GRØNT FOR DE GRØNNE:  Miljøpartiet de grønnes Rasmus Hansson og Hilde Opaku har landsmøte i Stavanger i helga. Nå sier partiet et klart stortingsflertall ja til å ta imot 10 000 syriske flyktninger de neste to årene. Det vil skape trøbbel for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, som heller vil hjelpe flyktningene "der de er". Foto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
GRØNT FOR DE GRØNNE: Miljøpartiet de grønnes Rasmus Hansson og Hilde Opaku har landsmøte i Stavanger i helga. Nå sier partiet et klart stortingsflertall ja til å ta imot 10 000 syriske flyktninger de neste to årene. Det vil skape trøbbel for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, som heller vil hjelpe flyktningene "der de er". Foto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

De Grønne vil øke nødhjelpen til Syria med én milliard

Og ta imot 10 000 syriske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøpartiet De Grønne vil ta imot 10000 syriske flyktninger til Norge og foreslår å øke nødhjelpen til nærområdene rundt Syria med en milliard kroner.

Det vedtok et enstemmig landsmøte i en hasteresolusjon på landsmøtets andre dag.

- Vi avviser regjeringens forsøk på å sette nødhjelp i nærområdene opp mot å ta imot flyktninger i Norge. Vi må gjøre begge deler, sier De Grønnes talsperson Hilde Opoku.

Flertall i Stortinget Partiet vil øke den humanitære bistanden til Syrias naboland i revidert budsjett, slik at den samlede norske nødhjelpen fra 2015 blir på minst 1,5 milliarder kroner.

Samtidig går partiet inn for at Norge skal ta imot minst 10 000 syriske flyktninger i 2015 og 2016. Det mener Opoku er fullt mulig.

- 5.000 flyktninger i 2015 betyr i snitt tolv flyktninger til hver norske kommune. Vi forventer at flertallet på Stortinget som har sagt de vil ta imot 10.000 syrere, holder ord, sier Opoku.

Advarer mot togsalg Av seks innkomne hasteresolusjoner ble to av dem innstilt til behandling i løpet av helgas landsmøte. Den andre hasteresolusjonen deltakerne tok stilling til, gjelder konkurranseutsettelse av jernbanen i Norge.

De Grønne er klare på at de ikke vil selge Jernbaneverket, NSB og Flytoget. I stedet oppfordrer de regjeringen til å bruke den varslede jernbanereformen til å prioritere midler til vedlikehold og bedre togtilbud.

- Vi kunne hatt en jernbane på europeisk nivå, men stortingsflertallet har sultefôret toget over mange år. Medisinen da er ikke å selge toget og den verdifulle infrastrukturen, men å begynne å flytte midler fra vei til bane, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Tog istedenfor vei Like før påske vedtok Stortinget nye klimamål, noe som innebærer at opptil 40 prosent av utslippene i transportsektoren skal kuttes innen 2030.

- Det første som skjer da er at regjeringen kommer med nyheten om å gi 130 milliarder til et nytt veiselskap for å få fart på veibyggingen. Dette er milliarder som burde gått til tog i stedet for, sier Hansson.
(NTB)