De gule rottene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Jeg leverer skittentøyet mitt til et bittelite vaskeri der et knippe kinesere jobber sju dager i uka til det konstante bråket av svære vaskemaskiner. Kvinnen som tar imot klærne mine, har til denne dag ikke gitt uttrykk for at hun har vært i dårlig humør. Om hun har vært det, og det har hun jo helt sikkert, har hun likevel ikke latt være å spørre hvordan jeg har det, ønske meg en fin dag og sydd i magnlende knapper på klærne mine uten å ta betalt for det. Det er en myte at folk i New York er uhøflige, utålmodige og uvennlige. De aller fleste i servicebransjen kunne arrangert kurs for sine kollegaer i Norge og Europa. Men det finnes kanskje ett unntak: Taxisjåførene.

Miami har toppet lista de siste fire årene, men for noen uker siden var det klart: New York har overtatt førsteplassen over USAs mest aggressive bilister. En avstemning blant landets 25 største byer kåret New York til byen der man oftest kjører for fort, bruker hornet og overreagerer i trafikken. Bilistene i USAs største by er også, ifølge undersøkelsen, de med minst tålmodighet overfor andre sjåfører.

– New Yorkere er de som oftest vil heve knyttneven eller armen. Det er de som vil ligge oftest på hornet eller gjøre et et annet tegn for å vise sin misnøye, sier Michael Bush fra markedsbyrået Affinion Group til Reuters.

Undersøkelsen sier ingenting om dette, men jeg vil driste meg til å hevde at byens taxisjåfører har bidratt med sitt til at New York har fortjent denne tvilsomme æren. Per mars 2006 kjørte det 12.779 gule drosjer rundt i byen. Legg på 22.900 biler fra andre transportselskap, 10.400 «black cars» (les: bilservice for rikinger) og 4200 limousiner (les: bilservice for folk som later som de er rike), og du har en vanlig dag i trafikken på Manhattan. Se for deg å stå i en bilkø som ikke beveger seg noen veier selv om folk tuter bak deg, og se for deg at du står i den køen store deler av dagen, hver dag, året gjennom. Du hadde kanskje blitt litt gretten, du også? Mange taxisjåførers måte å takle det på er å ikke si et ord fra du setter deg inn i bilen til du går ut igjen. Om de snakker, så gjør de det til mobiltelefonen sin. På Manhattan blir de kalt «yellow rats» av byens bussjåfører, fordi de er små og tar seg til rette overalt, men må de kjøre til Brooklyn, er ikke så høye i hatten lenger. De blir bare enda mer gretne når de kjører seg vill.

Det finnes heldigvis unntak til surpompene. Nylig skulle jeg være med en turistbuss for å lage en reportasje, og da jeg kom til holdeplassen akkurat idet bussen svingte ut på gata, vinket jeg til side en taxi, kastet meg inn og ropte, for første gang i mitt liv, «følg den bussen!». Taxisjåføren ruste avgårde, bidro kanskje litt til at New York endte på verstingtoppen i trafikken, men kom seg opp på siden av bussen, der han rullet ned vinduet og gestikulerte til bussjåføren helt til han kjørte bussen inn til siden og stoppet. Service blir ikke særlig mye bedre enn det.