krf trakk seg fra i siste liten. Høyre kaller kritikken fra Gilbert for useriøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre, Frp og Venstre er enige om felles avtale om de mest sentrale punktene i Nasjonal helse- og sykehusplan. KrF var med på forhandlingene, men trakk seg da de ikke syntes avtalen ble god nok.

Ingen sykehus skal legges ned, men sykehusene beholder ikke nødvendigvis akuttkirurgitilbudet. Mads Gilbert mener sykehusene i praksis legges ned.

- De sier de skal beholde alle sykehusene og ikke legge ned noen, men legger opp til å tømme sykehusene for innhold. Da redefinerer de den alminnelige forståelsen av hva et sykehus er. De gjør sykehus om til helsestasjoner, sier Gilbert til Dagbladet.

Klinikkoverlegen på Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og lokalpolitikeren for Rødt har engasjert seg sterkt i kampen for å beholde akuttkirurgitilbudet på lokalsykehusene.

«Sykehus som i dag har akuttkirurgiske tilbud vil fortsatt ha dette når hensynet til pasientenes behov gjør det nødvendig, og kvalitet og pasientsikkerhet er ivaretatt. » står det i avtalen.

- Feige - Fram til nå har det vært slik at en har måttet ha akuttkirurgi for å være et sykehus. Nå blir det slik at sykehuset kan ha akuttkirurgi om nødvendig, og det er helseforetakene som bestemme om det er nødvendig. Da er det ingen sikkerhet for at de små sykehusene er sikret akuttkirurgi som KrF sier var viktig for beredskapen, sier Olaug Bollestad (KrF) som forklaring på hvorfor hennes parti står utenfor.

Mads Gilbert sier det slik:

- De er noen politiske feiginger som ikke kan si at de legger ned sykehusene, for det er det de i praksis gjør. Et sykehus uten et minimum av funksjoner er ikke et sykehus. Dette er dekket til av politisk språkvask og fraser.  De tenker på neste valg og vil ikke ha ansvaret for å legge ned sykehusene så de dytter dette ned på de regionale helseforetakene.

- Veldig uenig Kristin Ørmen Johnsen (H) kaller kritikken fra Gilbert nesten useriøs, og spør seg om han har lest avtalen.

Samtidig sier hun at hun er veldig uenig i KrFs oppfattelse.

- Jeg er veldig uenig. Vi har nettopp definert hva et mindre sykehus skal ha av funksjoner. De skal ha akuttmedisin, de skal ha røntgen, de skal ha vurderingskompetanse. Vi sier at de skal spesialisere seg og blir fyrtårn og de skal sikres økonomi til å utvikle seg videre, sier hun.

- Dette er en avtale som trygger sykehus og sikrer forutsigbarhet. Jeg er særlig fornøyd med at vi har sett på de mindre sykehusene at de skal få flere oppgaver, vi har definert opp hva de skal jobbe med som et minimumskrav. Det mener vi skaper arbeidsro og gjør det lettere å rekruttere inn til sykehusene.

- Så sier vi at de sykehusene som har akuttkirurgisk tilbud skal ha det i dag når pasientenes behov og kvaliteten tilsier det. Det er jo å gå lenger enn den opprinnelige planen tilsier, men slik er det når vi forhandler på Stortinget.