Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De Grønne sikter mot 5 prosent

Miljøpartiet De Grønnes mål er å få tilslutning fra 5 prosent av velgerne i høstens stortingsvalg, ifølge partiets nasjonale talsperson Une Bastholm.

Une Bastholm og Rasmus Hansson, nasjonale talspersoner i De Grønne, under en pressekonferanse før partiets landsmøte. Foto Berit Roald / NTB scanpix
Une Bastholm og Rasmus Hansson, nasjonale talspersoner i De Grønne, under en pressekonferanse før partiets landsmøte. Foto Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til helgen holder partiet sitt landsmøte på Lillehammer, og tirsdag inviterte De Grønne til pressekonferanse.

– Å komme over sperregrensen er målet vårt. Målet er 5 prosent, og da vil vi få en gruppe med sju til ni personer på Stortinget, sier Bastholm.

– Vårt mål er at neste regjering skal være avhengig av støtten til Miljøpartiet De Grønne for å kunne regjere. Det fikk vi til i Oslo. Vi viste i Oslo at vi også kan flytte store partier som Ap, legger hun til.

Blokkuavhengig

MDG insisterer fortsatt på at partiet verken hører til på rød eller blå side i norsk politikk. Ifølge Bastholm åpner partiet for samarbeid med alle partier med unntak av Fremskrittspartiet.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson understreker at han ser på et høyre-sentrum-samarbeid som et «interessant alternativ».

– At vi sier nei til Frp, betyr ikke at vi ikke ser forskjellige interessante muligheter og samarbeidskonstellasjoner i norsk politikk, sier han.

På landsmøtet blir det diskusjoner om hvor raskt oljenæringen skal avvikles, sykelønn og karensdag, kjøttfri dag i offentlige kantiner og hvordan MDG skal jobbe for å få ned normalarbeidstiden. Hvordan de nye, grønne jobbene skal skapes i fremtiden, blir et sentralt tema.

Makt i Oslo

Bastholm er De Grønnes nasjonale talsperson sammen med Hansson og også partiets førstekandidat i Oslo, hvor partiet nå har makt og innflytelse sammen med Ap og SV.

Det har kostet, ifølge Hansson.

– Det vi gjør i Oslo, er en investering i å vise at vi kan ta makt, gjennomføre, samarbeide og styre. Det har alltid kostnader, ikke minst for et lite parti, sier han.

MDG ser likevel på erfaringen fra Oslo som en viktig investering på sikt.

– Men støyen rundt gjennomføringen har kostet oss noe, erkjenner Hansson.

MDGs mål om å komme over den nasjonale sperregrensen på 4 prosent, virker for tiden et godt stykke unna. Et gjennomsnitt av nasjonale målinger i mars, april og mai gir partiet 2,7 prosent, ifølge pollofpolls.

(NTB)