- De gjorde jobben. Max Manus fikk æren

Pellegruppa utførte krigens største skipssabotasje, men fikk ingen ære.

PELLE-MEDLEM: Sverre Kokkin (88) var medlem av sabotasjegruppa Pellegruppa under andre verdenskrig. 88-åringen er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer, og han sier til Dagbladet at han mener gruppa aldri har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Her er Kokkin fotografert på Damplassen hvor gruppa holdt til under krigen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PELLE-MEDLEM: Sverre Kokkin (88) var medlem av sabotasjegruppa Pellegruppa under andre verdenskrig. 88-åringen er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer, og han sier til Dagbladet at han mener gruppa aldri har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Her er Kokkin fotografert på Damplassen hvor gruppa holdt til under krigen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 23. november 1944 ble seks skip og ei kran på Nyland- og Akers Mekaniske Verksted i Oslo sprengt. Skipene skulle frakte tusenvis av tyske soldater fra Oslo til Tyskland, som desperat trengte flere soldater på Vestfronten.

Max Manus fikk æren for aksjonen - både i historiebøker og i filmavisene rett etter krigen. Men denne aksjonen var det ikke Max Manus som stod bak.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer