DE SOM BEVEGER VERDEN: Disse menneskene forandret 2011. Wael Ghonim (t.v.), Masataka Shimizu (i midten) og Mohamed Bouazizi.
DE SOM BEVEGER VERDEN: Disse menneskene forandret 2011. Wael Ghonim (t.v.), Masataka Shimizu (i midten) og Mohamed Bouazizi.Vis mer

De har forandret verden

Disse personene har veltet regimer, satt i gang revolusjoner og forandret vårt syn på verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i Midtøsten fortsetter å spre seg som ild i tørt gress. Lørdag ble det kjent at minst 32 demonstranter har blitt drept av regjeringsstyrkene i Syria. Dette er det høyeste antallet drepte i hovedstadsområdet siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet i mars.

Og det er ikke bare land i Midtøsten som har blitt rammet av uroligheter så langt i år. Hellas har vært rammet av harde opptøyer etter at gjeldskrisen har rammet landet og demonstrasjoner og opptøyer har også spredt seg til Kina.

De som forandrer verden David J. Rothkopf har skrevet en artikkel i Foreign Policy hvor han skriver om enkeltpersonene som har hatt størst betydningen for at revolusjonene har rullet over verden dette året:

«Om de har rett eller om de tar feil. Disse frihetsforkjemperne har ikke latt de som har makta stoppe dem og vi har  (som regel) fått det bedre på grunn av dem», skriver Rothkopf.

I artikkelen har han laget en liste over «de mest bemerkelsesverdige revolusjonære fra 2011».

Her har du noen av de Rothkopf har valgt ut:

Wael Ghonim - Frihet er en velsignelse som det er verdt å kjempe for. Med denne beskjeden via twitter lot Google-sjefen Wael Ghonim verden få vite at han var løslatt 8. februar, 12 dager etter at han ble kidnappet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ghonim, som seinere bekreftet han at han sto bak nettsiden «We are all Khaled Said», spilte en sentral rolle i å mobilisere til demonstrasjoner mot regimet. Khaled Said var en 28 år gammel mann som døde i hendene på det fryktede hemmelige politiet i juni.

«Få mennesker representerer bedre ideen bak den egyptiske revolusjon enn Wael Ghonim, som selv USAs president Barack Obama nevnte som en ideell leder for morgendagens Egypt», skriver Rothkopf.

Mohamed Bouazizi Mohamed Bouazizi, var en tunisisk gateselger. Han ble kjent da han tente på seg selv 17. desember 2010, en hendelse som ble starten på opprøret i Tunisia i 2010—2011.

KJEMPER FOR FRIHET: - Frihet er en velsignelse som det er verdt å kjempe for. Med denne beskjeden via twitter lot Google-sjefen Wael Ghonim verden få vite at han var løslatt 8. februar, 12 dager etter at han ble kidnappet.

Ghonim, som senere bekreftet han at han sto bak nettsiden «We are all Khaled Said», spilte en sentral rolle i å mobilisere til demonstrasjoner mot regimet. Foto: REUTERS/SCANPIX
KJEMPER FOR FRIHET: - Frihet er en velsignelse som det er verdt å kjempe for. Med denne beskjeden via twitter lot Google-sjefen Wael Ghonim verden få vite at han var løslatt 8. februar, 12 dager etter at han ble kidnappet. Ghonim, som senere bekreftet han at han sto bak nettsiden «We are all Khaled Said», spilte en sentral rolle i å mobilisere til demonstrasjoner mot regimet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

17. desember ble grønnsaksvognen Bouazizi brukte konfiskert av en politikvinne i byen Sidi Bouzid. Han prøvde å betale henne 10 dinarer (cirka 40 kroner) for å få den igjen, noe hun ikke godtok. I stedet skal hun ha slått Bouazizi og spyttet på ham. Etter et mislykket forsøk på å prate med de lokale styresmaktene, valgte Bouazizi å tenne på seg selv, skriver Wikipedia. Han overlevde, men hadde brannskader over store deler av kroppen. I et forsøk på å dempe protestene besøkte Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali Bouazizi på sykehuset 28. desember, uten at det ble roligere. Mohamed Bouazizi døde 4. januar.

Volden og opptøyene ble intensivsitert etter al-Buazizis død, og førte til at den tunisiske president Zine El Abidine Ben Ali 14. januar 2011 flyktet fra landet etter tjuetre år ved makten.

«Bouazizi var en utenkelig revolusjonær. Men det var nettopp det som gjorde han til et så mektig symbol og ga ham kraften til å bli et symbol. Ved hjelp av én personlig trasshandling startet han kampen i hele regionen», skriver Rothkopf.

