OPPRØRSKAMP: En soldat i Den frie syriske hær fyrer av skudd under en skuddveksling i Aleppo mandag. Ifølge Daily Telegraph mottar opprørshæren stridstrening fra skandinaviske leiesoldater. Foto: AP/Hussein Malla/NTB Scanpixd
OPPRØRSKAMP: En soldat i Den frie syriske hær fyrer av skudd under en skuddveksling i Aleppo mandag. Ifølge Daily Telegraph mottar opprørshæren stridstrening fra skandinaviske leiesoldater. Foto: AP/Hussein Malla/NTB ScanpixdVis mer

«De har barberte skaller, svulmende brystmuskler og tatoveringer på biceps»

Skandinaviske leiesoldater trener opprørerne i Syria, hevder britisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den prisbelønte krigskorrespondenten Ruth Sherlock hos Daily Telegraph som har tatt seg inn i Idlib-provinsen nordvest i Syria, der hun hevder hun møtte to skandinaviske leiesoldater.

Da hun beveget seg rundt i en av opprørssoldatenes leire, sto to menn og så på:

De var høye, med barberte skaller, lyd hud, svulmende brystmuskler og tatovert biceps. De skilte seg klart ut. De snakket ikke arabisk, og var svært lite fornøyd med at Daily Telegraph var til stede, skriver hun.

Kodenavn De to brukte kodenavnene Radwan og Mohammed, og sa de var fra «Skandinavia» - men nektet å røpe hvilket land de kom fra.

Rekrutter i den syriske opprørshæren opplyste at de to var tidligere elitesoldater som nå jobbet som militærrådgivere.

- Den frie syriske hær var først bare en idé. Men nå jobber vi for å gjøre dette til virkelighet, sier koordinator Louay al-Mokdad i Den frie syriske hær til Daily Telegraph.

De to leiesoldatene sier de er i Syria for å «hjelpe rekruttene» i opprørshæren.

Streng disiplin I løpet av en tre ukers periode får opprørerne våpentrening, de går gjennom hard fysisk trening og drilles i stridstaktikk. Ifølge Telegraph har opprørerne 18 treningsleire i Idlib-provinsen.

Ruth Sherlock hevder det er klare forskjeller på struktur og orden i leiren der de skandinaviske leiesoldatene er til stede og de resterende leirene:

Leiren der skandinavene er aktive har langt strengere disiplin og bedre orden. 

Saudi-millioner Opprørerne får millionstøtte utenfra.

Telegraph skriver at opprørernes våpen, trening og bistand i felt finansieres med penger fra Saudi Arabia, noe som også har kommet fram tidligere.

Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia forsyner opprørerne med våpen. Mens USA, Frankrike og Storbritannia bidrar med etterretning og kommunikasjonsutstyr til opprørerne.

SAUDI-STØTTE: Kampen mot Bashar al-Assad finansieres fra utlandet. Foto: AP/Hussein Malla/NTB Scanpix
SAUDI-STØTTE: Kampen mot Bashar al-Assad finansieres fra utlandet. Foto: AP/Hussein Malla/NTB Scanpix Vis mer