KRISER: En av de glemte krisene i verden er i Tanzania. 140 000 mennesker flykter fra Burundi til nabolandet Tanzania på grunn av kampene i Burudi. Det har ført til mange på helsehjelp. Foto: Leger uten grenser
KRISER: En av de glemte krisene i verden er i Tanzania. 140 000 mennesker flykter fra Burundi til nabolandet Tanzania på grunn av kampene i Burudi. Det har ført til mange på helsehjelp. Foto: Leger uten grenserVis mer

De glemte krisene: 7100 dødfødsler hver dag, lungebetennelser og over 2,7 millioner på flukt i Afrika

Leger uten grenser med ny oversikt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødelige sykdommer, rekordmange mennesker på flukt og svært dårlig humanitære forhold er noen av de «glemte krisene» som Leger uten grenser presenterte i dag.

For sjette år på rad presenterte organisasjonen en liste over kriser de mener er glemt av medier, politikere og befolkningen.

Listen viser at det fortsatt er dystre tilstander i verden, og enkelte forhold har fortsatt ikke blitt bedre i forhold til fjorårets liste. Det gjelder blant annet tilgang på medisiner til sykdommer som tuberkulose og HIV.

- Vi lager denne listen fordi vi tror at det fører til mer oppmerksomhet og engasjement som kan påvirke befolkningen og politikere, sier Morten Rostrup, lege og feltarbeider i Leger uten grenser til Dagbladet.

Største krisene utenfor Europa

KRISER: Morten Rostrup, lege og feltarbeider i Leger uten grenser, sier at de utarbeider listen på ti kriser ut i fra hvor lite befolkningen vet om krisene og hvor mye norske medier skriver om dem. Foto: Karen Setten / Dagbladet
KRISER: Morten Rostrup, lege og feltarbeider i Leger uten grenser, sier at de utarbeider listen på ti kriser ut i fra hvor lite befolkningen vet om krisene og hvor mye norske medier skriver om dem. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer

Under pressekonferansen påpekte Rostrup at taushet dreper og at en økt oppmerksomhet på kriser har en positiv effekt.

Morten Rostrup trekker fram Ebola-krisen fra Vest-Afrika fra 2015. Krisen fikk stor oppmerksomhet fra hele verden, og det førte blant annet til at det ble utviklet en vaksine på rekordkort tid.

Hva legger dere grunn til valg av kriser?
- Vi tar utgangspunkt i antall mennesker som er involvert i krisene. I tillegg sjekker vi opp hvor mange artikler norske medier har skrevet om de ulike krisene og kunnskap blant befolkningen, sier Rostrup.

Flyktninger i fokus

Antall flyktninger i verden har økt ifølge Flyktninghjelpens regnskap som nylig ble publisert for 2016. Hele 65,3 millioner mennesker er på flukt i verden og dette er noe som også preger listen til Leger uten grenser.

De fleste krisene som Leger uten grenser presenterer er i utviklingsland, og det gjelder særlig land i sør, som Afrika og Asia, men også i Latin-Amerika.

Krisene er enten nasjonale kriser, som krig eller mennesker på flukt, eller transnasjonale kriser, som utviklingen av tuberkulose, som rammer mange land. Fellestrekket for mange krisene er at det ligger politikk bak.

Da Leger uten grenser presenterte sin oversikt fjor var tuberkulose en av krisene som det ble fokusert på. Dette er noe som også går igjen i årets liste over «glemte kriser». I år ligger fokuset på tilgangen til vaksiner som er blitt for dyre for utviklingsland.

Dette er de ti glemte krisene:

Tanzania: Flyktninger fra Burundi
140 000 mennesker har flyktet fra Burundi til Tanzania. Leirene de bor i er overbefolket, og hver dag krysser enda flere mennesker grensen.

Dadaad: Kolera og kaos i Kenyas evige flyktningleir
325 000 mennesker lever i flyktningeleiren som er verdens største. Kenyanske myndigheter ønsker å stenge leiren blant annet på grunn av terrortrussel.

Absurd medisinpris for hepatitt c
Prisen av ny hepatittmedisin er for høy og legemiddelindustrien burde sette ned prisene, mener Leger uten grenser.

Malawi: De glemte fangene
Totalt manglene humanitære forhold og ikke tråd med grunnleggende menneskerettighetene. Fengslet er bygget for 800 mennesker, men i fengslet er det 2000 innsatte. Blant annet finnes det bare ett toalett per 150 innsatte og innsatte får kun ett måltid per dag.

Lungebetennelse dreper en million barn i året
Det finnes medisiner for lungebetennelse, men den er for dyr for enkelte land.

Tsjadsjøen: En av Afrikas største humanitære kriser
Omlag 2,7 millioner mennesker som bor rundt Tsjadsjøen er på flukt fra opprørsgruppa Boko Haram.

Kun to prosent får nye tuberkulosemedisiner
Tuberkulose er den sykdommen som tar flest liv i verden i dag. Det har blitt utviklet en ny medisin, den første på 50 år, men det er svært få som har tilgang til den.

7100 dødfødsler hver dag
Det finnes for lite kvalifisert helsehjelp under fødsler. Målet om å redusere dødfødsler går sakte i forhold til reduksjonen av kyinnedødelighet under fødsel.

Verden glemmer DR Kongo i hivkampen
Særlig i sentral- og vest-Afrika er det svært mange som er smittet av HIV. Hele 450 000 mennesker i DR Kongo er smittet av hiv og kun 1 av 4 i landet får hjelp.

Mexico: Grov vold mot mennesker på flukt
Omlag 300 000 mennesker flykter fra voldssamfunn i Nicaragua, Honduras, Guatemala og El Salvador. Dette gjelder særlig unge menn og de flykter til Mexico i håp om å komme inn til USA.