KOMMER TIL Å VINNE: - Terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne, fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet. Toleranse er bedre enn intoleranse. Respekt for liv er bedre enn forakt for liv, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg under gudstjenesten i Oslo domkirke idag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KOMMER TIL Å VINNE: - Terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne, fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet. Toleranse er bedre enn intoleranse. Respekt for liv er bedre enn forakt for liv, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg under gudstjenesten i Oslo domkirke idag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- De hadde livene foran seg

Jens Stoltenberg taler i Oslo domkirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før femårsmarkeringen for tragedien den 22. juli 2011, har mange vært spente på talen til statsministeren den gangen, Jens Stoltenberg, i Oslo domkirke i dag.

- Fem år, 1800 dager, er lang tid, sa biskop og Den norske kirkes preses, Helga Byfuglien, i prekenen som kom før Stoltenberg talte.

For Jens Stoltenberg vil denne dagen, og dagene som fulgte, likevel for alltid sitte spikret.

- Revet bort

Han innledet med å fortelle om tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands besøk på Utøya kort før massedrapsmannen Anders Behring Breivik slo til den 22. juli for fem år siden.

På Utøya møtte Brundtland AUF-eren Bano Abobakar Rashid (18), som lånte henne støvlene sine.

HEDRET: Bano Abobakar Rashid (18) ble drept på Utøya. Hun ble hedret i Jens Stoltenbergs minnetale. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Norway
HEDRET: Bano Abobakar Rashid (18) ble drept på Utøya. Hun ble hedret i Jens Stoltenbergs minnetale. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Norway Vis mer

Inne på regjeringskontorene arbeidet folk som de pleide, på det som virket som en vanlig stille dag.

- Så smalt det, sier Jens Stoltenberg.

- Livene foran seg

Da massedrapsmannen angrep, hadde Gro Harlem Brundtland forlatt øya.

Stoltenberg forteller videre om sjokket da han den kvelden fikk høre om dødstallene fra Utøya.

- Ungdommene vi mistet hadde livene foran seg, sier Stoltenberg, som nå er generalsekretær i Nato.

Han snakker om sorgen som et hardt materiale, og at terroren rammet neste generasjons politiske ledere og var et angrep på selve demokratiet.

- De lever i oss

Så snakker Jens Stoltenberg om det siste halvårets terroraksjoner, senest i Nice, og om hvor viktig det er å bekjempe terror, med maktmidler.

- Men terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne, fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet. Toleranse er bedre enn intoleranse. Respekt for liv er bedre enn forakt for liv, sier Stoltenberg.

Han snakker mer om Gro Harlem Brundtlands besøk på Utøya for fem år siden, da hun lånte støvler av Bano Abobakar Rashid. Disse støvlene leverte hun tilbake før hun forlot øya.

Minnemarkering: Statsminister Erna Solberg taler under minnemarkeringen i regjeringskvartalet før minnegudstjenesten. Hun forteller blant annet om viktigheten av å følge opp de pårørende den dagen i dag: - det er lov å be om hjelp. Video: NTB / Scanpix. Vis mer

- Bano døde på Utøya, men hun og de andre lever i oss og med oss, og vi hedrer dem ved å holde fast ved mer demokrati og mer åpenhet, sa Stoltenberg - som et ekko av sine egne, berømte ord fra fem år tilbake.

Så satte han seg mens forsamlingen sang «Til ungdommen» av Nordahl Grieg.

Etter gudstjenesten sier han til Dagbladet at Norge har forstått verdien av åpenhet og demokrati, «enda mer enn før 22. juli.».

Han sier at han grunnleggende sett har det samme budskapet nå som han hadde etter terrorhandlingen for fem år siden.

- Det handler om å minnes dem som ble drept, vise omsorg for dem som lever med sorgen, og samles i et felles budskap om å bekjempe vold, sier Stoltenberg.

Sterk innledning

Minnegudstjenesten i Oslo domkirke fikk en symbolsterk innledning da en av de overlevende fra Utøya-tragedien for fem år siden, nåværende varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam (Ap) leste fra Bibelen:

«Så blir de stående disse tre: Tro, håp og kjærlighet, men størst blant dem er kjærligheten», sa Kamzy som hun ofte kalles.

Før hun snakket, hadde folk med tårer i øynene tent lys for de etterlatte. På de fremste benkene i kirka satt blant annet dagens AUF-leder Mani Hussaini sammen med dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H).