Budsjekutt-demonstrantene I vår og  sommer har europeiske land som Storbritannia, Spania og Hellas vært preget av store demonstransjoner mot de planlagte budsjettkuttene for å takle den europeiske gjeldskrisa.

OGSÅ I EUROPA: I vår og i sommer har europeiske land som Storbritannia, Spania og Hellas vært preget av store demonstransjoner mot de planlagte budsjettkuttene for å takle den europeiske gjeldskrisa. Her fra demonstransjoner i Hellas. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIX
OGSÅ I EUROPA: I vår og i sommer har europeiske land som Storbritannia, Spania og Hellas vært preget av store demonstransjoner mot de planlagte budsjettkuttene for å takle den europeiske gjeldskrisa. Her fra demonstransjoner i Hellas. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIX Vis mer

«I likhet med demonstransjonene i de arabaiske landene har disse demonstrasjonene kanskje bare allerede startet», skriver Rothkopf. På mange måter kan man si at disse demonstrasjonene har sin forløper i kasserolle-demonstransjonene i Island i 2008, da det lille nordiske landet ble hardt rammet av finanskrisa.

«Demonstrantene vil ikke i stillhet la politikerne og grådige banker la befolkningen bli ofret for tåpelighetene og feilene til eliten», skriver Rothkopf.

Shanghai-sjåførene De er kanskje ikke så kjent i Norge, men de har fått mye internasjonal oppmerksomhet. «Demonstrasjonen som startet ved en lokal havn ga gjenklang over hele Kina», skriver Rothkopft. Den kinesiske transportstreiken i april skremte de kinesiske makthaverne, skriver han, og sier at det var noe av grunnen til at Kina fjernet alle referansene til opptøyene i Midtøsten på nettet.

Ved siden av kinesiske sjåfører, nevner Rothtkopft, blant den 66 år gamle direktøren for Tokyo Electric Power Company (Tepco)
Masataka Shimizu. Gjennom sin katastrofalt dårlige håndtering av Fukushima-krisen forandret han Japan - men da på en negativ måte.

STREIK I KINA: Kanskje ikke så kjent i Norge, men har fått mye internasjonal oppmerksomhet. «Demonstrasjonen som startet ved en lokal havn ga gjenklang over hele Kina», skriver Rothkopft. Den kinesiske transportstreiken i april skremte de kinesiske makthaverne, skriver han, og sier at det var noe av grunnen til at Kina fjernet alle referansene til opptøyene i Midtøsten på nettet. Her ser man et bilde fra 20 april, hvor en av de streikende blir ført vekk av politiet. Foto: AFP/SCANPIX
STREIK I KINA: Kanskje ikke så kjent i Norge, men har fått mye internasjonal oppmerksomhet. «Demonstrasjonen som startet ved en lokal havn ga gjenklang over hele Kina», skriver Rothkopft. Den kinesiske transportstreiken i april skremte de kinesiske makthaverne, skriver han, og sier at det var noe av grunnen til at Kina fjernet alle referansene til opptøyene i Midtøsten på nettet. Her ser man et bilde fra 20 april, hvor en av de streikende blir ført vekk av politiet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Eks-direktøren er nå lagt inn på sykehus. «Han har gjort mer for den fossile energi-industrien enn noen andre etter John D. Rockefeller» og har svekket atomkraft som en alternativ energikilde for lang tid framover.

Se hele Rohtkopfts liste her!

 

NEGATIV PÅVIRKNING: Den 66 år gamle direktøren for Tokyo Electric Power Company (Tepco)
Masataka Shimizu var med på å forandre verden gjennom sin katastrofalt dårlige håndtering av Fukushima-krisen - men da på en negativ måte. Foto: EPA/SCANPIX
NEGATIV PÅVIRKNING: Den 66 år gamle direktøren for Tokyo Electric Power Company (Tepco) Masataka Shimizu var med på å forandre verden gjennom sin katastrofalt dårlige håndtering av Fukushima-krisen - men da på en negativ måte. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
STARTET REVOLUSJONEN: «Bouazizi var en utenkelig revolusjonær. Men det var nettopp det som gjorde han til et så mektig symbol og ga ham kraften til å bli et symbol. Ved hjelp av én personlig trasshandling startet han kampen i hele regionen», skriver Foreing Policy-journalisten Rothkopf. Foto: AFP/FETHI BELAID/SCANPIX
STARTET REVOLUSJONEN: «Bouazizi var en utenkelig revolusjonær. Men det var nettopp det som gjorde han til et så mektig symbol og ga ham kraften til å bli et symbol. Ved hjelp av én personlig trasshandling startet han kampen i hele regionen», skriver Foreing Policy-journalisten Rothkopf. Foto: AFP/FETHI BELAID/SCANPIX Vis mer