+ Du leser nå Dagbladet Pluss

- De gjorde jobben. Max Manus fikk æren

Pellegruppa utførte krigens største skipssabotasje, men fikk ingen ære.

PELLE-MEDLEM: Sverre Kokkin (88) var medlem av sabotasjegruppa Pellegruppa under andre verdenskrig. 88-åringen er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer, og han sier til Dagbladet at han mener gruppa aldri har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Her er Kokkin fotografert på Damplassen hvor gruppa holdt til under krigen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PELLE-MEDLEM: Sverre Kokkin (88) var medlem av sabotasjegruppa Pellegruppa under andre verdenskrig. 88-åringen er i dag en av to gjenlevende Pelle-medlemmer, og han sier til Dagbladet at han mener gruppa aldri har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Her er Kokkin fotografert på Damplassen hvor gruppa holdt til under krigen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 23. november 1944 ble seks skip og ei kran på Nyland- og Akers Mekaniske Verksted i Oslo sprengt. Skipene skulle frakte tusenvis av tyske soldater fra Oslo til Tyskland, som desperat trengte flere soldater på Vestfronten.

Max Manus fikk æren for aksjonen - både i historiebøker og i filmavisene rett etter krigen. Men denne aksjonen var det ikke Max Manus som stod bak.

Det var det Pellegruppa som gjorde - en sabotasjegruppe ledet av kommunisten Ragnar Sollie. I dag finnes det bare to gjenlevende medlemmer av Pellegruppa. Sverre Kokkin (88) er en av dem.

- Vi har alltid følt savn av anerkjennelse for det vi gjorde under krigen, sier Kokkin til Dagbladet.

Dokumentarfilm

Øystein Rakkenes og Morten Conradi har regissert dokumentarfilmen «Det siste vitnet», som avslører hvordan Max Manus feilaktig fikk æren for aksjonen høsten 1944.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.