Hvis et fosterbarn ikke har det bra,
fanger barnevernets
hjemmebesøk det opp.

I alle fall i teorien.

Under pandemien ble mange av besøkene droppet.

Dagbladets undersøkelser viser
at barnevernet i stedet
«besøkte» barna digitalt.

Etter pandemien har barnevernet
fortsatt å «besøke» barna digitalt.

På fosterhjemsgården
gikk et barn nesten ett år uten
fysisk besøk av barnevernet.

Publisert
Sist oppdatert

- I denne saken er det forhold som burde vekket større bekymring hos oss på et tidligere tidspunkt.

Det sier en barnevernsleder til Dagbladet. Et av barna som har bodd på fosterhjemsgården på Vestlandet, har vært plassert der av barnevernstjenesten lederen har ansvar for.

Nylig avslørte Dagbladet at en rekke fosterbarn har vært ulovlig plassert på gården. En statsforvalter på Vestlandet mottok flere bekymringsmeldinger om at barna levde under kritikkverdige forhold. Fosterforeldrene hevder via sin advokat John Christian Elden at de er godkjent som fosterhjem for alle fosterbarna. De avviser anklagene og sier at kommunene har hatt oppfølging og tilsyn ved hver eneste plassering i fosterhjemmet.

- Alle barna har fått tilsynsfører fra den lokale bostedskommune. Etter innflytting har barnevernstjenesten pliktet å komme på besøk minst fire ganger i året, men gjerne oftere ved behov. Barna skal også prate med tilsynsfører minst fire ganger i året. Alt dette har så vidt vi vet blitt fulgt opp for hvert eneste barn som har bodd hos dem, sier Elden.

Mens pandemien herjet og store deler av Norge var stengt, gikk barnet på fosterhjemsgården ifølge barnevernet nesten et helt år uten at barnevernstjenesten som hadde plassert det der kom på besøk og undersøkte hvordan det hadde det.

I stedet gjorde barnevernstjenesten det Dagbladet i denne artikkelen kan avsløre at mange barnevernstjenester gjorde under pandemien: De gjennomførte oppfølgingen digitalt.

- Digital oppfølging av fosterhjem begrenser barnevernstjenestens mulighet til å se hjemmet til familien og det begrenser også muligheten for å se og vurdere samspillet i en familie. Dette kan ha betydning for å avdekke forhold til bekymring, sier barnevernslederen – som Dagbladet har anonymisert for ikke å identifisere barnet.

Siden 2017 har totalt åtte barnevernstjenester fra hele landet plassert barn på fosterhjemsgården.

Statsforvalterne i Oslo og Viken, Vestfold og Telemark, samt Troms og Finnmark åpnet nylig tilsyn med barnevernstjenestene. Det var etter at en av statsforvaltererne på Vestlandet konkluderte med at flere av plasseringene var ulovlige. Etter at Dagbladet begynte å skrive om fosterhjemsgården har de fleste barna blitt flyttet.

I forbindelse med statsforvalternes tilsyn har barnevernslederen Dagbladet har intervjuet, måttet redegjøre for hvordan de har fulgt opp barnet de plasserte på fosterhjemsgården.

Dagbladet har fått innsyn i redegjørelsen, der det kommer fram at barnevernslederen erkjenner at de ikke har fulgt opp barnet i tråd med barnevernsloven. I redegjørelsen kommer det blant annet fram at:

I 2020 gjorde barnevernstjenesten
bare ett oppfølgingsbesøk på fosterhjemsgården.

Dagbladets undersøkelser viser at under pandemien så erstattet ni av ti barnevernstjenester deler av sine og kommunenes oppfølgings- og tilsynsbesøk med digitale «besøk»:

  • 11 prosent av barnevernstjenestene og kommunene gjorde obligatorisk tilsyn og oppfølging digitalt ofte.
  • 37 prosent av barnevernstjenestene og kommunene gjorde obligatorisk tilsyn og oppfølging digitalt av og til.
  • 41 prosent av barnevernstjenestene og kommunene gjorde obligatorisk tilsyn og oppfølging digitalt en sjelden gang.

Mangeårig barnevernsadvokat Rikke Arnesen i FAM Advokat reagerer på Dagbladets tall om digital oppfølging under og etter pandemien:

- Det er svært uheldig. Hvordan skal et fosterbarn som for eksempel er redd fosterforeldrene sine klare å formidle det gjennom en skjerm med fosterforeldrene stående ved siden av? Man kan ikke vite hvordan et barn har det uten at man observerer barnet i omgivelsen det er i, sier Arnesen.

Hun understreker at barn i fosterhjem skal snakkes med og at det helst skal skje uten fosterforeldrene til stede.

- Man skal tolke både det verbale og det non-verbale og du får ikke observert og tolket non-verbale uttrykk gjennom en skjerm, sier Arnesen.

