De har aldri sett andre mennesker før

Her forsvarer de seg med pil og bue mot helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Medlemmene av indianerstammen i den brasilianske Envira-regionen har aldri hatt kontakt med utenforstående.

Da brasilianske myndigheter fløy med helikopter over landsbyen deres for å ta bilder som kunne dokumentere deres eksistens, stilte to rødmalte indianere seg opp og truet helikopteret med pil og bue.

Andre stammemedlemer holdt seg mer i bakgrunnen, tilsynelatende skremt av helikopterstøyen.

- Vi fløy over husene deres for å vise at de er der, at de finnes, sier Jose Carlos dos Reis Meirelles, ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph.

Han jobber i det regjeringsoppnevnte Funai, som har ansvar for landets indianerstammer.

Trues av tømmerhogst

Meirelles sier at stammen lever i seks små samfunn, hvert av dem bestående av seks hus i et område kjent som Terra Indigena Kampa e Isolados de Envira, nært grensen til Peru.

På peruansk side av grensen blir liknende stammesamfunn  drevet fra sine hjem på grunn av ulovlig tømmerhogst. Det kan i verste fall føre til en konflikt mellom disse gruppene og de anslagsvis 500 som allerede er bosatt på brasiliansk side. 

De har aldri sett andre mennesker før

Indianerne er også svært mottakelige for smittsomme sykdommer utenfra.

- Det som skjer i Peru er en stor forbrytelse mot den naturlige verden, mot stammene, faunaen. og er enda et vitnesbyrd over den fullstendige irrasjonalle måten som vi - den siviliserte verden - behandler verden på, sier Meirelles.

På tross av det som skjer rundt dem, øker Envira-indianernes populasjon.

100 slike grupper

Ifølge den London-baserte gruppen Survival International, som forsvarer urbefolkningens rettigheter, er det flere enn 100 gjenlevende, isolerte stammer igjen i verden. Over halvparten av disse er enten i Peru eller Brazil.

- Verden må få opp øynene, og sikre at dette territoriet blir beskyttet i henhold til folkeretten. Hvis ikke vil de snart bli utryddet, sier Stephen Corry i Survival International.