- De har det verre enn vi hadde det

Atomkollega fra Tsjernobyl hyller atomheltene i Fukushima.

FUKUSHIMA I DAG: Bildet av Fukushima tatt i dag er tatt 30 kilometer fra atomkraftverket. 180 arbeidere forsøker å få kontroll over situasjonen. Foto:  REUTERS/Kyodo/SCANPIX
FUKUSHIMA I DAG: Bildet av Fukushima tatt i dag er tatt 30 kilometer fra atomkraftverket. 180 arbeidere forsøker å få kontroll over situasjonen. Foto: REUTERS/Kyodo/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 64 år gamle Andrej Tsjudinov vet bedre enn de fleste hvordan de 180 japanske atomarbeiderne ved krisekraftverket i Fukushima har det.

Tsjudinov var blant de som tok seg inn til anlegget i Tsjernobyl i Ukraina i 1986.

Når han i dag følger dramaet i Japan ser han tilbake på sine egne opplevelser med ro og sorg.

- Dette er gode menn. De har det verre enn det vi hadde det. De har hatt en tsunami først og nå flere reaktorer med problemer. Det er et mareritt for enhver atom-arbeider, sier Tsjudinov til nyhetsbyrået Reuters.

Bytter livene sine mot andres Arbeiderne i Fukushima har fått kallenavnet «de 50 i Fukushima», men det er rundt 180 arbeidere som kjemper ved anlegget.

Kallenavnet har de på grunn av de jobber i skift på 50 arbeidere om gangen.

Michiko Otsuki  jobber på Fukushima 2. Han skrev på det japanske sosiale nettstedet Mixi i går, ifølge nyhetsbyrået AFP.

EVAKUERT: Kvinnen ble undersøkt med en geigerteller etter at hun ble evakuert fra 20 kilometersonen. Undersøkelsen konkluderte med at hun ikke var utsatt for radioaktiv stråling. Foto: REUTERS/Asahi Shimbun/SCANPIX
EVAKUERT: Kvinnen ble undersøkt med en geigerteller etter at hun ble evakuert fra 20 kilometersonen. Undersøkelsen konkluderte med at hun ikke var utsatt for radioaktiv stråling. Foto: REUTERS/Asahi Shimbun/SCANPIX Vis mer

- Folka som jobber på disse kraftverkene kjemper uten å rømme. Nå kan jeg bare be for alle sammen. Vær så snill: Glem ikke at dette er mennesker som jobber for å beskytte alle andres liv i bytte mot deres egne.

Norske TV2 meldte i dag fra Japan at fem arbeidere skal ha omkommet som følge av stråling, men dette er ikke bekreftet informasjon.

Det som skiller atomkrisa i Japan fra Tsjernobyl er grafitt-reaktorene i Ukraina som førte til en kraftig eksplosjon og kraftige branner i reaktor 4. Det scenarioet frykter man ikke i Japan.

- Ingen grunn til å ikke dra I 1986 var også verdensbildet et annet. Kald krig overskygget verden og Ukraina var en del av Sovjetunionen. Tsjernobyl-ulykka ble forsøkt hemmeligholdt så lenge de klarte.

Tsjudinov var en av veldig mange arbeidere som ble sendt til Tsjernobyl etter at en kjøletest gikk fryktelig galt og sendte en sky av radioaktivitet ut i Europa.

Chudinov jobbet med reaktor nummer 3.

- Vi kom fram til anlegget dagen etter eksplosjonen. Reaktor 4 var ødelagt og i brann, men det var ingen grunn til å ikke dra, sier han.

Omkomne i Japan
Omkomne i Japan Vis mer

Han forteller at de i grove trekk gjorde det samme som japanerne gjør nå - forsøker å stoppe reaktorene fra nedsmelting.

- Fra mitt skift var det ingen av mine venner som nektet å dra dit. Det var et spørsmål om plikt. Vi visste det var farlig, men vi tenkte aldri på å ikke dra, sier 64-åringen til Reuters.

De hadde ikke på seg mye beskyttelse.

- Vi hadde på oss vanlige klær og en gassmaske. Da vi gikk inn i reaktorene fikk vi jod, sier han.

Skader I 2008 fastslo FN at noen tusen mennesker har omkommet som følge av Tsjernobyl-ulykka.

Det foreløpige omfanget av atomkrisa i Japan er så langt veldig uklar, men noen rapporter har begynt å komme.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) offentliggjort en liste over skader de ansatte på atomkraftverket har vært utsatt for. Lista er basert på informasjon IAEA fikk fra selskapet TEPCO, som driver atomkraftanlegget, i går. TEPCO rapporterer om følgende skader:

KJØLING: To helikoptere henter sjøvann som senere ble sluppet over atomkraftverket i et forsøk på å kjøle reaktorene og unngå nedsmelting. Foto: REUTERS/Yomiuri/SCANPIX
KJØLING: To helikoptere henter sjøvann som senere ble sluppet over atomkraftverket i et forsøk på å kjøle reaktorene og unngå nedsmelting. Foto: REUTERS/Yomiuri/SCANPIX Vis mer

To TEPCO ansatte har mindre skader
To ansatte hos en underleverandør er skadd. Begge er brakt til sykehus, en med beinbrudd. Den andres tilstand er ukjent.
To personer er savnet
To personer har blitt «plutselig syke»
Fire personer, to fra TEPCO og to fra underleverandører, har mindre skader etter eksplosjonen ved reaktor 1 11. mars.
11 personer ble skadd i eksplosjonen ved reaktor 3 14. mars.
To fra TEPCO-ansatte er brakt til sykehus etter skader fra kontrollrommet

- Selvmordskjempere 17 personer har skader i ansiktet fra nedfall av radioaktivt materiale. De er ikke brakt til sykehus siden de er utsatt for forholdsvis lave stråleverdier. En arbeider lider fra betydelig stråleskader fra arbeid med ventilasjon.

To politimenn er utsatt for stråling har fått behandling Det undersøkes også om flere brannmenn som er utsatt for stråling har skader.

Slik beskriver professor Keiichi Nakagawa ved avdeling for radiology ved universitetssykehuset i Tokyo situasjonen for arbeiderne:

- Jeg vet ikke annen måte å si det på enn at de selvmordskjempere i en krig, sier han, ifølge nyhetsbyrået Press Associaton.

TSJERNOBYL: Reaktor 4 på Tsjernobyl ble pakket inn i betong etter ulykka. Bildet er tatt i 1998, ti år etter ulykka. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/SCANPIX
TSJERNOBYL: Reaktor 4 på Tsjernobyl ble pakket inn i betong etter ulykka. Bildet er tatt i 1998, ti år etter ulykka. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/SCANPIX Vis mer