Under pandemien ble det åpnet for at barnevernstjenestene og kommunene kunne erstatte fysiske tilsyns- og oppfølgingsbesøk med andre kommunikasjonsformer - for eksempel telefonsamtaler eller videochat.

- Men det gjaldt bare dersom det var tvingende nødvendig som følge av utbruddet av covid-19, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe til Dagbladet.

Når barn plasseres i fosterhjem, har kommunen der fosterhjemmet ligger ansvar for å føre tilsyn med at barnet får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet, mens barnevernstjenesten i kommunen som har plassert barnet i fosterhjemmet skal gjennomføre oppfølgingsbesøk.

Det skal som hovedregel gjennomføres minst fire tilsynsbesøk og minst fire oppfølgingsbesøk i året.

Dagbladet har vært i kontakt med flere barn som har bodd på fosterhjemsgården, og andre med tilknytning til den. Flere hevder at tilsyn og oppfølging ikke har vært i tråd med lovverket.

Fosterforeldrene kjenner seg ikke igjen i dette. Advokat John Christian Elden sier at fosterhjemmet er fulgt opp med tilsyns- og oppfølgingsbesøk av fire kommuner i samsvar med lovens krav.

- Oppfølgingen har dermed vært vesentlig mer omfattende enn i de fleste andre fosterhjem, men gjennomføringen av tilsyn og oppfølging tilligger den enkelte kommune. Mine klienter har alltid vært tilgjengelige og klare til å ta imot når det har vært tilsyn og oppfølging, sier Elden.

Barnevernet i kommunen der fosterhjemsgården er lokalisert, fikk i statsforvalterens tilsyn med dem kritikk for tilsynsrapporteringen.

- Vi jobber nå med å styrke rutiner på tilsynsområdet, sier barnevernslederen i kommunen til Dagbladet.

I saksdokumentene som gjelder barnet på fosterhjemsgården som gikk nesten ett år uten oppfølgingsbesøk, utrykkes også bekymring for at det ikke ser ut til å ha blitt tatt opp hvordan barnet hadde det i fosterhjemmet. Dagbladets innsyn i saksdokumenter i forbindelse med tilsynene som gjennomføres av statsforvalterne, viser at:

Flere av barna ikke har fått antall
oppfølgingsbesøk de har krav på.

Flere rapporter tyder på at
kvaliteten har vært for dårlig.

Dagbladets undersøkelser blant landets barnevernstjenester viser at obligatoriske tilsyns- og oppfølgingsbesøk nesten aldri ble gjennomført digitalt før pandemien. Ni av ti barnevernstjenester svarer at de aldri gjorde oppfølging digitalt før pandemien.

Den midlertidige forskriften som ga barnevernstjenestene anledning til å erstatte tilsyns- og oppfølgingsbesøk med digitale «besøk» gjaldt kun under pandemien og ble opphevet tidligere i 2022.

- Oppfølgings- og tilsynsbesøk skal nå gjennomføres på vanlig måte, som før pandemien, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe til Dagbladet.

Men Dagbladets undersøkelser viser at om lag fire av ti barnevernstjenester og kommuner likevel har fortsatt digitalt:

  • 40 prosent av barnevernstjenestene og kommunene har gjort obligatorisk tilsyn og oppfølging digitalt en sjelden gang.
  • 5 prosent av barnevernstjenestene og kommunene har gjort obligatorisk tilsyn og oppfølging digitalt noen ganger.

Det er ifølge Toppe ikke lov. Det er bare lov dersom det gjøres som et supplement til de lovbestemte fire tilsynsbesøkene og fire oppfølgingsbesøkene et fosterbarn har krav på i løpet av et år.

-Tilsynet med fosterhjem må fungere som det skal og barn i fosterhjem må sikres et godt, trygt og forsvarlig tilbud. Å bedre fosterbarns og fosterfamiliers rettigheter er noe jeg og regjeringen prioriterer høyt. Vi har blant annet gitt Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) i oppdrag å vurdere og anbefale tiltak for styrking av oppfølgingen av fosterhjem, sier Toppe.

Barnevernslederen som erkjenner at de ikke har fulgt opp barnet de plasserte på fosterhjemsgården slik de skulle, forteller til Dagbladet at de gjennomførte flere oppfølgingsbesøk digitalt, uten at de dokumenterte lovligheten.

- Ett besøk ble gjennomført digitalt fordi et fly ble kansellert, men det var i 2022 og utenfor perioden hvor barnevernstjenestene hadde adgang til å gjennomføre digitale oppfølgingsbesøk når det var nødvendig, sier barnevernslederen.

Barnevernslederen mener likevel at det ikke først og fremst var de digitale oppfølgingsbesøkene som var årsak til at de ikke oppdaget forholdene de mener de burde oppdaget. De gjennomgår nå hele oppfølgingen av barnet, inkludert prosessen rundt godkjenningen av fosterhjemmet.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer