Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De grønne lover orden i rekkene

BONN (NTB-Reuters): De grønne vil skape mer orden i egne rekker. Det tyske miljøpartiet lover vidtgående interne reformer for å framstå som en mer stueren juniorpartner i påtroppende statsminister Gerhard Schröders regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De grønnes ledere innrømmer at det i dag er samlet altfor mye makt hos regionale partisjefer som ofte bruker sine lokale maktbastioner til å diktere de sentrale lederne i Bonn og deres standpunkter.

- Vi skal gjennomføre organisasjonsreformer som vil gjøre oss til et reelt riksdekkende parti. I dag er vi nærmest en løs sammenslutning av sterke lokale grupper som med sine egne regler og prioriteringer for ofte dirigerer den sentrale partiledelsen, sier partisekretær Heidi Rühle.

Sosialdemokratene, som fredag skal innlede regjeringsforhandlinger med De grønne, har alltid klaget over partiets uforutsigbare beslutningsprosesser. Og SPD vet de snakker om etter til dels stormfullt samarbeid på delstatsnivå i flere år.

Protestbevegelse

De grønne vokste fram av protestbevegelsen på 1960-tallet og avviste den tradisjonelle partioppbyggingen som en form for organisering som var altfor lite smidig, og som ga et fåtall sentralt plasserte ledere altfor stor makt.

Miljøpartiet valgte heller en modell der lederne skiftes ut på rotasjonsbasis, og der regionale partilag bestemmer både sine egne politiske mål og langt på dikterer hva representantene i Forbundsdagen skal mene.

Resultatet er at grasrota i partiet, en salig blanding av gammel-hippier, seriøse økologer, sosialpolitiske aktivister og ny-anarkister, har kontroll over svært mye. Dette er et mareritt for en partiledelse som forsøker å skape en samordnet politikk, som i beste fall også kan settes ut i livet.

Bildet som sprakk

I mars ble den sentrale ledelsen gitt en nesestyver, da partikongressen avviste et forslag om å sende tyske soldater til den fredsbevarende styrken i Bosnia. Kongressen var omhyggelig planlagt for å vise enhet og samhold overfor omverdenen, et bilde som ettertrykkelig sprakk i tusen biter.

Sentralstyret fikk viljen sin på en ekstraordinær kongress i Bonn noen måneder senere, men klarte ikke å avverge at medlemmer fra ungdomspartiet viste sin motstand ved å okkupere podiet under parlamentarisk leder Joschka Fischers tale.

Spontane løsninger

Slike episoder har det vært mange av i et parti som synes å gi det etablerte systemet beskjed om å «ta oss som vi er». En partitalsmann sa så sent som tirsdag at pressekonferansen etter sentralstyrets møte ville bli holdt på parkeringsplassen utenfor bygningen siden det ikke var plass inne.

De moderate partilederne vet at en intern reorganisering kan bli en langdryg øvelse som vil føre til opphetede sammenstøt med de mer frittgående og udisiplinerte delene av medlemsmassen.

Enn så lenge er det dagens organisasjon man må leve med, og ledelsen har satt sammen et forhandlingsteam med tunge regionale ledere for å sikre at en koalisjonsavtale med SPD ikke møter opprør på lokalt plan.

På sentralt hold i SPD sier man forsiktig at De grønne er godkjent som mulig koalisjonspartner, men at de først må inngå en pakt med seg selv, en pakt som ikke kan hives over bord før de neste fire år er omme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media