Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har fortalt oss hvordan de ble torturert, sultet og tvunget til å se familiemedlemmer bli henrettet

FN-kommisjon vil ha Nord-Korea for retten for forbrytelser mot menneskeheten.

BRYTER MENNESKERETTIGHETER: Det har lenge vært kjent at forholdene for befolkningen i verdens mest lukkede land ikke er som de burde være. Den kommende FN-rapporten viser svært alvorlige forbrytelser gjort av regimet i landet. Her er diktator Kim Jong-un på besøk ved en ammunisjonsfabrikk. Foto:  KCNA / REUTERS / NTB SCANPIX
BRYTER MENNESKERETTIGHETER: Det har lenge vært kjent at forholdene for befolkningen i verdens mest lukkede land ikke er som de burde være. Den kommende FN-rapporten viser svært alvorlige forbrytelser gjort av regimet i landet. Her er diktator Kim Jong-un på besøk ved en ammunisjonsfabrikk. Foto: KCNA / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag legger en FN-kommisjon fram en av tidenes mest omfattende undersøkelser av menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea.

Det er allerede kommet lekkasjer fra rapporten, og nyhetsbyrået AP skriver at FN-panelet vil stille det nordkoreanske regimet for retten for forbrytelser mot menneskeheten.

Respektert FN-kommisjonen ledet av den tidligere australske dommeren Michael Kirby og bestående av den serbiske menneskerettighetseksperten Sonja Biserko og den indonesiske juristen Marzuki Darusman har jobbet med rapporten i et år.

Arbeidet blir sett på som den undersøkelsen av forholdene i Nord-Korea med mest tyngde.

Ifølge AP har kommisjonen funnet bevis på at Nord-Korea har begått en rekke forbrytelser.

Det som har kommet ut er blant annet utryddelse, forbrytelser mot menneskeheten rettet mot en sultende befolkning og en kampanje for bortføring av personer i Sør-Korea og Japan.

Den nesten 400 sider lange rapporten, samt intervjuer med nordkoreanske flyktninger, legges fram på mandag.

Vitnesbyrd Ifølge nyhetsbyrået har også kommisjonsmedlemmene intervjuet rundt 80 politiske flyktninger fra Nord-Korea.

- Mennesker har fortalt oss hvordan de ble torturert, fengslet, utsatt for seksuelle overgrep, sult, kidnappinger, fratatt sine barn og tvunget til å se sine familiemedlemmer bli henrettet, skal kommisjonslederen ha sagt i rapporten.

Det er anslått at nordkoreanske fangeleirer holder 80 000-120 000 politiske fanger.

Rapporten har også undersøkt om det var regimets feilstyring eller naturkatastrofer - som diktator Kim Jong-il hevdet - var årsaken til hungersnøden i Nord-Korea på 1990-tallet.

Rapporten slår fast at forbrytelsene mot menneskeheten bevisst er gjort for å slå ned på politisk motstand for å oppretholde statens kontroll. Rapporten hevder også at disse handlingene ble gjort i full bevissthet om at det ville føre til sult og død for mange i befolkningen.

Diplomatiske problemer Det var FNs menneskerettighetsråd som autoriserte kommisjonens arbeid i mars i fjor. Det falt ikke i god jord hos de nordkoreanske myndighetene, som mente politiske fiender forsøkte å svartmale og forandre landets sosialistiske system.

Nå ønsker kommisjonen at FNs sikkerhetsråd stiller Nord-Korea til ansvar og bringer etterforskningen videre til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Det er imidlertid spådd at landets nærmeste allierte, Kina, vil legge ned veto i FNs sikkerhetsråd. 

Hele Norges coronakart