Presidentvalget i USA:

De grønne krever omtelling av stemmene i Wisconsin - flere viktige vippestater står for tur

Valgkommisjonen i delstaten Wisconsin i USA har tatt imot en begjæring om at stemmene i presidentvalget skal telles på nytt. 

KREVER OMTELLING: De grønnes Jill Stein er ikke fornøyd med utfallet av det amerikanske presidentvalget. Nå har hun levert inn krav om omtelling i den viktige vippestaten Wisconsin.  Ifølge Stein ligger de også godt an til å få gjennomslag for omtelling i Pennsylvania og Michigan. Foto: Rick Wilking/Reuters/NTB Scanpix
KREVER OMTELLING: De grønnes Jill Stein er ikke fornøyd med utfallet av det amerikanske presidentvalget. Nå har hun levert inn krav om omtelling i den viktige vippestaten Wisconsin.  Ifølge Stein ligger de også godt an til å få gjennomslag for omtelling i Pennsylvania og Michigan. Foto: Rick Wilking/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De grønnes Jill Stein, som selv fikk to prosent av stemmene i årets presidentvalg, står bak kravet. Hun skriver selv på sin Facebook-side at omtellingen vil begynne neste uke.

Valgkommisjonens leder Michael Haas opplyser at den forbereder en omtelling av stemmene fra hele delstaten. Den nye opptellingen må være gjort innen 13. desember.

Kommisjonen jobber fortsatt med å beregne hvor stor kostnaden for omtellingen vil bli, men Stein opplyste torsdag at hennes parti hadde samlet inn nok penger til Wisconsin, og at de lå an til å få inn nok for ny telling også i Pennsylvania og Michigan. Delstatene må få inn kravet til omtelling innen henholdsvis mandag og onsdag neste uke.

Ville vunnet valget

De omtalte statene er viktige vippestater som ligger i det såkalte rustbeltet, hvor eksperter og advokater mener tegn tyder på tilsynelatende store uregelmessigheter. Ifølge Stein er «avvik» årsaken til at hun ønsker en omtelling.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin, 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over. Hvis utfallet hadde vært Clinton fremfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer