Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De hadde frivillig sex med geriljasoldatene? Og vi betaler!

Italienske politikere raser mot ryktene om løsepenger.

PROVOSERER: Den italienske politikeren Maurizio Gasparri kom lørdag med følgende melding på Twitter: «#VansessaGreta hadde frivillig sex med geriljasoldatene? Og vi betaler!». Han sikter her til de to italienske helsearbeiderne som i sommer ble kidnappet i Syria. Nå er de to tilbake i Italia, og det går rykter om at myndighetene har betalt store summer for å få dem løslatt. Foto: NTB Scanpix
PROVOSERER: Den italienske politikeren Maurizio Gasparri kom lørdag med følgende melding på Twitter: «#VansessaGreta hadde frivillig sex med geriljasoldatene? Og vi betaler!». Han sikter her til de to italienske helsearbeiderne som i sommer ble kidnappet i Syria. Nå er de to tilbake i Italia, og det går rykter om at myndighetene har betalt store summer for å få dem løslatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den italienske politikeren Maurizio Gasparri har satt sinnene i kok i både inn- og utland etter at han på lørdag kom med følgende beskjed på Twitter.

«#VansessaGreta hadde frivillig sex med geriljasoldatene? Og vi betaler!»

Meldingen kom dagen etter at de to italienske kvinnene Vanessa Marzullo og Greta Ramelli returnerte til Roma etter å ha blitt holdt som gisler av islamske ekstremister i over seks måneder.

Rapporter om løsepenger Det Gasparri, som representerer det nyfascistiske partiet «Den Italienske sosiale bevegelse», sikter til er ryktene om at den italienske regjeringen har betalt 12 millioner euro for deres løslatelse. En sum som tilsvarer over 100 millioner norske kroner.

I ettertid har den italienske utenriksministeren Paolo Genriloni gått ut og beskrevet rapportene om en løsesum som «grunnløse». Det var arabiske medier som først kom med disse meldingene.

- Det overrasker meg at slike kilder blir gitt kredibilitet uten noen som helst form for bekreftelse. Vi er mot å betale løsepenger når det kommer til italienere som blir tatt som gisler, sa ifølge avisa Independent, og fulgte raskt opp med:

- Hovedfokuset vårt er å redde livene deres.

Tidligere minister Gasparri, som tjenestegjorde som Silvio Berlusconis kommunikasjonsminister fra 2001 til 2005, hevder å ha lest anklagene om de to kvinnene på en blogg.

Han sa så til avisa La Repubblica at hans intensjon var å stille et spørsmål.

- Et nettsted rapporterte at de to kvinnene hadde fortalt myndighetene at de hadde sex med sine kidnappere. Jeg skrev også at jeg ikke håpet at det stemte. Jeg noterte meg ganske enkelt påstanden og spurte om det var sant. Jeg slo ikke fast noen ting.

- Forkastelig Og Gasparri er ikke den eneste som har tatt bladet fra munnen i tilknytning til de to italienernes løslatelse. Lucia Malan, en medlem av det høyreorienterte «Forza Italia», krever at myndighetene klargjør om løsepenger ble betalt eller ei.

I SYRIA: De to italienske jentene, begge 21 år gamle, arbeidet frivillig som helsearbeidere i Aleppo nord i Syria da de ble kidnappet i juli i fjor. Det skal være Al Qaidas syriske avgrening, al-Nusra-fronten, som sto bak kidnappingen. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
I SYRIA: De to italienske jentene, begge 21 år gamle, arbeidet frivillig som helsearbeidere i Aleppo nord i Syria da de ble kidnappet i juli i fjor. Det skal være Al Qaidas syriske avgrening, al-Nusra-fronten, som sto bak kidnappingen. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Vis mer

Han mener at dersom det ble betalt en slik sum «for å redde to verdifulle liv, så vil tusen andre like verdifulle liv være i fare». Han skrev videre i en uttalelse at det å gi etter på denne måten «vil oppfordre terrorister og andre kriminelle til å ta italienere til fange, uansett hvor i verden de måtte befinne seg».

Også opposisjonspolitikeren Matteo Salvini kom med følgende melding på Twitter:

- Dersom regjeringen virkelig betalte 12 millioner euro i løsepenger for å betale fri to venner av syrerne, vil det være forkastelig.

Løsepenger fortsetter altså å være et sensitivt tema, da det blir sett på som en av terroristorganisasjonenes hovedinntekter.

Kidnappet i juli De to italienske jentene, begge 21 år gamle, arbeidet frivillig som helsearbeidere i Aleppo nord i Syria da de ble kidnappet i juli i fjor. Det skal være Al Qaidas syriske avgrening, al-Nusra-fronten, som sto bak kidnappingen.

For tre uker siden ble det publisert en video der de to oppfordret sin regjering om å få dem løslatt. Videoen skal ha blitt filmet i midten av desember.

Nå har de altså omsider kommet hjem.

BARE LURTE: - Et nettsted rapporterte at de to kvinnene hadde fortalt myndighetene at de hadde sex med sine kidnappere. Jeg skrev også at jeg ikke håpet at adet var sagt. Jeg noterte meg ganske enkelt påstanden og spurte om det var sant. Jeg slo ikke fast noen ting, sier Gasparri. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/NTB Scanpix
BARE LURTE: - Et nettsted rapporterte at de to kvinnene hadde fortalt myndighetene at de hadde sex med sine kidnappere. Jeg skrev også at jeg ikke håpet at adet var sagt. Jeg noterte meg ganske enkelt påstanden og spurte om det var sant. Jeg slo ikke fast noen ting, sier Gasparri. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/NTB Scanpix Vis mer