Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De glemte humanitære krisene

Hvert år gir Leger uten grenser ut ei liste over de viktigste humanitære sakene som ikke får oppmerksomhet i mediene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner av mennesker dør hvert år i verdens glemte humanitære kriser. Når medias søkelys forsvinner, pakker altfor ofte hjelpeorganisasjonene sammen. Mens Irak og Afghanistan dominerer mediebildet, dør millioner i Afrika, Latin-Amerika og Asia i kriser som ikke vekker medienes interesse.

-  Steg nummer én for å få ut hjelp er å få oppmerksomhet rundt de glemte krisene. Det er viktig at politikerne bidrar med midler til områder der behovet er størst. Vi opplever ofte at hjelp blir gitt til områder i medienes søkelys, selv om behovet er størst andre steder, sier styreleder i Leger uten Grenser, Kristian Tonby.

Konfliktområder som Somalia, Kongo og Colombia har gått igjen på lista over de glemte krisene de siste åra.

-  Dessverre er det sånn at det nesten alltid blir fokus på Midtøsten, selv om det finnes områder hvor behovene ofte er større, sier Tonby. Irak, Afghanistan, og Palestina-konflikten får desidert mest oppmerksomhet fra verdens medier.

Glemmer epidemiene

En måling utført for Reuters Foundation viser at malaria, Aids i Afrika og tuberkulose sjelden når opp i internasjonale medier. Somalia og Darfur-konflikten i Sudan får mindre dekning enn for eksempel fugleinfluensaen, selv om dødstallene er langt høyere i Afrika. Aids og malaria havner enda lenger nede på lista.

Ifølge ferske tall fra FNs barnefond, UNICEF, risikerer flere enn 18 millioner afrikanske barn å miste sine foreldre på grunn av Aids de neste ti åra.

-  Antallet foreldreløse vil fortsette å vokse i minst ti år. Framskritt på områder som utdanning, helse og utdanning vil da bare være en fjern drøm, sier UNICEFs regionsjef i vest-Afrika Esther Guluma til Reuters.

DEN GLEMTE NØDHJELPEN: En liten foreldreløs gutt får intravenøs behandling av Leger uten grenser (MSF) i Darfur. Dette er et av landene på lista til MSF over de viktigste humanitære sakene som er ute av mediebildet. Dagens tv-aksjon går til Leger uten grenser. Alle foto: Ap/AFP/Reuters/Scanpix og Trine Folseraas/MSF
DEN GLEMTE NØDHJELPEN: En liten foreldreløs gutt får intravenøs behandling av Leger uten grenser (MSF) i Darfur. Dette er et av landene på lista til MSF over de viktigste humanitære sakene som er ute av mediebildet. Dagens tv-aksjon går til Leger uten grenser. Alle foto: Ap/AFP/Reuters/Scanpix og Trine Folseraas/MSF Vis mer

Sykdommer som lett kan behandles koster millioner av liv. Hvert 30. sekund dør et afrikansk barn av malaria. Tuberkulose tar livet av to millioner mennesker hvert år. Vestlige lands interesser styrer ofte hvilke kriser som blir glemt, ifølge Leger uten grenser.

-  De første som blir rammet av disse sykdommene er fattige. De er ikke interessante for legemiddelprodusentene, fordi de ikke kan betale for medisinene. De er heller ikke interessante i stormaktspolitikken, fordi de bor i områder uten politisk innflytelse, sier Kristian Tonby.

Krisa fortsetter

Mediene glemmer også at humanitære kriser ikke nødvendigvis blir løst med en våpenhvile. I 2002 tok én av verdens grusomste borgerkriger slutt i Sierra Leone. 17 000 utenlandske soldater rykket da inn og avvæpnet opprørsgrupper som var beryktet for å kutte hendene av sine fiender. En ti år lang krig ble finansiert av ulovlig handel med landets «blodsdiamanter», og kostet 50 000 mennesker livet.

Fire år etter krigen tok slutt, fortsetter den humanitære krisa. En fersk rapport fra Leger uten grenser viser at helsesituasjonen ikke er bedret. Forskjellen er at ofrene i dag dør langt borte fra medienes søkelys.

-  Det er nesten absurd. Det er ikke krig i landet, ingen hungersnød og heller ingen naturkatastrofer. Likevel er ikke helsesituasjonen bedret. I sluttfasen av borgerkrigen trakk mange hjelpeorganisasjoner seg ut. Vi kan spekulere i hvorfor, men det er nok mye på grunn av at medienes søkelys forsvinner, sier lege Trine Folseraas. Hun har nettopp kommet hjem etter å ha jobbet i landet for Leger uten grenser.

Ikke tilgang til helse

Gjennomsnittlig levealder i Sierra Leone ligger nå stabilt på under 40 år, og FN regner landet som et av verdens verste å bo i.

Landet har bare sju leger per 100 000 innbyggere, og myndighetene finansierer nå deler av helsesystem gjennom egenandeler. Det har ført til at bare hver tredje husholdning oppsøker nærmeste helsestasjonene når familiemedlemmene blir syke. Bekjempelsen av malaria blir også hemmet av at de fleste klinikkene ikke har tilgang til de nyeste behandlingsmetodene. Malaria forårsaker også over halvparten av alle dødsfall blant barn under fem år.

-  Dette er skyhøye tall, og alt dette får et ansikt når man jobber der, sier Folseraas.TV-aksjonen i år går til Leger uten grenser.

Haiti
Tsjetsjenia
Nord-Uganda
Colombia
HIV/Aids er heller ikke ute av kriselista til MSF.
Somalia
Nordøstlige India
Den demokratiske republikken Kongo
Sierra Leone
Elfenbenskysten