Presidentvalget i USA:

De grønne krever omtelling av stemmene i Wisconsin - flere viktige vippestater står for tur

Valgkommisjonen i delstaten Wisconsin i USA har tatt imot en begjæring om at stemmene i presidentvalget skal telles på nytt. 

KREVER OMTELLING: De grønnes Jill Stein er ikke fornøyd med utfallet av det amerikanske presidentvalget. Nå har hun levert inn krav om omtelling i den viktige vippestaten Wisconsin.  Ifølge Stein ligger de også godt an til å få gjennomslag for omtelling i Pennsylvania og Michigan. Foto: Rick Wilking/Reuters/NTB Scanpix
KREVER OMTELLING: De grønnes Jill Stein er ikke fornøyd med utfallet av det amerikanske presidentvalget. Nå har hun levert inn krav om omtelling i den viktige vippestaten Wisconsin.  Ifølge Stein ligger de også godt an til å få gjennomslag for omtelling i Pennsylvania og Michigan. Foto: Rick Wilking/Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De grønnes Jill Stein, som selv fikk to prosent av stemmene i årets presidentvalg, står bak kravet. Hun skriver selv på sin Facebook-side at omtellingen vil begynne neste uke.

Valgkommisjonens leder Michael Haas opplyser at den forbereder en omtelling av stemmene fra hele delstaten. Den nye opptellingen må være gjort innen 13. desember.

STO PÅ: Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte valget fordi hun ikke jobbet hardt nok. Video: The White House Vis mer

Kommisjonen jobber fortsatt med å beregne hvor stor kostnaden for omtellingen vil bli, men Stein opplyste torsdag at hennes parti hadde samlet inn nok penger til Wisconsin, og at de lå an til å få inn nok for ny telling også i Pennsylvania og Michigan. Delstatene må få inn kravet til omtelling innen henholdsvis mandag og onsdag neste uke.

Ville vunnet valget

De omtalte statene er viktige vippestater som ligger i det såkalte rustbeltet, hvor eksperter og advokater mener tegn tyder på tilsynelatende store uregelmessigheter. Ifølge Stein er «avvik» årsaken til at hun ønsker en omtelling.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin, 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over. Hvis utfallet hadde vært Clinton fremfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november.

Jill Stein leder kampanjen for å få gjennomført en omtelling i de tre viktige delstatene. For å få gjennomført omtellingen må kampanjen selv samle inn flere millioner dollar, som skal dekke kostnadene for den nye opptellingen.

Steins kampanjenettside opplyser at de så langt har fått inn 5,4 millioner av totalt 7 millioner dollar som skal til for å gjennomføre omtelling i alle tre delstatene (Wisconsin, Pennsylvania og Michigan). 5.4 millioner dollar skal være nok til å få gjennomført en ny opptelling i Wisconsin og Pennsylvania.

- Stemmesystemer kan ha blitt hacket

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Dataeksperter og en løs koalisjon med akademikere og aktivister sjokkerte omverden da de tidligere denne uka ba Hillary Clinton om å utfordre valgresultatet i de tre omtalte delstatene.

Analytikerne mener å ha funnet indikasjoner på at resultatene kan ha blitt manipulert eller hacket, og presenterte sine funn til Clinton-kampanjen forrige uke, som Dagbladet omtalte onsdag.

- Valgresultatet bør verifiseres, sa Barbara Simons til The Guardian. Hun er ekspert på elektronisk stemmegivning og rådgiver for kommisjonen for valgrådgivning i USA.

Sammen med en gruppe andre eksperter og aktivister har Simons utarbeidet en 18 sider lang rapport som tar for seg det som kan være uregelmessigheter i opptellingen.

Hillary Clinton ledet på alle meningsmålinger i både Wisconsin, Michigan og Pennsylvania i månedene fram mot valget, mens både Wisconsin og Pennsylvania offisielt er gått til Trump. Offisielt er det ennå ikke utropt noen vinner i Michigan, men alt tyder på at Donald Trump stikker av med seieren i delstaten i Midtvesten.

(Dagbladet/NTB)

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer