- De har aldri sett liknende

Aldri før har USA opplevd slike scener etter et presidentvalg. Men bilder av feirende folk i gatene, representerer ikke hele virkeligheten, advarer ekspert.

FEST: Etter at Biden ble erklært USAs nye president, brøt det ut stor jubel i gatene i New York og Washington, D.C. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Champagnekorkene spratt i været i takt med fyrverkeriet. Applauderende mennesker fylte gatene. Gledestårene rant - både i studio på direktesendt TV og på fortauene.

USAs presidentvalg og påfølgende resultat har fått fram sterke følelser hos det amerikanske folket. Som en etterlengtet flodbølge spredte feiringene seg utover landet.

Mens Donald Trump tok til golfkøllene for å slå ut skuffelsen, har det siste døgnet vært preget av feststemning en rekke steder. Videoer som har gått viralt viser tusenvis av feirende mennesker som tar til gatene for å hylle landets nye president, Joe Biden.

Tutende biler med jublende førere preget gatene i storbyer som New York, Los Angeles og Philadelphia. Samtidig samlet hundrevis av mennesker seg utenfor Det hvite hus med Biden-skilt som støtteerklæringer.

- De jublende massene minner om en befridd befolkning i et ikke-demokratisk regime som har opplevd revolusjon, sier seniorforsker ved NORCE forskningssenter, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

Danset i gatene

Da grensa på 270 valgmenn var nådd og offisielt bekreftet, var det ikke lenger noen tvil. USAs 46. president heter Joe Biden.

Mens nordmenn satt benket foran TV-skjermen for å se «Skal vi danse», danset tusenvis av amerikanere selv i gatene. Plakater med «You're fired!» og bilde av Trump ble løftet høyt.

Høye var også tilropene som bar sterkt preg av håp om bedre tider.

Samtidig holdt Trump-leiren pressekonferanse utenfor en garasjeport i Pennsylvania - mens Trump fortsatt vandret rundt på golfbanen.

Historisk tilfredshet

Jubelscener til tross, Mjelde legger til at scenene som nå utspiller seg i USA ikke representerer landets reaksjoner i sin helhet. De siste dagene har blant annet en rekke demonstranter også markert motstand mot et presidentskifte.

Mjelde viser også til historisk høy tilfredshet blant Trumps støttespillere.

- Trump er både en veldig upopulær og en veldig populær president – blant sine egne. I første halvår av 2020 var i snitt 91 prosent av republikanske velgere fornøyd med Trumps innsats som president. Faktisk er den gjennomsnittlige tilfredsheten med Trump blant partifellene høyere enn for noen annen president siden president Eisenhower (1953-1961), uavhengig av parti, sier seniorforskeren.

GRATULERER BIDEN: Kort tid etter at de store, amerikanske mediene meldte at Joe Biden blir USA sin neste president, delte Kamala Harris denne rørende videoen på Instagram. Vis mer

Noe helt annet

Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, har fulgt både valget og reaksjonene tett. Han forteller at reportere som også dekket valget da Obama vant, sier de ikke har opplevd liknende scener som nå utspiller seg i USA.

- De sier dette er noe helt annet enn de har sett tidligere, sier Ramnefjell, og fortsetter:

- For meg minner dette om «fredsrusen» etter 2. verdenskrig. Det forener ikke hele folket denne gangen, naturligvis. For en god halvpart handler nok dette likevel om noe av det samme som etter 1945; man er kvitt det man har opplevd som en autoritær leder, som førte landet i en retning som var skremmende. Den utfordret selve fundamentet i samfunnet, det liberale demokratiet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer