De grønne lover orden i rekkene

BONN (NTB-Reuters): De grønne vil skape mer orden i egne rekker. Det tyske miljøpartiet lover vidtgående interne reformer for å framstå som en mer stueren juniorpartner i påtroppende statsminister Gerhard Schröders regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De grønnes ledere innrømmer at det i dag er samlet altfor mye makt hos regionale partisjefer som ofte bruker sine lokale maktbastioner til å diktere de sentrale lederne i Bonn og deres standpunkter.

- Vi skal gjennomføre organisasjonsreformer som vil gjøre oss til et reelt riksdekkende parti. I dag er vi nærmest en løs sammenslutning av sterke lokale grupper som med sine egne regler og prioriteringer for ofte dirigerer den sentrale partiledelsen, sier partisekretær Heidi Rühle.

Sosialdemokratene, som fredag skal innlede regjeringsforhandlinger med De grønne, har alltid klaget over partiets uforutsigbare beslutningsprosesser. Og SPD vet de snakker om etter til dels stormfullt samarbeid på delstatsnivå i flere år.

Protestbevegelse

De grønne vokste fram av protestbevegelsen på 1960-tallet og avviste den tradisjonelle partioppbyggingen som en form for organisering som var altfor lite smidig, og som ga et fåtall sentralt plasserte ledere altfor stor makt.

Miljøpartiet valgte heller en modell der lederne skiftes ut på rotasjonsbasis, og der regionale partilag bestemmer både sine egne politiske mål og langt på dikterer hva representantene i Forbundsdagen skal mene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer