TILTALT: Rettssaken mot Trond Birkedal startet denne uka. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
TILTALT: Rettssaken mot Trond Birkedal startet denne uka. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

- De har en veldig sterk indre lyst, som er vanskelig å kontrollere

Psykologspesialist Thore Langfeldt sier at maskuline homofile som ikke har funnet sin homofile identitet, som Birkedal, oftere begår overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Rettens tredje dag ble åpnet med et avhør av det sakkyndige vitnet, psykologspesialist Thore Langfeldt. Han jobber på en klinikk som er spesialisert på seksuelle overgrep. Han har jobbet både med ofre og overgripere.

Han forteller at unge homofile, som er maskulin, og ikke har kommet ut av skapet sliter mer enn andre.

- Birkedal har i denne saken oppført seg helt i tråd med vår forskning. Når lengselen etter homofil kontakt blir så stor, kan de underligste ting skje, sier Langfeldt.

Identitet - De finner rare måter å leve ut sin undertrykte homofili på. Hvis man tidlig har feminin adferd, kan noen mistenke at man er homofil, og da få hjelp til å stå fram med en klar homofil identitet, sier han.

Han regner at 60 til 70 prosent av homofile er maskuline, og det er i denne gruppen han finner de som har mest vanskeligheter med identitet.

I går fortalte Geir Mo at Trond Birkedal løy om sin legning da han konfronterte Birkedal med ryktene i partiet, og det den nå 18 år gamle gutten hadde fortalt.

- Det er ikke løgn når han sier at han ikke var homofil, men han greier ikke å komme ut av skapet. Det er bare at man ikke har kommet lengre med sin homofile identitet, sier Langfeldt.

Gjentakelse Birkedal har forklart at han etter en lang prosess sto fram som homofil i fjor sommer. Langfeldt sier at det ikke er like stor fare for gjentagelse når en person har funnet sin identitet.

- Det eneste vi tenkter er vesentlig for gjentakelse er om de kommer i en voksen homofil relasjon, kjenner forelskelse, noe noen trenger hjelp med, sier Langfeldt.

Langfeldt vil ikke generalisere om reaksjonene til de fornærmede i saken, fordi at reaksjonener varierer fra person til person.

Trond Birkedals fall fra toppen begynte da en av de unge guttene fant et kamera i dusjen hjemme hos Birkedal. Gutten gikk til politiet, og Trond Birkedal ble arrestert. Birkedal la raskt alle kort på bordet, og trakk seg fra alle politiske verv.

Han har også innrømmet å ha massert flere unge gutter, men sier at påstanden om at han hadde oralsex med en gutt som var 15 år ikke er sann.