- De har en overordnet plan om å ta over samfunnet

Scientologenes fremste kritiker svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det verste med scientologibevegelsen er at de er uredelige, at de jobber ut fra en overordnet plan om å ta over samfunnet og at de har hemmelige programmer og metoder for å knuse sine kritikere.

Det sier Andreas Heldal-Lund, en av scientologikirkens aller fremste kritikere.

Han har hatt en hektisk uke, etter mediestormen som kom etter at det ble kjent at Kaja Bordevich Ballo (20) tok sitt eget liv kort tid etter at hun hadde tatt scientologenes omstridte test.

Debatten om det tragiske dødsfallet kom samtidig med at Hollywood-kjendisen Jason Beghe gikk ut og snakket om sitt brudd med scientologene etter langvarig kommunikasjon med nordmannen.

- Jeg hadde egentlig satt av uka til å konsentrere men om Jason Beghe-videoen. Han var godt forberedt, men det ble veldig overveldende for ham da alt kom ut, sier Heldal-Lund til Dagbladet.no.

- Saken om Jason var veldig positiv, mens den andre saken var fryktelig tragisk og vanskelig å behandle. Folk tolker ting forskjellig, og det er noen som tolker det dit hen at vi som er kritiske til scientologibevegelsen har misbrukt det som skjedde med henne til å rakke ned på scientologene. Hadde ikke familien ønsket en debatt om dette, hadde jeg ikke uttalt meg om det, sier han.

Andreas Heldal-Lund driver den scientologikritiske nettsida Operation Clambake.

- Min strategi er veldig enkel: Jeg lager ingen organisasjon, jeg samler ikke inn penger. Jeg gjør det jeg er god på. Jeg sikrer at nettsida er oppe tilgjengelig døgnet rundt, at debattforumet på nettsida fungerer bra og jeg formidler kontakt mellom avhoppere, pårørende, advokater, politi og presse rundt om i verden. I tillegg samler jeg den informasjonen jeg kan, sier han.

SVARER LESERNE: Andreas Heldal-Lund er en av scientologenes skarpeste kritikere. Foto: Erling Hægeland
SVARER LESERNE: Andreas Heldal-Lund er en av scientologenes skarpeste kritikere. Foto: Erling Hægeland Vis mer