Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De gule får ikke til et statskupp

Thailands statsminister, Yingluck Shinawatra, vil ikke gå av, men lytter gjerne til dem. Demonstrantene blir færre og voldeligere og lederen skal arresteres.

VIL HA KUPP: Demonstranter utenfor statsministerens kontor i Bangkok. De har etterhvert blitt færre og kan se ut til å få tom for ved til bålet. Nå har politiet valgt å slippe dem inn i sitt hovedkvarter. Foto: AP / Scanpix / Sakchai Lalit
VIL HA KUPP: Demonstranter utenfor statsministerens kontor i Bangkok. De har etterhvert blitt færre og kan se ut til å få tom for ved til bålet. Nå har politiet valgt å slippe dem inn i sitt hovedkvarter. Foto: AP / Scanpix / Sakchai Lalit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden i gatene i hovedstaden Bangkok fortsatte i går, nyhetsbyrået Reuters meldte om demonstranter som skjøt mot politiet, og et sjukehus meldte om to skadeskutte demonstranter, antakelig rammet av gummikuler.

Opprørerne har ikke lykkes i å lokke med seg de militære, og nå virker det som om de har gått tomme for ved til å kaste på bålet.

Mot Grunnloven
Statsminister Yingluck Shinawatra avviser opprørernes krav om å gå av, naturligvis, men holder dørene oppe for samtaler med dem.

- Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for å gjøre mennesker glade, men som statsminister må det jeg gjør, være i samsvar med Grunnloven, sa hun i en fjernsynsoverført pressekonferanse.

Og det står sjelden noe som åpner for statskupp mot ei folkevalgt regjering i noen demokratisk grunnlov.

En domstol avsa en kjennelse for å pågripe Suthep Thaugsuban, leder for demonstrantene, som kalles «gulskjorter». Han er siktet for opprør og forsøk på å styrte regjeringa. Han er fra før siktet for drap fordi han som visestatsminister i 2010 ga politiet ordre om å slå ned opptøyer fra «rødskjortene», de som nå støtter Yingluck.

«Folkekupp»
Suthep vil ha et «folkekupp» mot de folkevalgte, men han klarer det ikke uten militær hjelp, og de militære synes ikke lystne på å gjøre et statskupp igjen. Han vil erstatte Yinglucks regjering med et «folkeråd» som ikke skal velges av folket, altså mot velgernes vilje.

Demonstrasjonene fra de gule er et svar på et forslag fra Yinglucks regjering om amnesti for personer som er dømt for politisk-motiverte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Storebror til Yingluck, Thaksin, var statsminister inntil han ble styrtet av de militære i september 2006. Han er seinere dømt for makmisbruk og korrupsjon, men har i fem år bodd i utlandet. Det er litt uklart om amnestiet ville ha reddet Thaksin fra straff, men demonstrantene hevder det. Forslaget ble imidlertid stanset i Senatet og er nå skrinlagt.

Soldater bak politi
Demonstrantene begynte 24. november og var stort sett fredelige inntil lørdag, da de ble voldelige og kostet fire liv. Nye sammenstøt fulgte i går, men demonstrantene var færre enn før helga. I går var de langt hissigere enn før. Unge menn forsøkte å hisse politiet til kamp, de ødela en politibil, og overtok en politibil og en søppelbil som de brukte for å bryte gjennom politiets sperringer. Noen skjøt også mot politiet, meldte Reuters.

Politiet svarte med vannkanoner, tåregass og gummikuler. Gummukuler ble bare brukt ved statsministerens kontor. De militære er satt inn for å støtte politiet, men de står bak politiets linjer og soldatene bærer ikke våpen.

Statsminister Yingluck lover å ikke bruke unødig makt mot demonstrantene.

ETTERSØKT:  Suthep Thaugsuban, en tidligere visestatsminister som har stilt seg i spissen for de regjeringsfiendtlige demonstrantene, er nå ettersøkt for opprør og for å forsøke å styrte ei lovlig valgt regjering. Foto: AP / Scanpix / Wason Wanichakorn
ETTERSØKT: Suthep Thaugsuban, en tidligere visestatsminister som har stilt seg i spissen for de regjeringsfiendtlige demonstrantene, er nå ettersøkt for opprør og for å forsøke å styrte ei lovlig valgt regjering. Foto: AP / Scanpix / Wason Wanichakorn Vis mer