I RETTEN: SOS Rasisme stiller i dag i retten, med hovedkasserer  Kjell Gunnar Larsen. Her sammen med SOS Rasismes forsvarere Arne Heiestad (t.v) og advokatfullmektig Peter Skarbøvik. Foto: Jacques Hvistendahl
I RETTEN: SOS Rasisme stiller i dag i retten, med hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Her sammen med SOS Rasismes forsvarere Arne Heiestad (t.v) og advokatfullmektig Peter Skarbøvik. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- De har bare en brøkdel av medlemmene de hevder å ha

Rettsaken mot SOS Rasisme er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) anklager SOS Rasisme for omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

Søksmålet er på 9,7 millioner kroner, som er samme sum LNU ga SOS Rasisme i 2007 og 2008. Kravet gjør saken til den største av sin art i norsk historie.

Uten tillit På rettssakens første dag hamrer LNUs advokat Steffen Brandstad løs mot SOS Rasisme i tingretten i Haugesund. 

- Korrekt beregnet har de bare en brøkdel av medlemmene de hevder å ha. Det er omfattende avvik man ser når man går gjennom medlemslistene, sier Brandstad.

- Det er ikke mulig å feste lit til tallene SOS Rasisme oppgir, sier han.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan fiktive personer er oppført i medlemsregisteret.

- Mange nyttårsbarn I retten ramset Brandstad opp eksempler på det han og LNU mener er bevis for at SOS Rasisme har oppgitt feil medlemstall, uriktig antall lokallag og mangel på demokrati.

Mange medlemmer er oppført i medlemsregisteret som født 1. nyttårsdag. LNU mener dette viser at SOS Rasisme ikke har hentet inn fødselsdatoen for medlemmene sine.

- Det er veldig, veldig mange nyttårsbarn i Nedre Buskerud, sa Brandstad syrlig i sin gjennomgang av lokallagets medlemslister.

Avviser For SOS Rasisme møter hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen og to advokater. Han har vært SOS Rasismes mektigste mann i 18 år, siden den gang AKP-miljøet i SOS Rasisme kuppet den antirasistiske ungdomsbevegelsen og satt sine egne inn i ledelsen.

Larsen og den øvrige ledelsen i SOS Rasisme har gjentatte ganger avvist at de har gjort noe feil.

Larsen og hans lojale følgesvenner i det knøttlille kommunistpartiet Tjen Folket har styrt SOS Rasisme med fast hånd siden den gang. Nå kan SOS Rasisme ruineres, som følge av omfattende medlemsrot.

Larsen vil i dag ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

MEDLEMSLISTER I FOKUS: Retten har pålagt SOS Rasisme å legge fram medlemslistene sine for retten. De fyller over 20 ringpermer. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i retten sammen med sin advokat Peter Skarbøvik. Foto: Jacques Hvistendahl
MEDLEMSLISTER I FOKUS: Retten har pålagt SOS Rasisme å legge fram medlemslistene sine for retten. De fyller over 20 ringpermer. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i retten sammen med sin advokat Peter Skarbøvik. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Saken er ventet å ta to uker. SOS Rasisme har meldt inn 21 vitner i saken. LNU har meldt inn 13 vitner.

Tre hovedanklager I prosesskrivet beskriver LNU videre hvordan de mener at den profilerte antirasistiske organisasjonen har jukset til seg store pengesummer. Dette skal være gjort ved å:

• oppgi for høye medlemstall
• rapportere inn såkalte «papirlag» (lokallag uten aktivitet) i søknadene for å øke pengestøtten
• oppgi for lav alder på medlemmer, som sikrer mer støtte pr hode

Statsråd på pengejakt Også statsråd Audun Lysbakken (SV) er på pengejakt. I sommer politianmeldte han SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring. Politiet i Haugesund vurderer nå om de skal etterforske saken.

Les mer om SOS Rasisme her

PS! Vi oppfordrer lesere til å følge våre retningslinjer for kommentarer. Personsjikane eller hatfulle innlegg er ikke ønsket i kommentarfeltet.