Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De hadde avtalte møter der Jensen fikk penger av Cappelen

Ifølge hasjbaronen Gjermund Cappelen var det han personlig som stakk pengene i lomma på eks-politimannen Eirik Jensen. Spesialenheten har derfor gransket det de mener er mistenkelige kontantinnskudd som Jensen har gjort i etterkant.

GA PENGENE DIREKTE: Den narkodømte Bærumsmannen Gjermund Cappelen har forklart at han og Eirik Jensen hadde egne avtalte møter der Jensen fikk betaling for informasjonen han ga til Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GA PENGENE DIREKTE: Den narkodømte Bærumsmannen Gjermund Cappelen har forklart at han og Eirik Jensen hadde egne avtalte møter der Jensen fikk betaling for informasjonen han ga til Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis den tidligere politioverbetjenten og politilederen Eirik Jensen (59) fikk så mye penger som den dømte hasjsmugleren Gjermund Cappelen (50) hevder, hvordan fikk han pengene og hvor gjorde han av dem?

Dette er spørsmål Spesialenhetens etterforskere har prøvd å besvare i den nesten tre år lange etterforskningen mot de to.

ANSIKT TIL ANSIKT: Mandag møtes Gjermund Cappelen (50) og Eirik Jensen (59) ansikt til ansikt for første gang siden de begge ble pågrepet vinteren for tre år siden. Foto: NTB Scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Mandag møtes Gjermund Cappelen (50) og Eirik Jensen (59) ansikt til ansikt for første gang siden de begge ble pågrepet vinteren for tre år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer mener Spesialenheten at den tidligere politioverbetjenten og politilederen skal ha foretatt en rekke mistenkelige kontantinnskudd på 2000-tallet.

Spesialenheten har en klar mistanke om at tidspunktene for disse innskuddene henger sammen med når Jensen skal ha mottatt penger fra Cappelen.

Særlig har Spesialenheten fattet interesse for dager der Jensen har gjort flere mindre kontantinnskudd på samme dag. Dette skal ha skjedd ved minst to anledninger.

Innskuddene skal som regel ha vært på mellom 4000 og 4500 kroner, og skal ha blitt gjort via bank og post i butikk, ifølge Dagbladets opplysninger.

Styrket mistanken

I en kjennelse fra Oslo tingrett i mai 2014 kom det fram at Jensen over en fireårsperiode gjorde kontantinnskudd for til sammen 303 576 kr forskjellige steder.

- Noen ganger flere innskudd på samme dag. To beløp ble satt inn dagen etter at han hadde hatt møte med Cappelen. Også dette har Jensen gitt en forklaring på, men retten er enig med Spesialenheten i at dette er forhold som det kan være nødvendig å se nærmere på og som i utgangspunktet kan styrke en mistanke mot Jensen, konkluderte retten den gang.

Forsvarer for den narkodømte Bærumsmannen, Gjermund Cappelen, ønsker ikke å kommentere dette.

- Dette er ikke noe min klient har forklart seg om, og jeg ønsker ikke å bidra til noe som vil bære preg av forhåndsprosedering i mediene, sier advokat Benedict de Vibe til Dagbladet.

Avtalte egne møter

Helt siden han ble pågrepet i desember 2013 har Gjermund Cappelen i avhør etter avhør forklart seg om det påståtte, hemmelige samarbeidet han hadde med polititoppen Eirik Jensen.

Jensen, som er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013, og for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner, nekter straffskyld. Han hevder kontakten han har hatt med Cappelen skyldes informantvirksomhet.

Cappelen, som er medtiltalt for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, har overfor Spesialenhetens etterforskere forklart i detalj hvordan Jensen opp gjennom årene angivelig har bidratt med informasjon som sikret hans svært innbringende hasjsmuglervirksomhet. Et smuglernettverk som ifølge ham selv sto for innførselen av 25-30 tonn hasj til Norge, til en verdi av 125 millioner kroner.

Ifølge Cappelen selv, og hans sønn som ble heleridømt, skal Jensen ha fått 500 kroner per kilo hasj som motytelse for at han bisto Cappelen.

Hans forsvarer, Benedict de Vibe, sier betalingen alltid foregikk etter samme mønster.

- Jensen fikk ved hver anledning pengene overlevert direkte fra Cappelen. De hadde avtalte møter der Jensen fikk kontanter, sier de Vibe til Dagbladet.

Salg av motorsykler

Jensens forklaring på kontantsummene han disponerte har blant annet vært at han hadde som hobby å kjøpe motorsykler, sette dem i bedre stand og selge dem videre.

Han har også kjøpt og solgt andre eiendeler på Finn. Jensen har også forklart at han hadde behov for å ha kontanter lett tilgjengelig, i tilfelle han måtte stikke av raskt på grunn av en trusselsituasjon. Jensen har i flere år levd med trusler fra ulike kriminelle miljøer.

BANKINNSKUDD: Etter det Dagbladet erfarer har Spesialenheten sett nærmere på kontantinnskudd som Eirik Jensen skal ha gjort i etterkant av dise møtene. Foto: NTB Scanpix
BANKINNSKUDD: Etter det Dagbladet erfarer har Spesialenheten sett nærmere på kontantinnskudd som Eirik Jensen skal ha gjort i etterkant av dise møtene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!