De har fått skam-bank

Fusjonsfallitten mellom Storebrand og DnB setter foreløpig strek for et 13 måneders mareritt for trekløveret Stein Erik Hagen, Christen Sveaas og Johan H. Andresen. I løpet av denne tida har de sett verdier for 1,5 milliarder kroner forsvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rimi-Hagen krever nå full gransking av påstandene fra DnB om råtne Storebrand-regnskaper.

- Det er alvorlige beskyldninger som framsettes av DnB. Jeg forutsetter at en uavhengig part går gjennom disse «store hull» i regnskapene, sier Hagen til Dagbladet.

Matvarekongen kontrollerer 9,9 prosent av Storebrand gjennom selskapene Canica og Steen & Strøm Invest. Han er sjokkert over ryktene han hører om tapsbomber i milliardklassen i Finansbanken:

- Det snakkes om to milliarder. Det er temmelig mye. Hvis så skulle være tilfelle, er det da merkelig at verken styret, administrasjonen, revisor eller Kredittilsynet har reagert!

Tillit

Hagen sier han fortsatt har full tillit til Storebrand-sjef Idar Kreutzer og styret. At han nå har gitt beskjed om gransking av påstandene, er ikke kritikk av Storebrand-ledelsen, hevder han.

- Som en av selskapets største aksjonærer synes jeg det er dramatisk akkurat nå. Storebrand er i en meget alvorlig situasjon, men den er styrbar, og jeg sover godt om natta.

Det sier mannen som har sett aksjeverdiene sine i Storebrand skrumpe inn med hele 800 millioner kroner det siste året.

Storebrand må nå få orden på butikken, er den klare meldingen fra den mektige kolonialkjøpmannen. Å jakte på nye partnere nå ville være desperat. Selskapet må konsentrere seg om å vise at det kan stå alene. Hagen er i stadig kontakt med sine sterke aksjonærvenner.

- Vi sier at om det trengs mer kapital, skal vi være med å backe selskapet.

Om en ny potensiell fusjonspartner skulle dukke opp, tror ikke Hagen at DnB igjen vil prøve stikke kjepper i hjula. Han minner om at en lovendring er på trappene som hindrer DnB å blokkere slik banken gjorde i Sampo-saken.

- Det ville heller ikke være moralsk akseptabelt av DnB å gjøre noe slikt igjen.

Ikke glemt

Det kommer til å ta ei stund før Hagen og hans medaksjonærer glemmer milliardene som forsvant da Sampo-avtalen strandet. DnB-sjef Svein Aaser stoppet den gjeve Sampo-avtalen i fjor med å blokkere for finnene som ville gi 75 kroner for hver Storebrand-aksje. I går stupte kursen til 41- 42 kroner.

- Ni milliarder kroner er borte hvis du ser på dagens børskurs. At DnB sa nei til Sampo betyr at så mye er trukket ut av norsk investeringskapasitet. Storebrand eies nemlig utelukkende av norske aksjonærer, påpeker Hagen.

Kjendisinvestorene satte sin lit til at Aaser skulle bøte på det sviende papirtapet. Hagen, Sveaas og Andresen hadde på forhånd akseptert tilbudet fra DnB, i likhet med andre store aksjonærer som Skandia og Orkla.

- Ja, vi er skuffet. Vi hadde uttrykt ønske om at fusjonen med DnB skulle gå i orden, sier finansdirektør John Giverholt i Ferd, tobakkskonge Johan H. Andresens heleide selskap.

Ferd sitter med 2,5 prosent Storebrand-aksjer. Christen Sveaas har nærmere seks prosent.

Se også leder side 3

MILLIARDTAP: Matvarekongen Stein Erik Hagen har sett 800 millioner kroner «forsvinne» det siste året, mens Christen Sveaas har «tapt» en halv milliard kroner.