TAPTE RETTSSAK: 
Miljøpartiet De Grønnes Torfinn Ingeborgrud må betale bompenger.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TAPTE RETTSSAK: Miljøpartiet De Grønnes Torfinn Ingeborgrud må betale bompenger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

De Grønne-topp nektet å betale bompengefaktura

Nå tvinger tingretten ham til å punge ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne, Torfinn Ingeborgrud, ble i går i Stavanger tingrett dømt til å betale bompenger.

Iføge Rogalands Avis passerte Ingeborgrud bompengeringen på Nord-Jæren 29 ganger i perioden 27. desember 2012 til 31. mai 2013, uten bompengebrikke.

Tok ut stevning Fakturaen for passeringene, som opprinnelig var på 1930 kroner, nektet Ingeborgrud å betale. Dermed tok Nord-Jæren Bompengeselskap AS ut forliksklage mot ham. Ingeborgrud møtte ikke til denne behandlingen i sommer, ifølge Rogalands Avis, og det ble da avsagt en fraværsdom der han ble pålagt å betale 4097 kroner inkludert renter og omkostninger.

Og det var i etterkant av dette at Ingeborgrud tok ut stevning mot Nord-Jæren Bompengeselskap AS i Stavanger tingrett.

Ifølge Rogalands Avis må Ingeborgrud nå, ifølge dommen betale 4142 kroner pluss 1930 kroner i renter. I tillegg er han dømt til å dekke Nord-Jæren Bompengeselskap AS sine sakskostnader med 3150 kroner.

Elbil-forkjemper Ingeborgrud, som er en forkjemper for elbil, mener det ikke er grunnlag for å beregne bomavgift for elbiler.

- Det er et stortingsvedtak på at elbiler ikke skal ilegges avgift i de norske bomsystemene, sier han til Dagbladet.

- I tillegg til det er det en enighet om brikkefrivillighet - og det finnes ingen andre bilgrupper der man innskrenker en ordring for å innfri den andre ordningen, fortsetter Ingeborgrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at saken startet før han ble medlem av Miljøpartiet de Grønne, og at den ikke har noe med partiet å gjøre.

- Siden 2008 har min intensjon vært å bidra til at det er flest mulig elbiler i Norge. I en slik sammenheng blir det viktig verne alle elbil-insentivene, altså ordninger som gjør at flere velger elbil, sier Ingeborgrud.

- Vil vurdere dommen Rogaland Avis siterer dommen mot ham, som ble avsagt i går. Den lyder blant annet:

«Saksøkeren, som har vært og kanskje fortsatt er formann i Rogaland elbilforening, har etter det framlagte dokumenter vært vel kjent med omleggingen av faktureringspraksis for passeringer med elbiler i bomringen. En eventuell villfarelse knyttet til omleggingen av ordningen er dermed ikke et tema for hans vedkommende», heter det i dommen fra Stavanger tingrett.

Det medfører ikke riktighet at Ingeborgrud er formann i Rogaland elbilforening. Det har han ikke vært siden 2012, opplyser han overfor Dagbladet.

Ingeborgrud sier til Dagbladet at han ønsker å gå nøye gjennom hele dommen sammen med sin prossessfulmektig før han kommenterer den. Han vil heller ikke si noe om hvorvidt han vurderer å anke saken.