Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har gitt lån til et borettslag som ikke burde ha fått det

Forbrukerrådet støtter borettslaget som har saksøkt banken.

IKKE FERDIG: Arbeidet på loftet ble påbegynt, men aldri fullført. Foto: Sindre Granly Meldalen
IKKE FERDIG: Arbeidet på loftet ble påbegynt, men aldri fullført. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbrukerrådet gir nå støtte til borettslaget Vogtsgate 55 på Torshov i Oslo som har saksøkt Fokus Bank.

Borettslaget har 22 millioner i gjeld, fordelt på bare 11 andelseiere. Det skulle vært 16 andelseiere.

De har saksøkt banken fordi de mener det ble gitt et altfor høyt lån på feilaktige premisser til de opprinnelige eierne av borettslaget, som hadde kjøpt den gamle leiebygården for å pusse den opp og selge leilighetene videre enkeltvis.  Saksøkerne mener lånet også ble gitt i strid med vilkårene banken selv hadde satt opp for utbetalingen.

- De har gitt et lån til et borettslag som ikke burde ha fått det, sier fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet til Dagbladet.

- Hadde dette lånet blitt gitt rett til en kunde, ville de hatt en klar frarådningsplikt. Banken ser ikke ut til å ha skjønt at det er en forbruker i andre enden, selv om man først forholder seg til en profesjonell utbygger, sier Øines.

Borettslaget fikk utbetalt 32,3 millioner kroner i lån. De skulle aldri fått utbetalt mer enn omtrent 20 millioner, da bygget ikke var verdt mer, ifølge saksøkerne og deres advokat Amir Mirmotahari.

- Dette er et eksempel på hvordan bankene har gjort det mulig for proffe aktører å sitte på alle sider av bordet, og få realisert prosjekter som aldri burde vært gjennomført, sier fagdirektøren Øines i Forbrukerrådet.

FIKK KRAFTIG ØKNING I FELLESGJELDA: Simon Zimmermann. Foto: Sindre Granly Meldalen
FIKK KRAFTIG ØKNING I FELLESGJELDA: Simon Zimmermann. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Før Fokus Bank betalte ut lånet, opplyste utbyggerselskapet at de hadde solgt 15 av 16 leiligheter. Blant dem var to av eierne i selskapet, samt den ene manns bror og den andres mor. Saksøkerne mener alle «kjøperne» kunne knyttes tett til utbyggerne. Da leilighetene til slutt ble solgt, var det selskapet Vogts Gate 55 AS som stod som selgere.

- Andre banker vi har vært i kontakt med sier at de aldri ville gitt det samme lånet til dette prosjektet, sa Mirmotahari til Dagbladet mandag.

Ifølge saksøkerne innhentet Fokus Bank aldri noen egen takst og banken sjekket heller ikke hvem som hadde kjøpt de femten andelene. Saksøkerne mener banken foretok en befaring av eiendommen, men ingen andre undersøkelser.

- Vi stolte på at dette var et seriøst prosjekt da vi så at Fokus Bank hadde gitt det lån, sa Simon Zimmermann, en av de fortvilte beboerne.

Fokus Bank avviser borettslagets påstander.

- Det foregår en rettssak, og vi vil forholde oss til dommen, men vår oppfatning er at borettslaget ikke har noe krav mot oss. Ingen krangler på faktum, at de har kjøpt noe de ikke har fått, men det er ikke banken som ikke har levert, men utbyggerne, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank til Dagbladet.

PÅ TORSHOV: Borettslaget ligger i Vogts Gate på Torshov. Foto: Sindre Granly Meldalen
PÅ TORSHOV: Borettslaget ligger i Vogts Gate på Torshov. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media