- De håpet han skulle bli stilt personlig ansvarlig

Andreas Nilstads pårørende er skuffet - men ikke overrasket - over halloween-dommen.

I RETTEN: Line Sørenmo (i midten) som var Andreas Nilstads kjæreste, sammen med Nilstads foreldre Astrid og Geir Ole Nilstad og bistandsadvokat Benedict de Vibe (t.h.). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I RETTEN: Line Sørenmo (i midten) som var Andreas Nilstads kjæreste, sammen med Nilstads foreldre Astrid og Geir Ole Nilstad og bistandsadvokat Benedict de Vibe (t.h.). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 14 i dag falt dommen i den såkalte halloween-drapssaken i Oslo tingrett. Oslo tingrett avgjorde at den tiltalte 23-åringen skulle frifinnes for straff etter straffelovens paragraf 44 og dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern.

En 23 år gammel mannen sto tiltalt for drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket mot Marius Løken (24) etter en fest natt til 30. oktober 2011.

- Glad det er over Tiltalte godtok dommen på stedet, mens påtalemyndigheten tok betenkningstid. Domfelte varetektsfengsles fram til ankespørsmålet er avgjort om fire uker.

- Da er det over. Jeg forholder meg til dommen. Jeg er ingen ekspert, men jeg i hvert fall glad for at det er over - forutsatt at det ikke blir noen anke, sier Marius Løken til Dagbladet.

- Klarer du å legge dette bak deg nå?

- Det får vi se. Jeg er bare et menneske.

Skuffet Advokat Benedict de Vibe, som er bistandsadvokat for Andreas Nilstads kjæreste og foreldre, sier til Dagbladet at hans klienter
innerst inne hadde håpet at tiltalte var blitt kjent tilregnelig.

OVERLEVDE: Nå skal Marius Løken prøve å legge Halloween-marerittet bak seg. En kompis er dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk mot Løken og drap på kompisen Andreas Nilstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OVERLEVDE: Nå skal Marius Løken prøve å legge Halloween-marerittet bak seg. En kompis er dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk mot Løken og drap på kompisen Andreas Nilstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Da kunne han blitt stilt personlig ansvarlig for det han har gjort. Sånn sett er de nok skuffet. Men de skjønte nok hvor det bar etter å ha hørt de sakkyndige, sier de Vibe til Dagbladet.

- De var egentlig forberedt på at dette kunne bli resultatet.

Psykotisk Det er ikke betvilt at tiltalte var psykotisk i klinisk forstand, men hvorvidt det skyldtes rusmidler eller ikke. Dommeren fokuserer i dommen på tiltaltes tilstand opp gjennom åra. Ifølge dommen har han vært psykotisk ved to anledninger før drapsnatta. Den ene utløst av rus, den andre ikke.

Omstendighetene rundt knivdrapet er alle enige om, også at tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Men tingrettsdommer Peter A. Blom og hans to meddommere måtte bestemme seg for om 23-åringen hadde en underliggende psykose som fritok ham straffansvar eller om psykosen skyldtes selvpåført rus.

Lettet Etter drapet ble han sendt på sykehus med knivskader. Da han våknet ble han servert store doser medisin som kan ha skjult positive symptomer på psykoser, noe som ble framhevet i dommen.

I tillegg la retten vekt på at tiltalte tidligere har opplevd tilfeller av psykose.

DØMT TIL PSYKISK HELSEVERN: En 23 år gammel mann. Foto: Privat
DØMT TIL PSYKISK HELSEVERN: En 23 år gammel mann. Foto: Privat Vis mer

Advokat Harald Stabell sier til Dagbladet at 23-åringen er lettet.

- Samtidig er han realistisk. Han vet at saken kan bli anket og at det kan bli en ny behandling med et annet utfall. Jeg mener det er en god og grundig dom, sier Stabell.

SKREV «GUD» I BLOD: Slik så oppgangen til leiligheten der drapet skjedde ut. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SKREV «GUD» I BLOD: Slik så oppgangen til leiligheten der drapet skjedde ut. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer