Larnaca, Kypros 20100531.
Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen.
Foto: Freegaza / Scanpix
Larnaca, Kypros 20100531. Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza / ScanpixVis mer

- De har fått mat og rene klær og føler seg i fin form

Bare én av de fengslede nordmennene fra dødskonvoien har fått lov til å ringe hjem. Deporteres trolig i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEERSHEBA/OSLO (Dagbladet): De tre fengslede nordmennene Espen Goffeng (38), Randi Kjøs (58) og Nidal Hejazi (26), som ble pågrepet under gårsdagens militæraksjon mot en nødhjelpskonvoi utenfor Gaza, kan bli løslatt og sendt hjem til Norge i morgen, onsdag.

Kjøs (58) har i dag vært i kontakt med familien sin, forteller familiens talsmann Erling Segelstad.

- Hun har hatt en kjempekort samtale med sin datter. Hun fikk da formidlet at hun har det bra, men det var stort sett det, sier Segelstad til Dagbladet.

Deporteres «frivillig» Nordmennene sitter fenglset i ørkenbyen Beersheba i Sør-Israel. Etter et møte med diplomaten Vebjørn Dysvik fra ambassaden i Tel Aviv i dag, aktet alle tre å skrive under på ei erklæring der det heter at de har tatt seg ulovlig inn i Israel og godtar å bli deportert til Norge. 

Dette vet alle er usant, da de ble tatt til fange av israelske militære styrker i internasjonalt farvann og deretter ført til Israel med tvang. 

Ambassaden vil ikke uttale seg om avgjørelsene, men man må anta at det for de fengslede er et spørsmål om hva som er mest hensiktsmessig.  

Fikk høre historien Dersom de hadde latt være å underskrive på dette papiret, ville de i stedet bli sittende 72 timer i israelsk fengsel, før de uansett ville blitt sendt hjem til Norge.  

Overfor den norske diplomaten Dysvik forklarte alle tre i dag om sine opplevelser, da skipene på vei til Gaza fra Kypros ble bordet av israelske styrker. Dysvik vil imidlertid ikke viderebringe det de har sagt.  

— Detaljene rundt hva som skjedde er det riktigere å la dem fortelle selv, sier Dysvik til Dagbladet.     

Ifølge George Morland, som leder Mistøstenkomiteen arbeidsgruppe på Hamar, er det kun Randi Kjøs som har fått snakket med familien sin.

- Jeg har akkurat snakket med ambassderåd Vebjørn Dysvik som har vært å besøkt dem i fengselet. De har det etter omstendighetene bra. De har fått mat og rene klær og føler seg i fin form. Men det er bare Randi som har fått lov til å ta en kort telefon til familien sin, sier han.

Nektet å ringe hjem Nordmennenes tilstand var lenge ukjent. Israel nektet i går å offentliggjøre navn på skadde og uskadde, og tillegg til at aktivistene ikke fikk kontakte pårørende eller sine respektive utenriksdepartement.

Først i morges, mer enn 24 timer etter den dramatiske militæraksjonen med tap av minst ni sivile menneskeliv, fikk Utenriksdepartementet (UD) melding om at de norske var uskadd og fengslet i den sørisraelske byen.

- Vi fikk beskjeden i dag tidlig rundt klokka 06.00. Vår første prioritet har vært å kontakte nordmennenes familie, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til Dagbladet.

- Urolig Etter gårsdagens militæraksjon ble aktivistene i den seks skip store nødhjelpskonvoien «Frihetsflåten» anholdt av israelske myndigheter. De fleste fikk valget om å dra straks eller bli sittende i israelsk fengsel, i påvente av en rettslig prosess.

Med på aksjonsflåten var også den svenske forfatteren Henning Mankell. Etter et fengselsopphold er han nå på vei hjem.

- Vi er urolige for våre venner som fortsatt sitter i fengsel, sier Mankell til Expressens reporter om bord flyet til Sverige.