De hadde ham ikke

Bill Clinton spretter alltid opp igjen, uansett hvor langt ned i bakken motstanderne tror de har banket ham. Ingen president er blitt så gjennomgransket, herjet med og trukket gjennom ekte og konstruerte skandaler som han. Men i tett samarbeid med ektemake Hillary har han på valgdagen brakt motstanderne til fortvilelse hver gang de forsikret hverandre om at «nå har vi ham».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill og Hillary var både herdet og hadde kamptrening fra et røft politisk liv i bakgårdsstaten Arkansas, da de tok skrittet inn på den nasjonale arena i 1992. Der fikk de ingen varm velkomst. Allerede vinteren 1992 trodde de fleste at valgmaskinen fra Arkansas var blitt kjørt fast i en brøytekant i New Hampshire da den uekte blondinen Gennifer Flowers solgte sitt sidesprang med Bill til et sladreblad.

  •  I stedet havnet Clinton på andreplass i primærvalget og erklærte det som en seier ved å gi seg selv oppnavnet «The comeback kid». I takketalen lovet han å stå sammen med sine velgere «til den siste bikkja må gi tapt».
  •  Tidspunktet virket ideelt tilpasset høstens valgkamp da Starrs varebiler med Monica-rapport og videobånd kjørte opp foran Kongressen i september, og ble båret inn til ventende republikanere. De kunne nesten ikke styre sin opphissede forventning til at Starrs lett pornografiske skildringer av sædflekker og lav sigarføring skulle utløse selve valgskredet for dem.
  •  Med buksene rundt knærne, Monicas slips i skapet og kjempetrøbbel i heimen fortsatte presidenten likevel å gjøre jobben sin. Men boblende av raseri over Kenneth Starrs graving i intimitetene mellom ham og den unge Monica, mislyktes Clintons første appell til folket. Da var motstanderne, og mange av hans egne partifeller, overbevist om at det bare gjensto å kaste jord på, så var Bill Clinton ferdig. Nådestøtet skulle være offentliggjøringen av TV-opptaket av presidentens vitneprov for storjuryen til Kenneth Starr.
  •  Men Bill og Hillary Clintons velgere hadde for lengst fått nok. Presidentens politikk hadde sikret dem en amerikansk økonomi mer solid enn under noen republikansk forgjenger, full sysselsetting etter amerikansk målestokk, og et aksjemarked på nesten ubrutt stigende kurs. I stedet for å få kvinner og svarte til å sitte hjemme i moralsk forargelse, oppnådde de selvrettferdige, hvite og konservative mennene å mobilisere det demokratiske partiets kjernetropper ved valgurnene tirsdag.
  •  De trodde de hadde ham i 1992, men måtte se George Bush pakke sammen etter bare én periode i Det hvite hus. De hadde ham virkelig nede for telling ved mellomvalget i 1994 da Det demokratiske partiet tapte 52 mandater i Representantenes hus og mistet flertallet etter 40 år. Etter den seieren lovet Newt Gingrich det amerikanske folket en høyrerevolusjon som fikk selv høyreorienterte kvinner og minoriteter til å frykte for sine rettigheter i Newts drømmeland.
  •  Republikanerne trodde de kunne slå Bill Clinton ved presidentvalget i 1996 med hvem som helst som motkandidat, og skaffet seg akkurat det, selv om hedersmannen Bob Dole var den klart beste av dem som stilte. Og kvinnene sikret i stedet forlenget kontrakt for Bill og Hillary i Det hvite hus.
  •  Presidentvalget i 1996 skulle ha vært Bill Clintons siste valgkamp på egne vegne. I stedet sørget hans egne dumheter for at valgkampen i år ble den aller viktigste i hans og Hillarys politiske karrierer. Utfallet av mellomvalget, som alle sittende presidenters parti har tapt i etterkrigstida, skulle avgjøre om han fikk sitte perioden ut eller bli sparket i riksrett og vanære.
  •  Der slo de to tilbake, med Hillary som den sentrale stemmesanker ved alle lokale kandidaters side, mens presidenten var travelt opptatt med å sikre velgernes velstand og fred i verden. I stedet for valgskred fikk republikanerne beskjed om at velgerne sier nei til riksrett og graving i underliv og privat moral.

Det budskapet har han og Hillary klart å formidle til sine velgere også i år, samtidig som Kenneth Starr, Newt Gingrich, Trent Lott, Henry Hyde, Lauch Faircloth og alle de andre har filleristet dem i månedsvis.