Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De globale utslippene av CO2 kan gå ned i 2015

Et markant kutt i utslippene i Kina er den viktigste årsaken.

FÆRRE UTSLIPP: De globale utslippene av CO2 har sannsynligvis gått ned i 2015. Et markant kutt i utslippene i Kina er den viktigste årsaken. Her fra Beijing. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG/SCANPIX
FÆRRE UTSLIPP: De globale utslippene av CO2 har sannsynligvis gått ned i 2015. Et markant kutt i utslippene i Kina er den viktigste årsaken. Her fra Beijing. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De globale utslippene av CO2 har sannsynligvis gått ned i 2015. Et markant kutt i utslippene i Kina er den viktigste årsaken.

Det viser nye beregninger som Global Carbon Project har gjort.

- Det er en feilmargin, men det ser ut til at utslippene vil gå ned i 2015, sier Glen Peters ved CICERO Senter for klimaforskning.

Han er én av forskerne som står bak de nye beregningene, som mandag ble lagt fram på sidelinjen av klimatoppmøtet i Paris.

Forskernes beste gjetning er at utslippene vil falle med 0,6 prosent, men alt mellom en økning på 0,5 prosent og et fall på 1,6 prosent ligger innenfor feilmarginen.

Kina avgjør Den viktigste forklaringen er redusert forbruk av kull i Kina. Ifølge Peters ligger Kinas utslipp av CO2 an til å gå ned med hele 4 prosent i år.

- Fallet er drevet av Kina. Fjerner du Kina fra beregningene, går utslippene fortsatt oppover. Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som foregår i Kina, men de er i gang med en omstilling til det de kaller «en ny normal», der de forsøker å endre sin økonomiske struktur, sier Peters til NTB.

Kinas mål er at den økonomiske veksten i framtida skal drives mer av forbruk, i stedet for eksport og investeringer i infrastruktur, forklarer han.

- Det betyr at det produseres mindre metaller og sement, og at tjenestesektoren vokser. Det gir lavere utslipp.

Toppen er ikke nådd Forskerne i Global Carbon Project tror likevel ikke at verden er kommet til et vendepunkt, og at fallet i CO2-utslippene vil bli varig.

- Vi tror heller at vi nå går inn i en periode med lavere vekst i utslippene, hvor 2015 er et unntak, sier Peters.

Hvordan utviklingen blir framover, er sterkt avhengig av den økonomiske utviklingen i Kina, påpeker CICERO-kollega Robbie Andrew.

- Lavere kinesisk utslippsvekst er gode nyheter, men vi er ikke i mål. Det kan godt bli kortvarig, og utslippsveksten i India og andre utviklingsland vekker stadig mer bekymring, sier han.

Indias utslipp av CO2 økte med nærmere 9 prosent i 2014, og det er ventet at denne veksten vil fortsette i årene som kommer.

Lavere vekst enn før Veksten i de globale utslippene av CO2 har likevel falt de siste årene, og i 2014 vokste utslippene med bare 0,6 prosent, ned fra et snitt på rundt 3 prosent i året i forrige tiår.

Det aller meste av CO2-utslippene kommer fra bruk av fossile brensler, men noe kommer også fra industrien, hovedsakelig fra sementproduksjon.

EUs utslipp av CO2 falt med 6 prosent i 2014, noe som nullet ut veksten i de indiske utslippene. USAs utslipp gikk svakt opp i fjor, men er nå ventet å ligge flatt framover.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling