- UETISK:  Nina Emilie Braathen Hjortdal, den 16 år gamle jentas bistandsadvokat, er kritisk til hvordan Rune Øygards forsvarere fikk tak i informasjon fra jentas Facebook-profil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- UETISK: Nina Emilie Braathen Hjortdal, den 16 år gamle jentas bistandsadvokat, er kritisk til hvordan Rune Øygards forsvarere fikk tak i informasjon fra jentas Facebook-profil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- De har brukt en kvinne som utgir seg for å være jentas venn

Bistandsadvokaten kritisk til at PR-rådgiver hentet informasjon fra jentas Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PR-rådgiver Elizabeth Hartmann var venn med det antatte overgrepsofferet i Vågå-saken på Facebook og hentet informasjon fra hennes profil som nå brukes som en del av forsvarsteamets strategi for å styrke Rune Øygards troverdighet.

Jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, er kritisk til måten informasjonen ble innhentet på.

- Dette føyer seg inn i rekken av ting der de søker bevis gjennom kanaler som er et snev av uetiske med tanke på at det er en 16-årig fornærmet i en overgrepssak det handler om, sier Braathen Hjortdal.

- I stedet for å gå via politiet om man ønsket Facebook-tilgangen har man altså brukt en kvinne som utgir seg for å være jentas venn. Dette smaker ikke godt.

Spesiell tone - Det var en del av sjargongen vår, det sa jeg mange ganger, sa Rune Øygard i retten i går da det ble lest opp en sms han hadde sendt til jenta hvor det står: «(...) Jeg elsker deg og bare deg».

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil med informasjonen hentet fra Facebook vise at jenta også hadde en lignende sjargong også med andre.

Hartmann sa til Dagbladet tidligere i dag at hun hjalp til å hente informasjonen fordi Mette Yvonne Larsen selv ikke er på Facebook. Hun bekrefter at hun var venn med den fornærmede på nettstedet.

- Det var hun som ønsket å bli venn med meg, det er en god del år siden, sier hun.

- Griseprat I retten i dag ble Øygard blant annet spurt ut om Skype-meldinger mellom ham og jenta. Øygard sier han beklager at språket i noen av meldingene kan oppfattes som noe annet enn det det var.

«Vil gifte meg med deg jeg nå. Vil du bli kjerringa mi?» skrev han til jenta i en av meldingene.

En meiningsutveksling hvor Øygard gir uttrykk for at han ikke vil snakke med jenta når moren eller stefaren er i nærheten ble også lagt fram i retten.
- Jeg skulle ikke vært med på det i det hele tatt. Det dreier seg ikke om seksuell kontakt i det hele tatt, men jeg skulle ikke vært med på det. Men det står der og slik er det, sa Øygard i retten.

VAR FACEBOOK-VENNER: Elizabeth Hartmann var venn med den 16 år gamle jenta på Facebook. - Fordi Mette Yvonn Larsen ikke er på Facebook har jeg og noen andre innimellom gitt henne et innblikk i hva som står på siden, sier Hartmann. Foto: DAGBLADET
VAR FACEBOOK-VENNER: Elizabeth Hartmann var venn med den 16 år gamle jenta på Facebook. - Fordi Mette Yvonn Larsen ikke er på Facebook har jeg og noen andre innimellom gitt henne et innblikk i hva som står på siden, sier Hartmann. Foto: DAGBLADET Vis mer