- De handlet vel ut fra sin kunnskap

KRISTIANSAND (Dagbladet): Pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD går ut fra at de kanadiske sikkerhetsvaktene handlet ut fra sin kunnskap da de ville kroppsvisitere det kongelige følget ved avreisen fra Newfoundland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske myndigheter er ikke i stand til å overprøve lokale sikkerhetsmyndigheter. At de selv seinere omgjør sine avgjørelser, får være deres ansvar, sier Klepsvik.

Bakgrunnen er at det oppsto en ubehagelig situasjon da det kongelige reisefølget kom heseblesende til den lille flyplassen bare ti minutter før charterflyet skulle dra.

På flyplassen ble følget møtt av sikkerhetsvakter som fulgte boka, uten å ense at det var det norske kongeparet og deres følge som var på tur.

De forlangte at bagasjen skulle sjekkes av bombehund og så gjennomsøkes manuelt, og at passasjerene skulle kroppsvisiteres.

Det nyttet ikke at kanadiske politifolk gikk god for nordmennene.

Kongelig protest

Ståheien pågikk mens kongeparet ble sittende og vente i et tilstøtende rom.

Ifølge VG skal kong Haralds adjutant brigader Ulf Husabø, iført full uniform, ha protestert mot at reisefølget på 48 personer skulle sikkerhetssjekkes av de to vaktene som var på jobb.

- Dette går ikke, det vil forsinke avreisen så mye at vi ikke rekker ruteflyet videre fra Halifax til London, skal kongens adjutant ha sagt.

Han fikk et bitende svar fra den kvinnelige sikkerhetsvakten som ikke lot seg affisere det minste av offiseren:

- Det hjelper ikke, jeg har mitt regelverk å følge. Det er jeg som bestemmer, skal sikkerhetsvakten ha svart.

Avgjørelsen ble omgjort av hennes overordnede etter at kanadiske sikkerhetsvakter i det kongelige følget ringte sjefene i Toronto og fortalte om kalamitetene.

Ingen kommentar

Klepsvik, som selv var med på den første delen av kongeparets offisielle Canada-besøk, vil ikke være med på at kongens adjutant dummet seg ut.

- Nei, adjutanten påpekte jo bare et praktisk problem som måtte være en nyttig opplysning for vedkommende som skulle foreta sjekken, sier han.

- Slottet har ingen kommentarer til saken, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.