De gransker gåten Viggo

KRISTIANSAND: Fire psykiatrisk sakkyndige er i full gang med sine judisielle observasjoner av barnedrapssiktede Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (19).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet spesiell interesse til vurderingene av Kristiansen, som framstår som hovedmannen bak drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai. Både Kristiansen og Jan Helge Andersen er siktet for voldtekt og overlagt drap på de to småjentene.

Baneheia-drapene er så spesielle at selv ikke amerikanske FBI har vært borti noe tilsvarende.

Kriminalsjef Arne Pedersen forlanger at de sakkyndige leverer sine rapporter seinest nyttårsaften.

De sakkyndige skal lage et bilde av de siktedes strafferettslige tilregnelighet og mentale tilstand.

Viggo Kristiansen granskes av professor Jofrid Nygård og psykiater Kjell Noreik; psykiater Tor Gamman og overlege Olaf Bakke har fått i oppdrag å undersøke Jan Helge Andersen.

Må samtykke

Denne uka utløper den første varetektsperioden. Det er ventet at forlengelsen vil skje i såkalt kontorforretning uten at verken offentligheten eller de siktede er til stede. Det betyr at forhørsrettsdommeren avsier fengslingsforlengelse uten at det er holdt et formelt rettsmøte.

Forutsetningen for at dette kan skje er at de siktede samtykker.

Viggo Kristiansens livsførsel har på mange måter vært svært gåtefull og avvikende. Han benekter fortsatt enhver befatning med drapene.

- Viggo kommer aldri til å tilstå. Han innbiller seg sikkert at han er kommandosoldat som er tatt til fange bak fiendens linjer. Da er det en dødssynd å sprekke i «krigsavhør», sier en sentralt plassert kilde.

Det er et faktum at Kristiansen og Andersen før arrestasjonene planla i detalj hva de skulle si hvis de skulle bli tatt. Mens Andersen sprakk og la kortene på bordet, forholder Kristiansen seg fortsatt til den avtalte forklaringen.

Dobbeltliv

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke mennesker som kjenner Viggo Kristiansen og som har vært i kontakt med ham de siste åra.

De tegner et bilde av 21-åringen som en person med en svært sammensatt personlighet som på mange måter levde et dobbeltliv.